Opisao surovu stvarnost 21. vijeka

Numera “21. vek” se stilski razlikuje od velikog hita “20. vek” pa tmurnu i surovu stvarnost vijeka u kojem živimo Bajaga opisuje kroz rep, odnosno spoken word

2485 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Nova pjesma legendarnog Bajage i Instruktora, “21. vek”, prvi je njihov singl nakon albuma “Ovaj svet se menja” iz 2020. godine.

I ovoga puta kultni muzičar se u tekstu pjesme osvrće na aktualna zbivanja u našoj regiji, ali i svijetu, od globalne krize, preko pandemije i koronavirusa, do ratova.

Numera “21. vek” se stilski razlikuje od velikog hita “20. vek” pa tmurnu i surovu stvarnost vijeka u kojem živimo Bajaga opisuje kroz rep, odnosno spoken word.

I nije prvi put da Bajaga koristi ovakav način autorskog izražavanja. Pjesma nas vraća i u devedesete godine, ali i u vrijeme albuma “Muzika na struju”.

Tekst za novi singl potpisuje Bajaga, dok je sa njim koautor muzike kolega iz benda Aleksandar Lokner. Aranžman su raspisali Lokner i gitarist Marko Nježić.

Bajaga i Instruktori ujedno najavljuju izlazak Blu-raya i dvostrukog CD-a sa snimkom koncerta za rok grupu, orkestar i hor održanom u Sava centru u Beogradu 2019. godine. Izdanje će objaviti Croatia Records.

Bajaga će sa svojim bendom u sklipu ljetnje truneje posjetiti mnoge gradove regiona, a kad je u pitanju Crna Gora zasada je njegov nastup zakazan samo za Herceg Novi i to festival HYPE koji će biti održan od 19. do 21. avgusta.

Bonus video: