Pjesma Evrovizije: Žiriji šest zemalja, među kojima je i crnogorski, uklonjeni iz takmičenja

Crnogorski žiri, kako je tokom prenosa finala Evrovizije rečeno na televiztiji Crne Gore, činili su Isidora Damjanović, Zoja Đurović, Božo Bulatović, Mila Nikić i Luka Vojvodić

19117 pregleda 37 komentar(a)
Detalj sa takmičenja u Torinu, Foto: Reuters
Detalj sa takmičenja u Torinu, Foto: Reuters

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da su žiriji šest zemalja, među kojima je i crnogorski, u drugom polufinalu takmičenja za Pjesmu Evrovizije uklonjeni iz takmičenja.

U saopštenju koje je prenio portal Escxtra, navodi se da su oni zamijenjeni i u drugom polufinalu, ali i u velikom finalu u Torinu zbirnim rezultatom zasnovanim na zemljama sa sličnim obrascima glasanja .

Osim Crne Gore uklonjeni su žiriji i Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, i San Marina.

"U analizi glasanja žirija od strane panevropskog partnera za glasanje Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Pjesme Evrovizije 2022, u rezultatima šest zemalja identifikovani su određeni neregularni obrasci glasanja", navodi se u saopštenju.

Kako sui dodali da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamjenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju.

"I za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim obrascima glasanja). Ovaj proces je potvrdilo tijelo za nezavisni monitoring glasanja", dodaje EBU.

U saopštenju se navodi i da EBU "izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pjesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje.

"Bez obzira na to da li će takvi glasovi vjerovatno uticati na rezultate ili ishod glasanja", zaključuje se u saopštenju.

Crnogorski žiri, kako je tokom prenosa finala Evrovizije rečeno na televiziji Crne Gore, činili su Isidora Damjanović, Zoja Đurović, Božo Bulatović, Mila Nikić i Luka Vojvodić.

Bonus video: