Ukrajina neće biti domaćin Evrovizije 2023: Evropska radiodifuzna unija počinje pregovore sa britanskim BBC-jem

"EBU želi da se zahvali UA:PBC na njihovoj svesrdnoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u nedeljama od pobjede Kaluškog orkestra 14. maja u Torinu i podijeli njihovu tugu i razočaranje što takmičenje sljedeće godine ne može da se održi u Ukrajini"

19652 pregleda 10 komentar(a)
Pobjednici Evrovizije, Foto: Reuters
Pobjednici Evrovizije, Foto: Reuters

Evropska radiodifuzna unija saopštila je da su nakon pobjede Ukrajine na takmičenju za pjesmu Evrovizije u maju istraživali opcije za domaćinstvo takmičenja iduće godine, poručivši da ga nije moguće održati u Ukrajini.

U saopštenju navode da su razgovarali sa ukrajinskim javnim emiterom, koji je Evroviziju organizovao u dva navrata - 2005. i 2017. godine.

Dodaju da će početi razgovore o potencijalnom domaćinstvu sa britanskim BBC-jem, s obzirom da je Velika Britanija bila druga po redu pjesma Evrovizije.

"S obzirom na rat koji je u toku od ruske invazije na ovogodišnju pobjedničku zemlju, EBU je odvojila vrijeme da sprovede potpunu procjenu i studiju izvodljivosti sa UA:PBC i stručnjacima trećih strana, uključujući pitanja bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Takmičenje za pesmu Evrovizije je, dodaju, jedna od najsloženijih televizijskih produkcija na svijetu, "sa hiljadama koji rade na događaju i prisustvuju događaju i potrebno je 12 mjeseci za pripremu."

"EBU želi da se zahvali UA:PBC na njihovoj svesrdnoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u nedeljama od pobjede Kaluškog orkestra 14. maja u Torinu i podijeli njihovu tugu i razočaranje što takmičenje sljedeće godine ne može da se održi u Ukrajini. EBU podržava UA:PBC u čitavom nizu oblasti od invazije. Osiguraćemo da se ova podrška nastavi kako bi UA:PBC mogao da održi nezamjenljivu uslugu koju pružaju Ukrajincima", piše u saopštenju.

Bonus video: