"Crna vuna"- priča o životu beskućnika

Inspirisan susretima, zapisima i razgovorima s glavnim protagonistima predstave Urban je napisao pjesmu “Crna vuna”

2416 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

“Crna vuna” naziv je nove pjesme riječkog muzičara i kantautora Damira Urbana, ujedno i naslovne numere istoimene dokumentarne predstave Kolektiva Igralke i korisnika Udruženja Oaza, udruženja za beskućnike i socijalno ugrožene građane, a koja je premijeru imala početkom aprila.

Predstava donosi istinite priče o beskućnicima i beskućništvu, teškoćama u dijalogu između ove zajednice građana i sistema s kojim se suočavaju, ali i snovima koje mnogi beskućnici imaju i koji ostaju samo na tome.

Zanimljivost oko predstave je što u stvaranju i izvođenju učestvuju i sami članovi zajednice.

Saradnju s autorima predstave ostvario je Damir Urban koji je inspirisan susretima, zapisima i razgovorima s glavnim protagonistima predstave, Svetlanom Kukuljan, Divnom Šainović, Anđelkom Bajčić i Zlatkom Kneževićem, komponovao i napisao pjesmu “Crna vuna”.

Reč je o jednoj od najemotivnijih autorskih pjesama Damira Urbana koja je nastala u trenu, a trajaće vječno. Ona nas svojom porukom podseća na ljude koji nemaju ono što prosječan građanin ima, toplinu svog doma, mjesto koje daje priliku za odrastanje, ljubav, ali i dijalog.

Uz pjesmu “Crna vuna” predstavljen je i prigodan video koji je snimila Milica Czerny Urban,

Inače, Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj u kojem postoji trajni (nužni) smještaj za beskućnike.

Naslovna ilustracija djelo je Olega Morovića rađena za potrebe letka dokumentarne predstave “Crna vuna”.

Bonus video: