Nema instant rezultata

Saša Barjaktarović sa ponosom priča o novom singlu, obradi hita grupe Veselice - “Crna Goro lijepa”

4535 pregleda 3 komentar(a)
Saša Barjaktarović, Foto: Luka Barovic
Saša Barjaktarović, Foto: Luka Barovic

Dirigent D-moll pop hora Saša Barjaktarović ispunio je obećanje koje je dao prije nekoliko mjeseci kada je ovaj muzički kolektiv objavio prvu autorsku numeru, da će biti diskografski aktivniji. Tako su za Dan nezavisnosti 21. maj objavili još jednu numeru - “Crna Goro lijepa”.

U pitanju je prepjev jedne od numera vokalnog sastava Veselice, za koji je tekst napisala članica tog sastava Nada Kovačević, a muziku Dragan Toković. Sada je u novom horskom aranžmanu Barjaktarovića i instrumentalnom Dejana Božovića D-moll pop hor donio na drugačiji način, a za numeru je predstavljen i video koji je sniman u saradnji sa “Bubulj produkcijom” iz Bara.

O novoj pjesmi i zašto su baš izabrali “Crna Goro lijepa”, priča za Vijesti Barjaktarović....

Koliko je bilo teško za numeru “Crna Goro lijepa” napraviti savremeni horski aranžman i raspisati partituru za petoglasje?

U mom poslu riječ “teško” koristim samo za vanmuzičke izazove, kao što su na primjer zdravstvene okolnosti, vrijeme, novac. Dakle, ono što od mene malo ili nimalo ne zavisi. Pisanje aranžmana za pjesmu koju volim, a ‘Crna Goro lijepa’ to svakako jeste, bio je umjetnički izazov i pravo uživanje u zamišljanju i iščekivanju kako će to da zazvuči u horskom višeglasju. Raspisivanje aranžmana je proces koji traje, traži vremena i strpljenja, ali finalni rezultat pruži punu satisfakciju za uloženi trud i anulira svaki eventualni napor.

Ne bih mogao da saberem broj radnih sati na pisanju horskog aranžmana, pa saradnji sa instrumentalnim aranžerom Dejanom Božovićem, probama s horom. Niko od nas to ne doživljava kao teret, pjevači D-moll pop hora su uglavnom iskusniji ili su prošli muzičku školu, pa znaju da nema instant rezultata. Onaj ko se zadrži u horu uživa u samom procesu zajedničkog rada, sa finalnim rezultatom u vidu ovog spota i nastupa pred publikom. Ispunila nam se želja da snimimo i spot sa ovom pjesmom, u tome nam je mnogo pomogao Dejan Senić sa svojom “Bubulj produkcijom”.

Zašto si baš od svih pjesama o Crnoj Gori izabrao ovu? Kako je hor reagovao kada si im predložio da pjevaju ovu numeru?

Ovu pjesmu volimo i publika i mi. D-moll pop hor je već izvodio na nekim državnim proslavama i reakcije su bile odlične. Numera “Crna Goro lijepa” predstavlja dio našeg tzv. crnogorskog repertoara, iako su ostale pjesme uglavnom novijeg datuma. Volimo da promovišemo i savremene crnogorske autore, koji su napisali izuzetne pjesme. Kud ćete većeg hita i evergrina od “Goro moja” grupe “Perper”.

Kao što rekoh, ima dosta pjesama o Crnoj Gori, ali uglavnom se slušaju jedne iste. Koliko je bitno da snimanjem i promovisanjem nekih možda i zaboravljenih kompozicija čuvamo našu tradiciju?

Nadam se da smo povratkom “Crne Gore lijepe” u fokus javnosti, a preko 4000 pregleda na Youtube za samo jedan dan govori u prilog tome, doprinijeli očuvanju naše muzičke baštine. Moram da kažem da mi je laknulo kad sam dobio komplimente od autorke pjesme, gospođe Nade Kovačević, koja je ovu pjesmu sa Draganom Tokovićem i napisala i proslavila sa svojim Veselicama. Ona je izuzetna umjetnica, visokih kriterijuma, a na svoju pjesmu vjerovatno još osjetljivija. Ljubazno nam je ustupila autorska prava na korišćenje i hvala joj i na tome.

Kada je riječ o raznolikosti u izboru pjesama, mogu da govorim samo u lično ime. Meni ideja ne nedostaje, nastojim da unesem što više novina i u stare pjesme, kao i da pravim horske aranžmane za ne tako popularne pjesme. Nekada se desi da je samo mali broj članova hora čuo za neku pjesmu koju stavim na repertoar, ali je onda zajedničkim radom učinimo našim internim hitom, a onda volimo i da publiku podsjetimo na neki skriveni ili potisnuti muzički dragulj. Ziheraški pristup sa unaprijed određenim dobitnim formulama, nije moj način rada niti životni izbor.

Ovom pjesmom najavljujete i novi repertoar. O čemu se zapravo radi?

Da nije bilo više kovid pauza, odavno bi taj repertoar bio predstavljen publici. Sa D-moll pop horom, priprema se i novi pop repertoar. Tu su i naša druga dva repertoara - crnogorski i partizanski. Toliko divnih pjesama postoji na svijetu, da repertoara može biti koliko hoćete. Samo nam nedostaje onih pomenutih vanmuzičkih resursa poput vremena za okupljanje i pripremu.

Naši pjevači i ja imamo svoje školske, poslovne, porodične obaveze, pa nije lako da sklopimo sasvim novi repertoar da možemo da izađemo pred publiku sa cjelovečernjim koncertom na visokom umjetničkom nivou. Tako mi vidimo i svoju ulogu na muzičkoj sceni, kao i našu publiku. Repertoari se i u redovnim okolnostima pripremaju po nekoliko godina, a tek sa kovidom, to prijeti da se oduži. Naravno, mi to nećemo dozvoliti, sada smo u fazi brušenja i poliranja, dakle, fini rad je u toku. Ne mogu reći kada ćemo tačno pred publiku, ali biće to brzo.

Pokrenuli ste novo poglavlje D-mol pop hora. Naime, krenuli ste još prošle godine sa autorskim pjesmama, a upravo je numera “Muzika i ja” najavila to poglavlje. Spremate li autorske pjesme i jeste li zadovoljni kako je prva numera prošla?

”Muzika i ja” je naša svojevrsna himna D-moll pop hora. Lijepa je to kompozicija, hor je s uživanjem izvodi, a to se vidi i na spotu koji smo za nju snimili. Kao ponosni koautor pjesme i dirigent ne znam jesu li ljepši pjevači, ambijent tvrđave Besac iznad Virpazara, režija i montaža Isidore i Mike Markovića koji su sve to divno uklopili. Odjeci su izuzetni, mogu samo da se nadam da će ova pjesma ostati dio crnogorske muzičke baštine.

Što se novih autorskih pjesama tiče, one su na čekanju zbog drugih prioritetnih projekata, kao što je pomenuti cjelovečernji koncert D-moll pop hora. Samo nek je zdravlja, pa će se sve stići. Sada tek u potpunosti razumijem kad su ovako govorili naši stari.

Bonus video: