Kuhinjazz pred večerašnji nastup: Želimo da našu muziku predstavimo širom Evrope

”Sviramo i dalje te naše autorske kompozicije. U odnosu na prošlu godinu dodali smo još jednu novu, koju ćemo premijerno izvesti večeras na koncertu. Ponovo imamo priliku da sviramo autorske kompozicije, a to je poenta naših koncerata”, napominje u razgovoru za Vijesti Slaven Ljujić

1859 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” biće nastavljena večeras koncertom crnogorskog fjužn benda Kuhinjazz koji će nastupiti u 18 časova u Njegoševom parku.

Kuhinjazz je formiran 2020. godine, a oformili su ga mladi profesionalni muzičari: pijanista Enes Tahirović, basista Slaven Ljujić, bubnjar Martin Đorđević, saksofonista Stefan Pavićević i trombonista Dejan Ljujić i violinistkinja Luna Kostadinović, koja im se pridružila prošle godine.

I prošle godine imali su priliku da se predstave publici u okviru iste manifestacije, a kako su tada naglasili, cilj im je da prezentuju autorski rad. Od te ideje neće odustati ni kad je večerašnji koncert u pitanju pa će repertoar, više manje biti sličan kao prošlogodišnji.

”Sviramo i dalje te naše autorske kompozicije. U odnosu na prošlu godinu dodali smo još jednu novu, koju ćemo premijerno izvesti večeras na koncertu. Ponovo imamo priliku da sviramo autorske kompozicije, a to je poenta naših koncerata”, napominje u razgovoru za Vijesti Slaven Ljujić.

Sve te kompozicije naći će se na njihovom albumu koji će biti objavljen za petnaestak dana.

”Biće objavljen na internetu, da ljudi mogu da ga preslušaju online, pa ćemo tek onda tražiti izdavača. Vidjećemo gdje ćemo i kako plasirati, bitno je da je on maltene gotov, isproduciran i spreman za objavljivanje. Na njemu je pet autorskih kompozicija, a šesta koju ćemo premijerno izvesti večeras neće se naći na njemu”, otkriva Ljujić.

Bend je nastao na početku pandemije, a tokom iste nastale su i njihove prve kompozicije. No, muzičari koji čine Kuhinjajazz za svo ovo vrijeme nijesu imali toliko prilike da iste prezentuju publici, jer su svirke bile zabranjene, te su i oni za godinu dana napravili samo jednu kompoziciju.

”Imali smo period u kojem smo stvarali, i onda smo jedno vrijeme napravili pauzu jer ne može čovjek stalno da stvara. Potreban je i vremenski period da sve to što je već stvoreno sazri, kako bi se stvarao novi materijal”, objašnjava Ljujić.

Manifestacija poput “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM” nema puno, te džezeri i nemaju puno prilike da tokom godine sviraju. Ipak, to ih ne obeshrabruje, tvrdi Ljujić.

”Postoji ambicija kod nas da stvaramo jer je činjenica da želimo da krenemo da putujemo i sviramo u okruženju, pa Evropi, a i gdje god nam se ukaže prilika. No, nije samo to razlog zašto stvaramo, već imamo potrebu da se izrazimo kroz autorski rad. Korona nam je dala dosta vremena za stvaranje i razmišljanje”, ističe Ljujić.

On i ostatak ekipe nijesu vezani samo za ovaj projekat, već sviraju u raznim sastavima.

”Sve to što radimo je taj jedan život. Nije lako konstantno baštiniti projekat kakav je Kuhinjajazz, jer često svi imamo dosta obaveza, a treba ih uskladiti i pronaći vremena za druženje i stvaranje”, iskren je Ljujić koji ne krije da ga raduje što će koncert biti održan na neobičnom mjestu.

”Inspirativan je prostor. U pitanju je park i mislim da što više programa treba da se održava na takvim mjestima i u periodu kad istima mogu prisustvovati razne generacije”, zaključuje Ljujić.

Prije koncerta biće organizovano puštanje LP ploča i kratki panel o džezu u okviru kojeg učestvuju: direktor pariškog džez radija “Coulers Jazz” Žak Pope, novinar Brano Mandić, urednica muzičkog programa KIC-a, vođa organizacije “Jazz Art” i manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2022” Maja Popović i muzičar Slaven Ljujić (Kuhinjazz).

Bonus video: