Spasovski večeras u KIC-u: Uživam u svakom novom projektu

Spasovski će nastupiti sa svojim triom u velikoj sali KIC-a Budo Tomović u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”

2131 pregleda 141 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nakon dva uspješna koncerta u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” večeras će u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” biti priređen još jedan od 20 časova. Naime, kompozitor i aranžer iz Sjeverne Makedonije Gordan Spasovski nastupiće sa svojim triom i premijerno predstaviti podgoričkoj publici autorski opus. Pored Spasovskog, trio čine mladi afirmisani kontrabasista Kiril Tufekcievski i bubnjar Viktor Filipovski.

Na svom prvom koncertu u KIC-u Spasovski će predstaviti repertoar sa svog debitantskog autorskog albuma “Light Pillar” o kojem su pohvalno pisali brojni džez portali i inostrani kritičari.

Spasovski je pijanista i kompozitor koji živi u Skoplju, klasično muzičko obrazovanje stekao je na odsjeku za klavir u Muzičkoj školi “Sergej Mihajlov” u Štipu, nakon čega je studirao na Univerzitetu za muzičku i scensku umjetnost u Gracu, na odsjeku za džez, gdje je uspješno diplomirao.

Kao solista, vođa trija i član nekoliko velikih orkestara nastupao je na međunarodnim džez festivalima u Beogradu, Veneciji, Brašovu, Skoplju. Zajedno sa makedonskim izvođačem Džonom Ilijom Apelgrenom, kreirao je album “Midnight Conversation”.

Gordan Spasovski trio
foto: Promo

Od 2016. godine, Gordan je pijanista “ZJM Big benda”. Nastupao je sa Makedonskom filharmonijom, kao i sa mnogim zapaženim muzičarima. Kroz svoju autorsku muziku Gordan istražuje bezbroj mogućnosti koje melodija može da ima, ali često u očekivanom okviru džez improvizacije, pa njegova artikulacija harmonije i ritma i besprekorna kontrola dinamike daju muzici sasvim drugu dimenziju.

Ovaj trio sinoć je imao priliku da svoje kompozicije u skopu iste manifestacije predstavi u Baru, a o tome šta od večerašnjeg nastupa mogu da očekuju ljubitelji džeza u Podgorici, Gordan otkriva u intervjuu za “Vijesti”...

Prošle godine u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2021”, “Balkan Youth Jazz Orchestra” sastavljen od muzičara iz regiona svirao je jednu Vašu kompoziciju. Ove godine ste i Vi i kompozitorka Nevena Pejčić dobili šansu da sa svojim ansablima nastupate na pomenutoj manifestaciji. Koliko Vam to znači?

Balkan Youth Jazz Orchestar je bio jedan odličan projekt i specifičan spoj mladih muzičkih džez umjetnika sa prostora Balkana. Mislim da su takvi projekti pravi način da se džez kultura stimuliše u regionu i nadam se da će ovo postati dugogodisnja tradicija.

Tu kompoziciju koju je orkestar prošle godine izveo pretpostavljam da ste pisali baš za taj sastav. Da li je, sem tada, više ikad izvođena i koliki bi izazov bio da je prearanžirate i napravite za Vaš trio?

To je kompozicija koja je izvođena sa manjim ansamblima, međutim ovaj aranžman koji ste čuli je bio namijenjen konkretno za ovaj orkestar. Ta ista kompozicija se nalazi i na mom albumu “Light Pillar” kao solo piano verzija, a publika će biti u mogućnosti da je čuje i kako zvuči u izvođenju našeg trija večeras.

Prošle godine objavili ste album “Light Pillar”, a on je ocijenjen kao najbolje djelo iz oblasti džeza u Makedoniji. Da li ovakve pohvale više prijaju ili obavezuju, jer iz projekta u projekat morate biti bolji?

Pa svaka pohvala prija, ali prija i konstruktivna i kompetentna kritika. Redovno radimo na tome da kvalitet naše muzike napreduje sa svakom novom izvedbom i sa svakim novim albumom.

Imate i džez odsjeke na akademijama, koliko je ovaj žanr zastupljen u Sjevernoj Makedoniji, a koliko interesantan mlađim muzičarima?

Dosta mladih muzičara su zainteresovani za džez muziku i mislim da bi taj broj bio još veći ukoliko ima više stimulacije poput manifestacije kakva je JAM koju nam Jazz Art Assotiation predstavlja. Što se tiče akademije u Makedoniji, smatram da se može mnogo više uraditi na razvitku ove grane muzike.

U Vašem triju klavir je glavni, dok su bubanj i kontrabas prateći instrumenti. Koliko im kroz kompozicije koje pišete dajete prostora da se i sami izraze?

S obzirom na to da sa Viktorom i Kiretom sviram već dugo, sloboda pri izvođenju je prilično velika. Uvijek kad sviramo neku novu kompoziciju, pored toga šta svi imaju svoje djelove ispred sebe, postoji diskusija o nosiocu našeg muzičkog izraza. Zato kad bi svirali te iste kompozicije sa drugom ansamblom, zvučale bi drugačije, a to ćete najbolje uočiti slušajući kompoziciju koju je prošle godine izveo “Balkan Youth Jazz Orchestra” i koja se nalazi na albumu kao solo pijano izvedba.

Jeste li isključivo fokusirani na pisanje kompozicija za Vaš trio ili pišete i za druge sastave/orkestre?

Pišem muziku za različite - male i velike ansamble. Od našeg trija, kvarteta, kvinteta, pa sve do muzike za big bendove ili studijske orkestre. Trenutno radimo na jednom projektu zajedno sa izvanrednim džez vokalom Džonom Ilijom Apelgrenom koji se zove “The Sounds of Brasil” za džez kombo sastavom i gudačkim kvartetom u kome mi je dodijeljena uloga pijaniste i aranžera. Uskoro će izaci novi album sa kvintetom “CuckooRack” u kome svi članovi imaju svoj doprinos u procesu komponovanja ove muzike. Takođe po prvi put prošle godine (2021) je izašao moj projekt “The dinner sessions” u kome su bile izvođene nekolike originalne vokalne kompozicije gdje se može primijetiti suptilna kombinacija džez, fank i soul muzike. Isti ovaj projekat će ove godine dobiti svoje izdanje.

Dosta ste angažovani sa svojim triom, pratite i druge muzičare. Je li veća odgovornost kad svirate melodije koje je neko drugi napisao, ili ipak da publici što bolje prezentujete kroz muziku sopstvene misli i emocije?

Odgovornost je ista kad sviram sam i kad sviram u velikom orkestru, ali uloga mog instrumenta je različita u svakom ansamblu. Način izraza kad sviram duo sa vokalom se puno razlikuje od onoga kad sviram u big bendu.

Svirali ste sa nekim poznatim imenima džeza, učestvovali na mnogim albumima. Je li Vaše djelovanje u muzici isključivo u vezi sa ovim žanrom, ili svirate i druge pravce?

Pa, mogu da kažem da je ovo moj osnovni pravac, ali da nije jedini. Dio sam raznih ogranaka, od komponovanja dječijih pjesama, pa sve do orkestracije studijskih orkestara. Uživam u svakom novom projektu i trudim se da svakodnevno nadogradim svoje znanje i svoje sposobnosti, jer verujem da je to jedini put do zrelog umjetnika, bez razlike u kojem ste stilu muzike.

Fuzija sa nepravilnim ritmovima treba da bude suptilna

Makedonska muzika je karakteristična upravo po nepravilnim ritmovima koji su veoma interesantni muzičarima širom svijeta. Koliko su nepravilne ritmičke podjele zastupljene u Vašim kompozicijama?

Da, mogu se primijetiti neparni ritmovi u nekoliko mojih kompozicija, isto kao i u našem improvizacijskom muzičkom izrazu. Međutim, ako je ta fuzija folklornih neparnih ritmova prenapeta, ponekad zna da bude neprikladna u džez izrazu. Zato sam mišljenja da ta fuzija treba da bude vrlo suptilna i prirodna.

Bonus video: