Zbog pjesme „E isso ai” poželio sam da naučim portugalski jezik

Ivan Bjeković otkriva koje su to numere obilježile neke momente iz njegovog života

6807 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Vukadinović/ Grafički dizajn: Jelena Bujišić, Vijesti
Foto: Vuk Vukadinović/ Grafički dizajn: Jelena Bujišić, Vijesti

Muzičar Ivan Bjeković pjesmama, bilo da su u pitanju obrade hitova ili autorske numere, često obraduje i oraspoloži publiku. U razgovoru za Vijesti priznaje i koje su to numere koje u određenim životnim situacijama voli i sam da sluša. Kako kaže, nijedan njegov nastup ne prolazi bez Čolićeve “Maslinasto zelene” uz koju zna da zapleše, publika mu načešće traži “nešto od Šobića”, a tuguje uz žešći zvuk...

Prva pjesma koju pamtiš iz djetinjstva?

Na najranije djetinjstvo me podsjeća pjesma Dina Merlina “Harmonika”. Čak postoji i video-zapis, na kojem vrckam uz tu pjesmu i tražim da mi je puste ponovo. Generalno, kompletan album “Peta strana svijeta” je obilježio najraniji period mog djetinjstva. Dan danas volim da čujem pjesme sa tog albuma, jer nose posebnu draž, a vjerovatno i zbog toga što je objavljen baš u godini kada sam rođen. Možda je to bila naznaka da ću jednog dana svirati neki instrument.

Prva kaseta/CD koji si kupio zbog neke pjesme?

Prva kaseta koju sam birao i kupio bila je album Riblje čorbe “Ostalo je ćutanje” iz 1996. godine. Veliki sam fan ove grupe i vjerno pratim njihov rad. Boru Đorđevića mnogo cijenim kao tekstopisca i muzičara, mislim da je jedan od najvećih na prostoru bivše Jugoslavije.

Bora svojim oštrim perom piše savršene ljubavne pjesme, prenoseći najintimniji prostor duše kroz muziku koja će ostati dio neizbrisivog stvaralaštva nekad čuvene jugoslovenske muzike. U moru ljubavnih pjesama, pojavljivale su se i one koje su nosile ozbiljnu dozu ironije, ali i provokacije, baš kao što je “Gastarbajterska pesma”, čiju suštinu tih godina nisam razumio. Danas mnogi stihovi Riblje čorbe imaju mnogo veće značenje za moju percepciju ljubavi, a tu emotivnu crtu Bore Đorđevića možete najbolje osjetiti kroz njegovu knjigu “Šta je pesnik hteo da kaže”, u kojoj objašnjava sadržaj svojih najvećih hitova. Sa pomenutog albuma, svakako bih izdvojio pjesmu po kojoj ovaj album nosi naziv.

Pjesma koju pjevaš na karaokama?

Iskren da budem, odavno nisam čuo da se negdje puštaju karaoke, ali sam kao tinejdžer često volio sa ocem da pjevam uz čuvenu aplikaciju “VanBasco karaoke”. Ako već treba negdje da preuzmem mikrofon i zapjevam pjesmu po meraku, onda je to bez dileme “Sunce ljubavi”, pjesma Džeja Ramadanovskog iz 1995. godine. Jedna od najljepših ljubavnih pjesama sa naših prostora, za koju je Džej izjavio da najbolje opisuje njegov život. Vjerujem da se mnogi mogu pronaći u ovim stihovima.

Pjesma bez koje ne može da prođe nijedan tvoj nastup?

Slučajno ili ne, ali pjesma koju nikako ne preskačem na nastupima je “Maslinasto zelena” Zdravka Čolića. Ova pjesma nosi poseban ritam, koji uvijek vuče na ples. Štaviše, ni ja nisam imun na taj poziv na igru, jer se uvijek dobro izvrckam dok sviramo ovu pjesmu.

Pjesma koju ti najčešće traže da pjevaš na nastupima?

Uglavnom su to neki aktuelni hitovi, ali od pjesama koje imam u repertoaru, najčešće traže “nešto od Šobića”. Kad je Šobić u pitanju, onda odgovorim pjesmom “Opet krivi tip” u aranžmanskoj obradi grupe “Pluton”. Uvedemo je kao “pjesmu sa osjećajem krivice”, ali u drugom dijelu pojačamo tempo, pa ona dobije kantri prizvuk i energiju.

Pjesma koju puštaš na žurkama?

Nisam neko ko voli žurke, ali ako već mogu da izaberem pjesmu koju će pustiti, onda to bude “Stardust - Music Sounds Better With You”, jer me podsjeća na tinejdžerske dane i izlaske. Na žurkama sa oznakom “ex-Yu”, onda volim da pustim “Videosex - Detektivska priča”.

S obzirom da su rock ‘n’ roll žurke praktično nepostojeća kategorija u Crnoj Gori, ako bi se nekada organizovala takva žurka, onda bih obavezno pustio “Guano Apes - Big in Japan”.

Pjesma koju si najviše slušao na reapeat?

”E isso ai” je duetska pjesma vrsnih brazilskih muzičara Ane Karoline i Seu Žorža. Ovi pjesmu sam prvi put čuo u Brazilu i evo više od dvije godine kasnije znam često da ovu pjesmu držim na repeat. Mnogo mi se sviđa kako zvuči na njihovom jeziku i tekst je mnogo lijep. Štaviše, zbog ove pjesme sam poželio da naučim portugalski jezik.

Pjesma koja ti se sviđa, ali ne želiš da priznaš?

Izgleda da ću morati da priznam (smijeh). Iskreno, mnogo puta sam poslušao pjesmu Saše Matića “Grad”. Vrlo neuobičajena pjesma za pjevača iz drugačijeg koncepta muzike. Ova pjesma je osvojila nagradu na tadašnjem Budvanskom festivalu, 2003. godine.

Pjesma za koju bi volio da je tvoja?

U posljednje vrijeme mnogo volim da poslušam “Promises” grupe Megadeth. Veoma emotivna pjesma hevi metal grupe, atipična za stvaralaštvo Dejva Mastejna, vrlo je bliska mom muzičkom stvaralaštvu i viziji. Kombinacija tvrđeg zvuka i romantičnih violina, uz dirljiv tekst, idealno se uklopaju u ono što bih volio da bude moja pjesma.

Pjesmu koju više ne možeš da čuješ?

To su “aktuelni” hitovi “Rano” i “Dani su bez broja”. Iskreno se nadam da će društvo konačno kulturološki evoluirati i pronaći neki novi hit, jer ove pjesme godinama ne prestaju da budu najpopularnije među crnogorskom publikom, bez obzira na činjenicu što je poslije njih snimljeno mnogo hitova i što YouTube pruža mnogo mogućnosti za otkrivanje novih izvođača, pjesama, žanrova.

Najromantičnija pjesma?

Ne bih puno trošio riječi, ali pjesma “Wonderfull tonight” Erika Kleptona. Mislim da je to najkraći opis romantike u obliku muzike i vjerovatno najsavršenija pjesma za “prvi ples”.

Pjesma koja te podsjeća na ljubav?

Osim već pomenute “Wonderfull tonight”, koja daje fenomenalan prikaz jednog zdravog ljubavnog odnosa između partnera, dodao bih još i “I Don’t Want to Miss a Thing” grupe Aerosmith. Pjesma koja je stekla veću slavu od filma za koji je snimana. Od domaćih pjesama bih posebno izdvojio “Osam tamburaša s Petrovaradina”, pjesma na koju sam potrošio najviše novca i popio najviše alkohola.

Uz koju pjesmu se najbolje liječi tuga?

Možda neobičan način da se liječi tuga, ali u takvim prilikama slušam hard kor ili Nu metal. Pjesma iz ovog žanra, koju volim da čujem bez obzira na trenutnu emociju - “Cold - Static X”.

Ljetnja pjesma?

Idelan izbor za kabriolet i dugu ljetnju vožnju uz obalu je kompozicija jednog od najboljih gitarista svih vremena, Džoa Satrijanija, koja nosi simbolični naziv “Summer song”.

Bonus video: