Kada bluz i rok napune nikšićku tvrđavu: "Uradićemo novi album, iz inata koroni"

Boje domaće scene druge večeri festivala branio je kolašinski "Rudolf", grupa koja je u gradu pod Trebjesom – svoja na svome

7015 pregleda 3 komentar(a)
Sa druge večeri Fort bluz rok festivala, Foto: Marko Pejaković
Sa druge večeri Fort bluz rok festivala, Foto: Marko Pejaković

"Kada se spoje bluz i rok onda imate ovakav festival. Ovo je pravi festival i nadam se da će postati tradicionalan. Svaka čast organizatorima, ovo je veličanstveno. Mislim da smo se i mi i publika odlično zabavili", kazao je nakon nastupa pjevač beogradskog benda "Zona B" Petar Zarija, koji je nastupio druge večeri Fort bluz rok festivala.

Dobra publika, kako ih nazva Zarija, prelijepa tvrđava, odlična organizacija, su više nego dovoljne preporuke da se muzičari odazovu pozivu organizatora prvog bluz-rok festivala u Crnoj Gori. Odlični muzičari, dobra energija i emocija, su preporuka da publika ne zaobiđe nikšićku tvrđavu.

"Predstavili smo autorske pjesme benda sa par izuzetaka bluz standarda. Poslednji album 'Songmejker' je izašao krajem decembra 2019. kada nas je zadesila pošast i bolesti razne. Nismo mogli čak ni da promovišemo album. U međuvremenu smo od Jugotona dobili poziv da napravimo 'Best of', što smo i uradili, ali ni to nismo mogli promovisati. Jako smo bijesni, uradićemo novi album, iz inata koroni", obećao je pjevač grupe koja važi za jedan od najboljih beogradskih klupskih bendova.

Boje domaće scene druge večeri festivala branio je kolašinski "Rudolf", grupa koja je u gradu pod Trebjesom – svoja na svome.

Često nastupaju u Nikšiću, publika ih dobro poznaje, a i oni nju, pa su Kolašinci odlučili da na bluz-rok festivalu premijerno izvedu dvije nove numere – "Bad Woman" i pjesmu koja je toliko "svježa" da još uvijek nijesu uspjeli da joj daju ime.

"Kad smo dobili obavještenje s kim sviramo i da će ovo biti bluz-rok veče shvatili smo da treba da napišemo dvije malo bluz stvari, ali da su ipak jače. To nam je falilo u čitavom našem 'asortimanu'. Imali smo na prvom albumu takvih pjesma, a na drugom smo išli u nekom malo drugačijem pravcu. I onda smo odlučili da napravimo dvije pjesme koje smo predstavili ovdje, jedna domaća i jedna strana. Po reakcijama publike čini se da smo pogodili to što je trebalo“, kazao je frontmen 'Rudolfa'", Bojan Peko Minić.

Oni su otvorili drugo veče festivala i napravili odličnu uvertiru za ono što slijedi – "Zonu B" i "Yu grupu".

"Proteklih godina binu smo dijelili sa dosta dobrih bendova, ali mislim da se nijesu mogla potrefiti dva benda koja su članovima 'Rudolfa' milija nego što su 'Yu grupa' i 'Zona B'", istakao je Minić.

Veče su zatvorili članovi benda koji traje duže od pet decenija, grupa za koju kažu da ono što su "Rolingstonsi" u svijetu, "Yu grupa" je u regionu.

A zašto traju toliko dugo pokazali su nastupom na Bedemu.

Ređali su se hitovi, a publika je horski pjevala sa vječitim mladićima rokenrola.

Ni jedni ni drugi se nijesu štedjeli, jer i u muzici i u ljubavi dajete sve.

"Ovo je fenomenalno mjesto, fenomenalan prostor i treba da ga iskoristite maksimalno. Odlična je organizacija", kazao je stariji od braće Jelić, Živorad Žika.

Iako je okosnica bendu rokenrol, znaju oni da ga dobro "začine" bluzom i narodnim motivima.

Žika je i podsjetio da je jedna od njihovih prvih kompozicija, nastala davne 1971/72. baš u stilu bluza, "More".

"Dunavom", "Mornar", "Crni leptir", "Bože, spasi me", "Čudna šuma", "Opasno", "Od zlata jabuka"...hit za hitom, emocija za emocijom.

Iako se već uveliko ušlo u drugi sat iza ponoći ni jedni, ni drugi nijesu imali namjeru da stanu.

"Odlazim, dok još drugi spavaju, koraci, pločnikom odzvanjaju", odjekivalo je tvrđavom.

Ali publika nije dozvolila da legende Yu roka odu sa scene bez makar jednog bisa.

"Mogu li bluz i rok da napune Bedem? Evo mogu", kazao je Predrag Nikolić, organizator Fort bluz rok festivala.

Nastupom crnogorskih sastava, Štrajk mozga, Punkreas, Parampaščad/Bubnjivi & psi i Autogeni trening biće spuštena zavjesa na prvo izdanje Fort bluz rok festa.

Bonus video: