”Moj Jadrane” Seke Tomičić u novom ruhu

Crnogorska pjevačica Seka Tomičić riješila da prvoj pjesmi da novo ruho, a upravo ovim singlom najavljuje album sa obradama starih narodnih i izvornih pjesama

2623 pregleda 61 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Branko Maljević
Foto: Branko Maljević

Crnogorska pjevačica Seka Tomičić predstaviće danas na zvaničnom kanalu PGP RTS-a pjesmu i spot “Moj Jadrane”. Premijera je zakazana za podne, a u pitanju je nova verzija Sekine prve pjesme koja je u izvornom obliku nosila naziv “Podgoričanka na Jadranu”.

”Kada sam nakon dvadesetogodišnje pauze riješila da se vratim muzici, snimila sam pjesmu ‘Podgoričanka na Jadranu’ koju su za mene radili autorski tandem Nenad Milevski i Endži Mavrić, a rađena je u duhu crnogorske izvorne pjesme. Međutim, metrika nije bila kako treba, imala je i greške u tekstu, pa sam izbjegavala da je pjevam na nastupima. Kako već godinama nastupam sa harmonikašem Omerom Hodžićem, na jednoj probi čuo je ovu pjesmu, i pitao zašto je nikad ne pjevam. Kad sam mu objasnila, nagovorio me je da je ponovo odradimo, pa smo izmijenili tekst, i melodiju i napokon će danas publika imati priliku da je čuje u novom ruhu, onako kako jedna pjesma treba da zvuči”, ispričala je u razgovoru za Vijesti Tomičić.

Kako kaže, iako je većinu posla odradio Hodžić, ostali su potpisani prethodni autori, dok je za aranžman bio zadužen Senad Drešević u čijem studiju je i snimana.

Za prvu verziju postojao je i spot koji je radila Bubublj produkcija na čelu sa Dejanom Senićem, međutim, ni on neće biti iskorišćen za “Moj Jadrane”.

”Kako je tekst promijenjen, prosto se priča nije poklapala. Zato sam odlučila da sa istom ekipom napravim novi video koji će ispratiti ovaj singl, Omer je uzeo harmoniku, izdvojili smo jedan dan za ovaj poduhvat i napravljen je simpatičan spot koji će takođe biti pušten danas u podne na zvaničnom Youtube kanalu RTS-a zajedno sa pjesmom”, pohvalila se Tomičić.

Upravo je “Moj Jadrane” najava njenog albuma koji će za pomenutu izdavačku kuću biti objavljen sredinom narednog mjeseca, a na njemu će se naći obrade starih narodnih i tradicionalnih pjesama.

Tomičić i Senić
Tomičić i Senićfoto: Branko Maljević

”Album je snimljen još u doba korone, i nije bilo u planu da se na njemu nađe ova numera. Međutim, direktor izdavačke kuće PGP-RTS Vladimir Grajić je slučajno čuo novu verziju i odlučio da je uvrsti kao bonus. Tako će na ovom projektu biti ukupno 12 pjesama, a sve su sem ‘Moj Jadrane’ snimljene u studiju RTS-a, a pratio me narodni orkestar pod vođstvom čuvenog harmonikaša Vlada Panovića. Zato je i odlučeno da upravo ‘Moj Jadrane’ bude prva pjesma koja će najaviti album koji izlazi 16. maja”, ispričala je Tomičić.

Na dan kad bude objavljen album, publika će imati priliku da vidi još jedan video i to za obradu tradicionalne crnogorske pjesme “Još ne sviće rujna zora”.

”U pitanju je numera koju sam od malena sanjala da snimim sa narodnim orkestrom. Uvijek su mi je na nastupima tražili, tako da kad sam sa Panovićem dogovarala ovaj album, oko nje nijesam imala dilemu”, prisjeća se Tomičić.

Na pomenutom albumu, pored obrada naći će se i dvije potpuno nove pjesme, rađene u izvornom dugu.

”To su numere ‘Božja volja’ duetska pjesma sa Aleksandrom Tirnanićem i ‘Pobjeći ću moja mati’. Željela sa da i kroz autorske numere ostavim pečat u ovom žanru, pa je Vlado napisao te dvije numere za mene. Sjajno su se uklopile sa ostalim pjesmama i jedva čekam da i prezentujem publici”, tvrdi Tomičić i dodaje da je snimljen i spot za numeru “Božja volja” koji će biti prezentovan mjesec dana po objavljivanju albuma.

Stare pjesme koje će se naći na albumu su one koje Seka inače voli i pjeva na nastupima.

”Omer je taj koji me je nagovorio da napravim jedan ovakav album. Sa njim sam i odabrala dvadesetak narodnih pjesama, od kojih će se devet naći na albumu. Nijesmo se fokusirali samo na crnogorske pjesme, već tu ima i numera koje su karakteristične i za ostale ex-YU republike. Bilo mi je bitno i da nijesu sve istog tempa, već da ima različitih ritmova”, otkriva o albumu Tomičić.

Promocija albuma biće organizovana u Beogradu odmah nakon objavljivanja albuma, dok će publika u Crnoj ori na koncertnu promociju morati da sačeka do jeseni.

”Plan mi je da jedan ozbiljan koncert u Crnoj Gori napravim u oktobru, sa orkestrom gdje ću pjevati i ove, ali i neke druge pjesme koje publika voli”, obećala je Tomičić, koja je numere za album snimala tokom pandemije.

”Izazov je bio snimati sa narodnim orkestrom, ali zbog poštovanja pravila nijesmo mogli svi u isto vrijeme biti u studiju, pa su oni snimili svoju, a ja kasnije svoju dionicu”, podsjetila se kako je bilo snimati u doba korone.

Bonus video: