Nosiće naziv "ja"

Uskoro objavljuje i finsku verziju pjesme “Breathe”

Crnogorska predstavnica na ovogodišnjem Eurosongu, Vladana, u razgovoru za “Vijesti” najavljuje još dvije verzije numere sa kojom će nastupiti 12. maja u Torinu, a otkriva i ko je njena najveća konkurencija, odnosno favorit

2229 pregleda 3 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Od premijernog predstavljanja pjesme “Breathe” prije nešto više od mjesec, Vladana, koja će nastupiti ispred Crne Gore na Eurosongu koji se u Torinu održava od 10. do 14. maja, nije imala previše slobodnog vremena. Prve promo aktivnosti imala je u Rumuniji i Srbiji, nakon čega su na red došle brojne evropske zemlje, a do samog festivala Vladana će imati veliki broj obaveza.

U razgovoru za “Vijesti”, ispričala je gdje će još nastupiti prije 12. maja, odnosno druge polufinalne večeri kada će 15. po redu izvesti numeru “Breathe”, kako je došlo do snimanja italijanske verzije “Respira”, a otkrila je i da će uskoro biti objavljena i verzija na finskom koja će nositi naziv “Ja”.

Nakon nastupa u Holandiji, Vladana nabraja gdje se sve uživo čula numera “Breathe” te kako inostrana publika reaguje na crnogorsku pjesmu za ovogodišnji Eurosong.

”Gostovala sam u Bukureštu, Stokholmu, Barceloni, Tel Avivu i Amsterdamu. Utisci su fenomenalni. Publika zna pjesmu napamet i komentari koji dolaze do mene sugerišu da Crna Gora nikada nije imala ozbiljniji pristup Evroviziji, te da će prema njihovom mišljenju, ovo biti najbolji nastup Crne Gore ikada, što me raduje, jer moj tim i ja se maksimalno trudimo da našu pjesmu i zemlju predstavimo na najbolji mogući način”, poručuje Vladana.

Vladana Vučinić
foto: Privatna arhiva

”Istovremeno čini i pritisak i veliku odgovornost da ta očekivanja ispunim. Znamo da plasman na Evroviziji ne zavisi samo od nastupa, već i od mnogih drugih faktora, koji nisu u našoj moći”, nastavlja ona i potvrđuje da promo period još nije završen.

”Ostale su još dvije stanice do maja - Madrid i Helsinki, gdje ćemo predstaviti ‘Ja’, finsku verziju pjesme ‘Breathe’, čiji prepjev potpisuje Marko Vaittinen. Sve ostale aktivnosti do Torina, posebno komunikacija sa stranim novinarima, odvija se online”, pojasnila je muzičarka, a zatim se osvrnula na orkestarsku verziju “Breathe” (Respira).

”Presrećna sam kako zvuči, to je u suštini moj senzibilitet i oduvijek sam željela da imam simfonijsku pratnju, jer sam školovala glas i prvobitno se posvetila operskom pjevanju. ‘Respira’ ima magičnu, filmsku atmosferu, i nadam se da će publika umjeti to da prepozna. Reakcije su iznad svih očekivanja. Mnogi me u međuvremenu pitaju hoću li pjesmu u Torinu izvesti na italijanskom”, dodala je crnogorska predstavnica na Eurosongu.

Kada su u pitanju Eurosong fan grupe na društvenim mrežama i zvaničan Youtube nalog “Respira” pozitivne komentare dobija upravo od italijanske publike, a Vladana kaže da je to posebno raduje.

Vladana Vučinić
foto: Privatna arhiva

”Pjesma i jeste namijenjena tom tržištu i njima kao domaćinima, tako da je uspjeh što oni sve u većoj mjeri reaguju na pjesmu, mada i Crnogorci, pa tako i publika u regionu nije ništa lošije odreagovala, jer mi volimo italijansku kanconu. To me raduje. Zadovoljstvo je imati pjesmu na italijanskom sa nešto drugačijom energijom i pričom, jer to nije samo prevod ili adaptacija. Pjesma je dobila jednu sasvim novu umjetničku dimenziju, koju nismo morali ograničiti na evrovizijska tri minuta”, odgovara ona.

Na pitanje da li zbog “Respira” očekuje veći broj bodova od italijanske publike ili žirija, Vladana kaže da to nije bio razlog zbog kojeg je snimila italijansku verziju pjesme “Breathe”.

”Nisam je snimila na italijanskom zbog glasanja. Pošto smo već odlučili da imamo i orkestarsku verziju pjesme, ja sam mislila da bi lijepo bilo promijeniti i jezik, a italijanski je nama blizak i najmelodičniji. Uz sve to, moja majka je voljela Sanremo i italijansku muziku”, poručuje Vladana, koja je ranije pojasnila da je “Breathe” nastala nakon porodične tragedije, kada je izgubila majku od posljedica koronavirusa.

”Nekako se sve samo od sebe poklopilo i zato smo vjerovatno svi zadovoljni kako ‘Respira’ zvuči. Što se zemalja tiče koje razumiju italijanski i slušaju italijansku kanconu, vjerujemo da bi se mogla dopasti publici u San Marinu i Malti, pored Italije”, zaključuje ona.

Ipak, do 10. maja kada počinje ovogodišnji Eurosong, “Breathe” će dobiti još dvije verzije, što i najavljuje u razgovoru za “Vijesti”.

”Uskoro izlazi i finska verzija ‘Ja’, za koju smo snimali spot na Biogradskom jezeru, u produkciji RTCG-a, koji potpisuje Gojko Berkuljan. Takođe je u pripremi i klupska, nešto brža verzija pjesme, na kojoj radi Mr. Jools”, nagovijestila je ona, ne otkrivajući datume premijera.

Vladana Vučinić
foto: Privatna arhiva

U međuvremenu, do nastupa na Eurosongu ostalo je nešto manje od mjesec, kako kaže Vladana, treme još uvijek nema.

”Samo želim da me zdravlje do tada i tamo posluži, jer je tempo jako naporan. Obavezama nikad kraja. Svi ovi prednastupi, koje imamo po Evropi i šire, donekle za nas izvođače služe i kao pripreme za veliku scenu i nastup, tako da ja zapravo sva ova putovanja koristim i za uvježbanje za ono što slijedi”, iskrena je ona.

Na kraju razgovora, crnogorska predstanica otkriva i koga vidi kao najveću konkurenciju, odnosno ko je njen favorit na Eurosongu.

”Poljska definitivno, koja je i jedan od ovogodišnjih favorita, pritom nastupiće prije mene te večeri, što mi otežava zadatak. Oboje imamo ‘power’ baladu, vokalno zahtjevnu, svako sa svojom porukom, naravno. Moj lični favorit je Maro i fenomenlna pjesma Portugala, ‘Soudade’. S njom bih voljela i da sarađujem u budućnosti”, istakla je Vladana.

Vladana Vučinić
foto: Privatna arhiva

Privlači pažnju neobičnim kreacijama

Osim pjesmom, Vladana privlači pažnju i neobičnim kreacijama u kojima nastupa u evropskim zemljama, a kako kaže, to je rezultat saradnje sa italijanskim modnim dizajnerima.

”U pitanju su mlade italijanske dizajnerke Silvia Barbieri i Aurora Salamanca, koje su svoje radove izlagale u okviru prošlogodišnje milanske Nedjelje mode i ja sam te kolekcije zapazila kao interesantne, kontaktirala ih i one su bile oduševljene idejom da svoj dizajn predstave na mojoj promo turneji”, otkriva sagovornica “Vijesti”.

”U međuvremenu su svi primijetili moj neobični modni izraz, a evrovizijski fanovi mi prizivaju titulu ‘najbolje obučene Evrovizijske predstavnice’, što mi naravno prija, jer konačno imam mogućnost i priliku da izgledam kako želim i da budem svoja”, istakla je Vladana, koja namjerava da originalnost zadrži i kada je u pitanju nastup na Eurosongu.

Vladana Vučinić
foto: Privatna arhiva

”Za outfit na glavnom nastupu zadužena je francuska dizajnerka koja radi visoku modu. Kostim je prilično specifičan, tako da još uvijek ne mogu otkriti njeno ime i detalje o dizajnu. Kako će to sve izgledati, čuvamo za sam kraj. Istovremeno, posebno mi je drago što ću na crvenom (odnosno tirkiznom) tepihu u Torinu nositi kreaciju iz Crne Gore, koju potpisuje naš novi brend MILURE”, nagovijestila je muzičarka.