Svirka koja miriše na hevi metal

Dražen Miljanović (KTM) najavljuje sjutrašnji nastup u okviru Nikšićko rocks Garden festa

5956 pregleda 2 komentar(a)
KTM će sjutra veče svirati dio autorskog repertoara, Foto: Privatna arhiva
KTM će sjutra veče svirati dio autorskog repertoara, Foto: Privatna arhiva

Festival Nikšićko rocks Garden fest, u saradnji sa NVO MAK, nastavlja sa promocijom autorskih bendova, pa će već sjutra veče publika imati priliku da uživa u nastupima podgoričkog benda KMT kao i užičkog “Brat” koji ima dva izdata albuma.

Koncert će početi od 21 sat, u cafe baru Berlin, a druženju sa sugrađanima posebno se raduje KTM.

”Za ovu priliku spremili smo repertoar koji će biti jednim dijelom nešto od našeg uobičajenog koji sviramo u klubovima, a drugi dio je jači rok koji će u određenim momentima da ‘miriše’ na hevi metal. Takođe, ovaj prvi dio koji će biti sastavljen od poznatih pop-rok obrada, planiram da odsviramo agresivnije. To ne podrazumijeva drugačiji način pjevanja, nego samo drugačiji način sviranja. Naš provjereni vokal Dragana ostaje ista sa svojim blagim glasom, s tim što će ovoga puta imati povišen puls u skladu sa pratnjom koja će njenom pjevanju dati novu dimenziju”, ispričao je basista grupe KTM Dražen Miljanović.

Iako često na nastupima ne sviraju svoje pjesme, ovoga puta će se i one naći na repertoaru. Ipak, sagovornik Vijesti ne krije da će imati problem koje od svojih pjesama da sviraju sjutra veče.

”Nije lako izabrati naše autorske numere koje će se uklopiti u atmosferu, jer kao što jedan dio javnosti zna, nisu nam sve u skladu sa agresivnim tvrdim tonovima koji se očekuje od ovog malog festivala koji uglavnom promoviše alternativni rok zvuk. Dakle, spremni smo da izvedemo svoje autorske, ali i obrade koje će nositi zajedničke elemente sa sličnom koncepcijom svirke”, otkriva Miljanović.

Mnogi muzičari koriste svaki nastup da promovišu autorski rad, te u svirkama vide najbolju način da javnosti predstave ono što rade. Grupa KTM ipak nije među njima, jer kako je ranije Milanović rekao u razgovoru za Vijesti rijetko na nastupima izvode autorske kompozicije jer njih doživljavaju kao umjetnost i žele da ih zaštite od skrnavljenja.

”Autorska muzika je najprihvaćenija na festivalima bez obzira kolikog su formata. U klubovima se može provući pomalo nečeg autorskog, ali generalno muzičari izbjegavaju to. Klub je klub, a festival ili posebno najavljeno veče autorske muzike je nešto drugo. Slažem se da treba promovisati autorsku muziku, ali samo umjereno na nastupima, a više u medijima, internet platformama, radiju i TV. Razlika između uobičajenih svirki u klubovima i ove koja je najavljena je u tome što u klubovima ljudi dođu da se zabave, a ovde dolaze da se oslobode od stresa. Dakle publika može da očekuje sa naše strane iskrenost i takođe oslobađanje od stresa. Sad se neki pitaju kojeg stresa. Pa od onoga svega što donosi svakodnevni život i što nam nameću da moramo svirati, ako želimo da zaradimo novac. Sada ćemo svirati ono što volimo na oslobađajući način”, objašnjava razliku Miljanović, te otkriva i kakva su njegova očekivanja od onih koji dođu da ih slušaju:

”Od publike očekujem da podrži sve bendove koji će nastupiti, jer je to ona ista publika koja prati ovakve svirke”, dodao je on.

Miljanović ne krije da mu je drago što će sjutra veče nastupiti na autorskom festivalu.

”Zahvaljujemo se organizatoru, našem starom prijatelju Damiru Ibiševiću što nas je pozvao. On dobro zna da smo mi blago otišli u komercijalne muzičke vode, ali isto tako zna da možemo povremeno i da se vratimo tamo odakle smo počeli, kad su ovakvi festivali u pitanju. Glavni bend koji je trebalo da nastupi je bio spriječen iz objektivnih razloga, pa smo se mi na brzinu spremili da pomognemo, a tu će biti i bend ‘Brat’ iz Užica”, zaključuje Miljanović.

Bonus video: