omaž jednom vremenu

Braća Šaran objavila prvi zajednički singl

Numera "Pictures of War" najava je muzičko dokumentarni filma "Skroz Sarajevo"

1863 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prva zajednička pjesma autora i braće Dina (Letu Štuke) i Adnana Šaran (Skroz) nazvana "Pictures of War" objavljena je na Youtube kanalu, a ujedno je najava za muzičko dokumentarni film "Skroz Sarajevo".

Film vodi kroz život Adnana Šarana, pjesnika i vođe benda Skroz, u sekvencama nazvanim po hitovima i govori o kulturi jednog vremena i jednog grada, od samog početka rata, pa sve do poslijeratnog Sarajeva, do današnjeg dana.

Upravo ta retrospektiva sumirana je u pjesmi "Pictures of War".

Bend "Skroz", više od dvadeset godina, neodvojiv je dio domaće i regionalne muzičke scene.

Nakon prvog predstavljanja publici 1999. godine sa pjesmom "Sve sam jači" stekli su veliki broj fanova zbog svog autentičnog poetskog i muzičkog izraza. Kroz godine na sceni i tri objavljena albuma, iako na prvi pogled lokalnog karaktera, bend je ostvario saradnju s poznatim i priznatim muzičkim imenima domaće i regionalne scene, kao što su Edo Majka, Žika Todorović, Marko Louis i drugi.

U ovom prvom domaćem dugometražnom dokumentarno-muzičkom film o bandu "Skroz" i njihovom rastu i razvoju, u formi intervjua, govore njihovi brojni prijatelji i fanovi benda, Elvis J. Kurtović, Feđa Štukan, Dino Šaran, Enes Zlatar Bure, Bane Trifunović, Davor Sučić - Sula, Marko Louis…

"Film 'Skroz Sarajevo' nastao je kao omaž jednom vremenu, jednom gradu i jednom bandu. Također, namjera nam je bila da za sve buduće generacije sačuvamo važan izraz sarajevske subkulture kroz prizmu jednog kultnog benda i svjedočanstva aktera tog vremena, ujedno i važnih figura regionalne kulturne scene. Siguran sam da će mnogi biti iznenađeni novim pristupom dokumentarnom filmu i prepoznati našu želju da ovjekovječimo jedan značajan period bosanskohercegovačke muzičke industrije, ali i grada Sarajeva", zaključio je Omar Kuštrić, producent filma.

Reditelj filma "Skroz Sarajevo" je Nenad Đurić, dok je dramaturg Almir Bašović.

Direktor fotografije je Admir Švrakić, a producent Omar Kuštrić u ime produkcijske kuće "Happy End Story Production".

Svjetska, regionalna i domaća premijera filma se očekuje krajem ljeta ove godine.