EBU: Neregularno glasanje na Evroviziji 2022, šest žirija se međusobno podržavalo, među njima Crna Gora

Iz Evrovizijskog tima RTCG su saopštili da nakon objave EBU o navodnom neregularnom glasanju stručnog žirija u čak šest zemalja na Pjesmi Evrovizije 2022, žele da naglase da to nema veze sa Crnom Gorom i da se radi isključivo o pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o provjerenim informacijama.

12064 pregleda 8 komentar(a)
EBU, Foto: EBU
EBU, Foto: EBU

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je "Nepravilne obrasce glasanja tokom drugog polufinala 2022" na ovogodišnjoj Pjesmi Evrovizije.

"Ovogodišnje takmičenje za Pjesmu Evrovizije (ESC) bilo je ogroman uspjeh u okupljanju stotina miliona ljudi širom svijeta u jedinstvu i slavlju. Kako je saopšteno u subotu 14. maja, nezavisni panevropski partner za glasanje Evropske radiodifuzne unije (EBU) otkrio je nepravilne obrasce glasanja u glasanju žirija šest zemalja koje učestvuju u drugom polufinalu: Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, San-Marino", ističe se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Evrovizije.

Iz Evrovizijskog tima RTCG su saopštili da nakon objave EBU o navodnom neregularnom glasanju stručnog žirija u čak šest zemalja na Pjesmi Evrovizije 2022, žele da naglase da to nema veze sa Crnom Gorom i da se radi isključivo o pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o provjerenim informacijama.

Iz EBU su kazali da je integritet glasanja, kako nacionalnih žirija u svakoj zemlji, tako i gledalaca koji glasaju telefonom ili SMS-om, od suštinskog značaja za uspjeh emisije.

"Dužnost EBU je prema svim zainteresovanim stranama, ne samo prema svih 40 javnih emitera koji učestvuju, da osiguraju da možemo isporučiti validan rezultat na kraju svake emisije uživo. Zbog toga se svako kršenje pravila shvata veoma ozbiljno. U drugom polufinalu, primijećeno je da su četiri od šest žirija uvrstila pet drugih zemalja u svojih pet najboljih (uzimajući u obzir da nisu mogli da glasaju za sebe); jedan žiri je glasao za istih pet zemalja u svojih Top 6; a posljednji od šest žirija stavio je četiri druga u Top 4 i peti u svojih Top 7. Četiri od šest žirija su dobili najmanje jedan set od 12 poena što je maksimum koji se može dodijeliti", ističe se u saopštenju EBU.

Oni su dodali da je Panevropski partner za glasanje otkrio da je ovaj obrazac nepravilan, a Nezavisni monitor za glasanje ga je priznao, pošto je pet od ovih šest zemalja rangirano van prvih osam od strane žirija u 15 drugih zemalja koje su glasale u istom polufinalu (koji je uključivao tri od velikih pet: Njemačku, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo).

"Pored toga, četiri od šest zemalja bile su rangirane u donjih šest od ostalih 15 zemalja koje su glasale u ovom polufinalu. Nepravilnost u načinu glasanja žirija takvog obima je bez presedana", kazali su iz EBU.

Iz EBU su poručili da kao što je navedeno u Pravilima takmičenja za Pjesmu Evrovizije i u Zvaničnim uputstvima za glasanje takmičenja, ako glasovi nacionalnih žirija predstavljaju nepravilne obrasce glasanja (što može otkriti panevropski partner za glasanje i potvrditi Nezavisni monitor za glasanje), ESC Izvršni supervizor ima pravo da ukloni glasove za dodjelu rangova i da ih zamijeni zamjenskim zbirnim rezultatom koji se automatski izračunava kako bi se odredio konačni rezultat ovih zemalja u drugom polufinalu.

"S obzirom na neviđenu prirodu nepravilnosti otkrivene u drugom polufinalu, EBU je u konsultaciji sa panevropskim partnerom za glasanje i nezavisnim posmatračem glasanja odlučio, u skladu sa Uputstvima za glasanje takmičenja, da iskoristi svoje pravo da ukloni glasove koje je postavilo šest dotičnih žirija iz rangiranja u Velikom finalu radi očuvanja integriteta sistema glasanja. Shodno tome, poštovana je ista procedura i automatski izračunati zbirni rezultat je korišćen za određivanje konačnih rezultata žirija šest zemalja koje su učestvovale u Velikom finalu", piše u saopštenju.

Navodi se da su ove ove odluke odobrili predsjedavajući ESC referentne grupe, upravni odbor takmičenja i zamjenik generalnog direktora EBU u skladu sa zahtjevima Uputstava za glasanje takmičenja.

"EBU je od tada razgovarao o obrascima žirija sa relevantnim emiterima i dao im priliku da dalje istraže glasanje žirija u svojim zemljama. EBU je ponovo potvrdio svoju odluku da zamijeni glasove žirija za ovih šest zemalja sa zamijenljivim ukupnim rezultatom i u drugom polufinalu i u velikom finalu. EBU je takođe potvrdio konačan plasman od 40 učesnika na Pjesmi Evrovizije 2022. EBU, njegovi članovi i Referentna grupa će nastaviti da blisko sarađuju na očuvanju integriteta i uspjeha događaja koji je bio jedinstvena platforma za kreativne talente preko 66 godina, i raduje se nastavku da zabavlja publiku širom svijeta, navodi se na zvaničnoj stranici Eurosonga", zaključuje se u saopštenju EBU.

Evrovizijski tim RTCG je poručio da je statistički nemoguće izbjeći određena ponavljanja, a da o tome svjedoči i činjenica o glasanju grupe zemalja učesnica druge polufinalne večeri u kojoj su Švedska, Australija, Belgija, Estonija…

Poručili su da je ovo njihova tabela međusobne razmjene poena:

Međusobne razmjene poena
foto: RTCG

Dakle, kako ističu, sa tako malim brojem zemalja u takmičenju nemoguće je izbjeći određena ponavljanja.

"Zašto ove zemlje nisu izazvale sumnju, a jeste šest zemalja kod kojih nema tako direktnih ponavljanja, nije na nama da sudimo. Sa druge strane, u nekim od zemalja koje se nalaze na spisku EBU, organizator je gotovo u cjelosti promijenio raspored bodova u finalnoj večeri i, kako nam je rečeno, nije govorio istinu u direktnom tv prenosu, kad je Martin Osterdal, izvršni producent Eurosonga, lično saopštio glasove zbog navodnih tehničkih problema tokom uključenja osoba koje saopštavaju glasove lokalnog žirija", navodi se u saopštenju Evrovizijskog tima Crne Gore.

"Glasove Crne Gore saopštila je umjetnica Zombijana i, kao sto ste mogli da vidite u direktnom prenosu, ocjena žirija gotovo da se u potpunosti poklopila sa konačnim rasporedom na finalnoj tabeli. Kao što se može vidjeti na sajtu Eurosonga među zemljama koje su dobile glasove crnogorskog zirija, nema nijedne sa spiska iz polufinalne večeri. Na kraju, Pjesma Evrovizije je takmičenje koje ima svoju redovnu i brojnu publiku i koje gotovo uvijek prate razne intrige, koje, sigurni smo, doprinose i njenoj popularnosti", zaključuje se u saopštenju.

Crnogorski žiri činili su Isidora Damjanović, Zoja Đurović, Božo Bulatović, Mila Nikić i Luka Vojvodić.

Bonus video: