Konkurs kreće od 1. maja

Poznati članovi žirija nagrade Milan Mladenović

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svоjstvene umjetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Biće dodijeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja

1032 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zadužbina Milan Mladenović
Foto: Zadužbina Milan Mladenović

Frontmen Hladnog piva Mile Kekin, pijanistkinja i profesorka, članica LP Dua Sonja Lončar, urednik muzičkih programa ljubljanske kulturne institucije Kino Šiška Matjaž Manček, osnivač portala Muzika.hr Edo Plovanić i basista i nekadašnji član grupe EKV Dragiša Uskoković Ćima ove godine će biti članovi stručnog žirija koji će odabrati najbolju pjesmu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Naime, ovu nagradu koja nosi ime kultnog muzičara Milana Mladenovića tradicionalno će dodeliti zadužbina sa njegovim imenom.

Konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2022 biće raspisan od 1. maja, a kakve pjesme žiri očekuje da presluša i kako zamišlja dobitnika Nagrade, otkrila je Sonja Lončar:

"Pjesma može biti bilo kog žanra, ali najbolje je ako je dovoljno hrabra da izađe iz okvira postojećih žanrova i donese nam nešto potpuno novo", kazala je ona, prenosi Headliner.

Matjaž Manček kaže da će žiri u traženju autorski snažnih, autentičnih, originalnih pjesama da navodi stvaralački duh Milana Mladenovića:

"Budući da se radi o Nagradi Milan Mladenović, tražimo mlade stvaraoce, mladu kreativnost, mladu muziku. Dakle, ako se smatrate mladim autorom, mladim bendom i imate mladu pjesmu koja sadrži u sebi seme vanvremenosti, prijavite je na konkurs", poručio je Manček.

I Mile Kekin se nada da će tokom žiriranja čuti svježu autorsku “krv”.

"Ne morate biti ni fantastični svirači, ni fantastični pjevači, ali maksimalno ću cijeniti originalnost - nešto novo i osvježavajuće", poručio je Kekin dok Edo Plovanić ima specifično viđenje dobre pjesme i recept koji će primijeniti tokom preslušavanja kandidata prijavljenih na konkurs.

"Da bi pjesma bila uspješna, mora biti prenosiva publici - oni je moraju razumjeti, prihvatiti i prisvojiti", napominje Plovanić.

Dragiša Uskoković Ćima je imao tu sreću da stvara sa Milanom Mladenovićem, a kao član žirija za Nagradu Milan Mladenović 2022 vodiće se vrijednostima koje je u tom periodu spoznao, a to je da se iskrenost i autentičnost osjete uvijek i nepogrešivo.

"Sam Milan bi precrtao svaku pjesmu koja liči na Ekatarinu", siuran je Ćima.

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svоjstvene umjetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Biće dodijeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodijeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pjesmom “D.E.P.R.A”, drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa numerom “Daj mi sve”, a 2021. godine Nagradu su dobili Ana & The Changes za singl “Tu”.

Fond za Nagradu Milan Mladenović 2022 iznosi 3.000 eura, a svi detalji o Nagradi i konkursu biće objavljeni 1.maja na zvaničnom sajtu Zadužbine.