Novac je uvijek neprijatelj svih drugarstava

Projekat “Odbrana i posljednji dani” koji ove godine proslavlja četiri decenije od objavljivanja, a mnogi ga smatraju “najboljim domaćim albumom svih vremena”, ali i otkriva zašto se bend raspao

23261 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goranka Matić
Foto: Goranka Matić

Priče o Novom talasu, bilo da su o bendovima, albumima ili temama vezanim za ovo muzičko razdoblje, uvijek privlače pažnju javnosti.

Izlazak kultnog albuma “Paket aranžman” 1981. godine, u izdanju Jugotona, bio je jedan od prelomnih trenutaka na muzičkoj sceni tadašnje Jugoslavije. Upravo pomenuta kompilacija označila je početak Novog talasa, koji je značajno uticao, kako na umjetničku, tako i na širu kulturnu i društvenu scenu.

Prošle godine počelo je obilježavanje 40 godina novog talasa, pa je tim povodom izdavačka kuća Croatia Records koja je preuzela ostavštinu Jugotona objavila luksuzna reizdanja na vinilu četiri ključna albuma objavljena 1981. godine - debitantske albume grupa Električni orgazam, Šarlo akrobata i Haustor, kao i kultno izdanje Paket aranžman, sve praćeno i kompilacijom sa čak 100 pjesama “novog i oko novog” talasa.

Interesovanje koje je vladalo za ove albume samo je pokazalo da je Novi talas ostavio dubok trag, te kako su ploče “u modi”, Croatia Record je odlučila da i ove godine proslavi još jedan jubilej. Ovoga puta u pitanju je četiri decenije od objavljivanja kultog albuma VIS Idola - “Odbrana i posljednji dani”.

VIS Idoli
foto: Goranka Matić

Album radili šest mjeseci

U pitanju je projekat koji je prema mišljenju kritičara “najbolji domaći album svih vremena”, a u razgovoru za Magazin, basista benda VIS Idoli, Zdenko Kolar prisjetio se kako je to bilo snimati ovaj projekat:

”Prvo što pomislim kad se sjetim tog albuma, je da smo ga dugo, dugo snimali, jedno šest mjeseci. Sjećam se da smo ga Vlada Divljan i ja, pa i ostali članovi benda, polako porađali. Stvarno je to tada bila velika muka jer trebalo je savladati sve te tehničke nedostatke studija u kojem smo radili, neznanje ljudi... Ne bih rekao da je tu bilo nekog podmetanja, mada možda je bilo zavisti, a zbog nje je bilo svega i svačega. U svakom slučaju preživjeli smo tih šest mjeseci, objavili smo album i svaka čast tadašnjem Jugotonu koji je to sve istrpio, te neke naše ‘hirove’. A nama je to bilo mučenje, svaki dan odlazak u studio gdje smo provodili po deset do dvanaest sati sjedjeli, svirali, snimali, brisali, pokušavali da napravimo neke nove varijante. Svaka čast i izdavačkoj kući Croatia Records koja se odlučila da nakon 40 godina objavi luksuzno izdanje tog albuma na ploči, sa jednom knjižicom unutra u kojoj će biti dosta dobro objašnjano jer će nekoliko kritičara napisati tekstove i opisati svoje viđenje tog vremena, pa čak i o tome kako je album nastao jer kritičari ipak sve najbolje znaju (smijeh). Naći će se tekstovi Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića, neki naši intervjui kao i zadnji veliki intervju s Vladom Divljanom prije nego što nas je napustio. Biće to bogato i lijepo urađeno izdanje”, prisjetio se na početku razgovora Kolar kako je nastajao ovaj album i dodao da nijesu smjeli da odustanu.

”To publika od nas očekivala, zato nijesmo smjeli ni da pomislimo da odustanemo. Osjećali smo odgovornost i nijesmo htjeli da ih iznevjerimo. Sa Jugotonom nijesmo imali nikakve dedlajnove do kad moramo da završimo album, oni su nam omogućili da uđemo u studio 13 Radio Beograda, imali smo tonca kojeg smo mi tražili - Mile Pile Miletić koji je izvanredno radio svoj posao, a on je bio i muzičar pa je kapirao neke stvari. Bilo je tu još ljudi koji su nam pomagali u početku, koji su se muvali i pokušavali da zajednički nešto napravimo, ali su na kraju samo jedan po jedan polako izlazili iz sve te priče, a mi smo ostali sami, što je možda i najbolje bilo, a rezultat je ono što se čuje na toj ploči”, priča Kolar.

VIS Idoli
foto: Goranka Matić

Maršal i posljednji dani

Album “Odbrana i posljednji dani” dobio je naziv po istoimenom romanu Borislava Pekića, no sagovornik Magazina ističe da nijesu imali nijedan poseban razlog što su se odlučili na taj korak.

”Zašto da ne, željeli smo da tada napravimo neku intrigu. Idoli su se u tom ranom periodu bavili takvom vrstom reklame, pa je to bila prilika da napravimo nešto drugačije i imamo album koji se ne zove po nekoj pjesmi. Mada, ovaj album nosi naziv dvije naše numere koje su se našle na njemu”, ispričao je Kolar koji otkriva da su imena nekih pjesama morali da mijenjaju, a jedna od njih je upravo ona iz naslova - “Posljednji dani” koja se u pilot verziji zvala “Maršal”, pa se spekulisalo da je bila posvećena Maršalu Titu.

”To je bio stih koji kaže ‘Maršal je moj Bog’. U pitanju je lijepa pjesma, pravi rok standard, ali taj stih je bio upitan da li će proći i na kraju jeste prošlo sve to. Jedino smo promijenili ime, pa je na albumu nijesmo nazvali ‘Maršal’, već ‘Posljednji dani’”, ispričao je Kolar dodajući da je to ipak bila ideja članova benda, te da nijesu zbog nje naišli na cenzuru.

”Imali smo mi autocenzure. Ipak je to 1982. godina, još uvijek smo bili u društvenom uređenju koje nije dopuštalo da se te neke stvari slobodno i glasno prozivaju. Maršal je Josip Broz Tito koji je u to vrijeme još uvijek ‘bio živ u narodu’, pa nijesmo htjeli da izazivamo gnijev svih koji su ga i dalje voljeli. No, taj naziv Maršal mogao je da se odnosi i na Maršal pojačalo koje smo koristili u studiju dok smo snimali album. Milion razloga je bilo i za i protiv, ali ipak smo odlučili da ne čačkamo tamo gdje nam nije mjesto”, priznaje Kolar.

Ruija, Kenozoik, Nebeska tema, pjesme koje će se slušati vjekovima

Sa albuma “Odbrana i posljednji dani” upravo su najdugovječnije i najpopularnije pjesme benda VIS Idoli. U pitanju su “Rusija”, “Kenozoik”, “J2dina”, “Nebeska tema”, “Hajde sanjaj me sanjaj”, no kad su ih snimali priče četiri decenije, Kolar nije ni mogao da pretpostavi da rade pjesme za sva vremena.

”Definitivno tvrdim da su to odlične pjesme i ‘Rusija’, i prije svih ‘Nebeska tema’, mislim da je to jedna nebeska stvar, baš i kako se zove. To su pjesme koje će se slušati još vjekovima. Činjenica je da je bilo tu šaranja, ali one verzije koje su se na kraju pojavile, to su one prave, a dok smo ih stvarali bilo je drugačijih razmišljanja, zato je snimanje i trajalo šest mjeseci. Dođete u studio sa jednom idejom, ali se tokom snimanja ispostavi da ona nije dobra, pa smo morali da je mijenjamo. Pravili smo i druge pjesme u studiju, a na zvaničnom albumu pojavila se treća ili četvrta verzija od početne ideje” priznaje Kolar koji ne krije da bi volio da se opet okupi sa starim drugarima kako bi promovisao ove 40 godina stare pjesme.

”To sve zavisi od Croatia Recordsa, ali postoje ideje da se napravi koncert. Tu bih ja morao da preuzmem taj projekat jer se ostali članovi više ne bave muzikom direktno, ne izlaze na binu. Bila je varijanta da se sa Vladinim bendom napravi koncert i da se obilježi taj trenutak, ali još uvijek je to neizvijesno. Ovaj kovid nas je totalno bacio u neizvijesnost, da li će toga biti ili neće ne znamo. Ali godina traje još sedam mjeseci, pa možda se to i desi”, nada se Kolar.

Raspad trajao godinama

Odmah nakon objavljivanja albuma “Odbrana i posljednji dani” Kolar je otišao u vojsku, a Idoli su bez njega snimili naredni projekat “Čokolada”. Kada se nakon odsluženog vojnog roka vratio u bend, ništa više nije bilo isto.

VIS Idoli
foto: Goranka Matić

”Ta agonija raspadanja benda je trajala nekoliko godina. Jesam otišao u vojsku i činjenica je da kada sam se vratio, to više nije bio isti bend. Oni su za to vrijeme snimili ploču ‘Čokolada’ koja je bila veoma slušana, ali atmosfera u bendu više nije bila ona koju sam ostavio kad sam otišao, barem se ja toga tako sjeća, nije to bio bend koji je volio da svira i radi. Svi su vukli na svoju stranu, donosili su svoje ideje, pokušavali da nešto naprave”, priča Kolar koji je nakon raspada VIS Idoli nastavio da sarađuje sa Divljanom u All Star orkestru.

Kolar i Divljan
Kolar i Divljanfoto: Goranka Matić

”Vlada i ja smo komšije, iz djetinjstva se znamo, odrasli smo zajedno i sa njim nikad nikakvog spora nijesam imao. U principu, raspad Idola se desio zbog toga što su se takmičili ko će više pjesama da stavi na neku ploču i više para da uzme i da svoj rad naplati. Novac je uvijek neprijatelj svih drugarstava, čak i porodica. To je život, nema šta. Mi smo krenuli da radimo ‘80-te, i trajali do ‘85. godine što je dosta, a tragovi koje smo ostavili traju preko 40 godina. To znači da smo ostavili dubok trag”, zaključuje Kolar.

Zbog zarazne pjesme “Maljčiki” reagovala ambasada SSSR-a

Iako su se mnogi bendovi tokom 70-ih i 80-ih godina borili sa cenzurom, Idoli nijesu imali takvih problema, iako su često pjesmama “opipavali puls” i mnogi bi rekli “provocirali”.

”Možda je cenzura bila u samom početku, sa pjesmom ‘Maljčiki’ koju smo obajvili na ‘Paket aranžmanu’. Ona je bila veliki hit, i dan danas je. Gdje god se pusti i ko god da je svira narod skače. Zarazna je pjesma. Moja je konstatacija, možda je bilo tako, a možda i nije, znam da smo trebali da snimamo spot za rokenrol beogradsku emisiju i između ostalog došli smo u tudio i zapalo nas je da snimamo oko sedam, osam sati uveče. Pitali su nas gdje je plejbek, mi smo trvrdili da smo im dali traku, međutim oni su raspustili ekipu i za čas su se svi razbježali. Ubijeđen sam da je tada bilo vijećanje u nekoj kancelariji gore da li da snime spot za tu pjesmu i puste ga ili ne. Bilo je šuškanja da je Ruska ambasada žalila kako je ta numera podsmijevanje radničke klase u SSSR-u, ali na kraju smo poslije mjesec dana ipak snimili tu pjesmu, sve je išlo glatko i više niko nije postavio pitanje šta je a tom pjesmom i da li nekoga podsmijeva”, tvrdi Kolar i podsjeća da su upravo numeru “Maljčiki” Idoli uvijek svirali na kraju.

Za sve ovo vrijeme publika se promijenila, pa Kolar tvrdi da se više ne cijeni živi nastup.

”Po tim kafićima svira jedan čovjek ili dva sa mini fajlovima, ali ipak je drugačije kad je veliki bend, velika bina, dođe nekoliko hiljada ljudi da to proprati. Baš iz nekoliko puta kod pjesme ‘Maljčiki’ kad krenemo sa ‘Ras, dva, tri Maljčiki’ ljudi grunu naprijed i guraju binu koja se, čini mi se pomjeri pola metra unazad, a toga danas više nema”, kaže on.

Pjesme Idola obožava i može da ih svira i pjeva svakodnevno

Kolar je nastavio muzičku karijeru u bendu Zona B, gdje svira bluz, ali mu ni numere Idola nijesu strane. Naime, sa članovima benda (Ne)Normalni imao je nekoliko koncerata u čast Divljana gdje su izvodili numere Idola.

”To je mnogo dobra ekipa muzičara. Oni su voljeli Vladu i poštuju njegova djela, a u pitanju je cover bend. Nekoliko puta sam svirao sa njima, i te stvari Idola u njihovj interpretaciji moda i bolje zvuče, ima ih više na bini, lijepa je postavka instrumenata, višeglasno pjevaju tako da je to zaista super. Kad su me zvali rekao sam zašto da ne jer te pjesme obožavam i mogu da ih sviram i pjevam svaki dan. To je bila prilika da se istih prisjetim i baš je bilo lijepo”, priznaje Kolar.

Bonus video: