Baviti se alternativom je borba sa vjetrenjačama

Užički bend nastupiće u sklopu Niksićko Rock’s Garden festivala

3426 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Užički bend Brat predstaviće večeras svoju autorsku muziku na koncertu koji će biti priređen u sklopu Niksićko Rock’s Garden festivala, a organizuje ga NVO MAK. Užičani čije su pjesme prepoznatljive po tvrđem zvuku iza sebe imaju objavljen jedan autorski album, a ovo će im biti prvi nastup u glavnom gradu Crne Gore.

Samim tim raduju se druženju sa ljubiteljima autorskog zvuka večeras od 21 sat u lokalu “Berlin”, ali i činjenici da će prije njih svirati podgorički bend KTM.

”Prvi put smo u Crnoj Gori. Imali smo ranije jedan pokušaj nastupa na jednom festivalu, ali do njega nije došlo sticajem niza nesrećnih okolnosti. Repertoar koji planiramo za Podgoricu je isključivo autorski. Biće zastupljen veliki dio prvog albuma, kao i nekoliko pjesma sa novog, koji se još snima i u završnoj je fazi. Inače preferiramo da sviramo isključivo autorske pjesme, mada ponekad, kada nas ponese atmosfera, znamo da odsviramo i neku kultnu HC obradu”, otkriva pjevač benda Brat Ivan Radović.

On ne krije da nijesu upoznati toliko sa crnogorskom alternativnom scenom.

”Lično znam i slušao sam nekoliko bendova kao što su Punkreas, DST, Abhot, Gomila nesklada, Vizant... ali mislim da alternativna muzika generalno treba da bude još više zastupljena kod publike i u medijima. Mislim, uopšte je alternativna scena u lošem stanju svugde, pa i ovde u Srbiji. Najviše mi smeta što nema novih mladih bendova, a ako nema mladih bendova, nema ni mlade publike. Malo smo se raspitivali o publici u Crmoj Gori i kako smo čuli, možemo očekivati lijepu, posjećenu žurku u klubu ‘Berlin’”, nada se Radović.

On ne krije da bendovima poput njeovog znače svirke i festivali koji forsiraju autorske bendove.

”Svaka čast za Dada i ekipu što guraju takvu priču među podgoričkom publikom. Značaj toga je nemjerljiv za budućnost autorske muzike u moru kover i tribjut bendova, protiv kojih naravno nemamo ništa, ali mislimo da bi se više trebalo bazirati na autorskom radu”, smatra on.

Zvuk benda Brat opisuje kao hard core/punk.

”Ljudi su prepoznali neki naš pečat, neku originalnost. Ne želimo da uplovimo u razne žanrove, kao što je rep, trash metal i ostali alternativni žanrovi. Bend postoji preko osam godina i za to vrijeme je prošao kroz nekoliko personalnih promjena. Sada trenutno, bend nastupa kao četvorka, jer je gitarista Nemanja uzeo pauzu u radu i svirkama benda zbog privatnih obaveza. Ostatak benda su Žarko Jovanović (gitara), Srećko Borčić (bas), Luka Jelisavčić (bubanj) i ja kao vokal”, otkriva Radović.

Užice su poznate po jakoj rok sceno, te imaju veliki broj alternativnih bendova.

”Jaka je užička scena. Imamo dosta bendova koji aktivno sviraju i spremaju nove materijale. Bavljenje alternativnom muzikom je svakako borba sa vetrenjačama. Boriš se za prostor, solidnu opremu, reklamu, publiku, apsolutno za sve. Ali ipak kada se koncerti dese, snimi album, sviraju festivali, druženje sa ljudima... sve to na kraju poništi onu gorčinu koju osjećamo prilikom te, nazovimo “borbe”. Svi u bendu su u muzici iz ljubavi”, zaključuje on.

Bonus video: