Omiljeni dokumentarci su mu o muzici, sportu i životinjama

Muzičar Marko Vlahović otkriva koja su to filmska ostvarenja ostavila utisak na njega

12944 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva/ Grafika: Jelena Bujišić
Foto: Privatna arhiva/ Grafika: Jelena Bujišić

Crnogorski muzičar Marko Vlahović već je dvije decenije na sceni. Imao je priliku da pjeva najprije u raznim crnogorskim bendovima - Krug, Retro Mama, Crveno i crno, a posljednjih godina bio je pjevač sastava MaraQYa, James Brown Tribute i Soul Kitchen.

Zahvaljujući činjenici da je pjevao u raznim bendovima oprobao se u mnogim žanrovima, a često mu se na repertoaru nađe i filmska muzika.

Nedavno je objavio i prvu pjesmu - “Ko si” koja je naišla na sjajne reakcije i najavljuje novo poglavlje njegove karijere.

Kako kaže, voli da gleda filmove, te otkriva one omiljene, ali i ostvarenja koja izbjegava

Omiljeni domaći film?

Omiljeni domaći film mi je ‘’Sabirni centar’’. Mješavina komedije, drame i fantastike, priča o životu i smrti za koju sam siguran da bi uspjela čak i u holivudskoj adaptaciji. Najbolji jugoslovenski glumci, sjajna muzika Zorana Simjanovića, režiser je čuveni Goran Marković, a scenario je napisan po knjizi legende Dušana Kovačevića.

A strani?

Strani film koji obožavam je ‘’Zelena milja’’. Naizgled priča o smrtnoj kazni i životima zatvorskih čuvara koji je sprovode, ali je mnogo više od toga jer obrađuje teme rasizma i dobra i zla. Nije lako stati rame uz rame sa Tom Henksom u glavnoj ulozi, ali ostatak glumačke ekipe je uspio u tome.

Film koji si najviše puta gledao?

Definitivno “Forest Gamp”, svaki put kad ga ‘’uhvatim’’ na TV-u kažem sebi ‘’samo još ova scena’’, ali mi još nijednom nije pošlo za rukom da ga prekinem.

Film koji te je razočarao?

Sad već rizikujem da me fanovi Vesa Andersona zamrze, ali bukvalno svaki njegov film me razočarao. Uvijek im dam šansu, jer znam da imaju umjetničku vrijednost i maestralno snimljene scene.

Mislim da me ta Vesova brzina, količina informacija u dijalozima i mnoštvo čudnih likova odbijaju od same priče i poruke.

Mislim da nijedan njegov film nisam uspio sa pažnjom da odgledam do kraja.

Kakve filmove izbjegavaš?

Izbjegavam filmove koji akcijom, specijalnim efektima i eksplozijama pokušavaju da nadomjeste nedostatak priče.

Koji ti je omiljeni žanr?

Naučna fantastika je nešto što najviše volim, ali nije mi toliko bitno koji je žanr, ako je priča neuobičajena i originalna.

Film koji si posljednji odgledao u bioskopu?

Posljednji film koji sam odgledao u bioskopu je ‘’Tenet’’.

Ne mogu reći da sam bio oduševljen, ali ipak je to Kristofer Nolan čiji je prosječan film u rangu nečijih dobrih.

Film koji te je rasplakao?

Ima ih puno, ali posljednji je ‘’A Dog’s Purpose’’.

Svijet gledan iz perspektive psa, kako nas oni doživljavaju i kako se suočavaju sa prolaznošću.

Odanost, življenje ‘’u momentu’’, jednostavnost i bezuslovna ljubav.

Koja ti je omiljena scena iz filma?

Scena iz filma ‘’Shawshank Redemption’’ kada Endi pobjegne iz zatvora, Tim Robins sa dignutim rukama uvis dok pljušti kiša.

Na kinematografiju koje zemlje treba obratiti pažnju?

Koreja je u posljednjih desetak godina napravila ogroman zalet, imaju sjajne režisere i filmove koji su mnogo bliži i razumljiviji evropskom gledaocu, nego što su to kineski ili japanski filmovi.

Voliš li da gledaš dokumentarce?

Volim sve vrste dokumentaraca, ali omiljeni su mi o prirodi, životinjama, muzici i sportu.

’’The Last Dance’’, dokumentarni film o najboljem NBA igraču svih vremena Majklu Džordanu mi je među omiljenima.

Mogu da ga gledaju čak i oni koji ne prate sport, jer priča i o borbi sa samim sobom, odnosno o tome kako uvijek biti najbolja verzija sebe.

A animirane filmove?

Obožavam animirane filmove, ‘’Soul’’ je posljednji u nizu koji me prosto zalijepio za ekran i oduvao idejama, mogu da ga gledaju sve generacije.

Film koji ima najbolju muziku?

Teško je izdvojiti samo jedan, pa ću reći svi Tarantinovi filmovi, dan-danas znam da preslušam cijeli soundtrack kao da je muzički album u pitanju, a poneke pjesme su mi čak bile i na repertoaru (smijeh).

Bonus video: