KKN numerom “Beton” najavljuju novi album

Pomenuti singl najavljuje istoimeni deveti studijski album koji oslikava bitnije zvučne promjene u izrazu grupe

2104 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nemanja Đorđević
Foto: Nemanja Đorđević

Tokom protekle četiri godine bend "Kanda, Kodža i Nebojša" je aktivno promovisao album "Uskoro" (2019), a 30 godina postojanja obilježio je kolekcijom pjesama pod nazivom "Popis" (2020), na kojoj je reinterpretirao izbor navećih hitova i omiljenih singlova fanova.

U tada pandemijskom okruženju, nije bilo moguće adekvatno promovisati kako album tako i važan jubilej. Ali, nije smetalo da "Popis" bude najprodavaniji album na vinilu jednog domaćeg sastava.

Ovu proljećno-ljetnju sezonu bend "Kanda, Kodža i Nebojša" dočekao je sa velikim brojem zakazanih koncerata, a publiku je obradovao potpuno novim singlom "Beton".

Pomenuti singl najavljuje istoimeni deveti studijski album koji oslikava bitnije zvučne promjene u izrazu grupe.

Kroz svoj prepoznatljiv zvuk, introvertne teme, Oliverov katarzičan vokal, snažnu ritam sekciju i upečatljive rifove, sada provejava osjećaj slobode i rasterećenosti.

Sudeći po zvuku pjesme "Beton" u kojoj bend slikovito i duhovito govori o ljubavi, čežnji i požudi, predstojeći album biće prilično lepršav…

Album "Beton" (Mascom) biće objavljen na jesen i to na vinilu. Istoimeni prvi singl dostupan je na svim striming servisima.

Bilo je to tokom prvih mjeseci 1990. godine… četiri srednjoškolca su se okupila oko zamisli da oforme bend. Uticaji su bili raznovrsni, vladanje instrumentima prilično za taj uzrast, a radost zajedničkog muziciranja vidljiva od prvog nastupa sredinom te godine. Uzgred, najvjerovatnije usljed nenamjerne greške tada važnog časopisa "Ritam" u tekstu "NeoBeo" koji je predstavio novu generaciju beogradskih rok grupa, kao godina osnivanja, a koja će se kasnije često pogrešno prenositi, navedena je 1991. godina.

Pomenuta radost se manifestovala čestim klupskim nastupima tokom prve polovine te dekade, da bi se od sredine devedesetih ona sve više realizovala i u studijskim uslovima - uslijedila su izdanja, turneje, šira afirmacija koliko su to prilike i neprilike dozvoljavale, personalne promjene, dolasci, odlasci, prekidi...

Ponekad su nastupali kao kvartet ili sekstet, ali ste najčešće u proteklom vremenu mogli da ih sretnete kao kvintet. To su i danas. Na beogradskoj i srpskoj sceni su se afirmisali tokom devedesetih, da bi priznanje i publiku na širem prostoru sticali koncertirajući neumorno od početka dvijehiljaditih. I dalje ih raduje stvaranje nove muzike i njeno izvođenje, i dalje su u prisnom odnosu sa svojim instrumentima. Postavu aktuelnu od 2014. godine čine: Oliver, Vlada, Neško, Janko i Bole.

Bonus video: