Foto: Boris Pejović

Bajaga: Svijet se dosta promijenio, a ja sam uspio da to malo opišem

Regionalno popularni sastav koji će uskoro obilježiti i četvrtu deceniju od osnivanja, za hercegnovsku publiku priprema stare hitove, ali i numere sa aktuelnog albuma “Ovaj svet se menja”

24685 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Bajaga i instruktori nedavno su obradovali fanove novom pjesmom “21. vek”, koja je prvi objavljeni singl nakon njihovog posljednjeg albuma “Ovaj svet se menja” iz 2020. godine.

I ovoga puta kultni muzičar se u tekstu pjesme osvrće na aktualna zbivanja u našem regionu, ali i svijetu, od globalne krize, preko pandemije i koronavirusa, do ratova.

Numera “21. vek” se stilski razlikuje od velikog hita “20. vek” pa tmurnu i surovu stvarnost vijeka u kojem živimo Bajaga opisuje kroz rep, odnosno spoken word.

Ovu pjesmu obožavatelji u Crnoj Gori će ovog ljeta moći da čuje i uživo, i to u okviru Hype festivala koji se od 19. do 21. avgusta održava u Herceg Novom, u parku Titove vile, s obzirom na to da će Bajaga i instruktori još jednom zabavljati crnogorsku publiku.

Regionalno popularni sastav koji će uskoro obilježiti i četvrtu deceniju od osnivanja, za hercegnovsku publiku priprema stare hitove, ali i numere sa aktuelnog albuma “Ovaj svet se menja”, a o repertoaru, jubileju i proteklom periodu pandemije koronavirusa i nemogućnošću druženja sa publikom za Magazin govori Momčilo Bajagić Bajaga.

“Publika može očekivati repertoar, odnosno ono što mi često radimo, a to je da napravimo izbor pjesama iz svih perioda karijere Bajage i instruktora, s tim što svake sezone mijenjamo pjesme i biće puno hitova”, obećava čuveni muzičar. “Biće nekih pjesama koje je publika znala, pa zaboravila… pa su ih se sada ponovo sjetili, ali uglavnom biće jako dobro i - dođite”, pozvao je on fanove svog benda u Herceg Novi.

Publika u Crnoj Gori tokom proteklih godina imala je priliku da često uživo čuje vanvremenske hitove ovog sastava, a na pitanje da li se rado odazivaju pozivu organizatora crnogorskih festivala zbog dobre saradnje ili upravo zbog fanova, Bajaga kaže da ima “i jednog, i drugog”.

“Crnogorska publika je divna, a organizatori imaju veliko iskustvo u organizovanju koncerata, tako da ja uvijek volim da nastupam u Crnoj Gori”, tvrdi sagovornik Magazina.

Tokom pandemije koronavirusa zbog posebnih mjera, izostala su druženja Bajage i instruktora sa publikom ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, a kako kaže Bajaga to ipak nije uticalo na promociju novog albuma “Ovaj svet se menja”.

“Za divno čudo, album je veoma dobro prošao zato što je zapravo i bio posvećen toj situaciji koja se mijenjala. Kako album i nosi naziv ‘Ovaj svet se menja’, svijet se dosta promijenio, a ja sam uspio da to malo opišem”, dodaje muzičar, a zatim priznaje da mu je ipak nedostajalo druženje za obožavateljima, odnosno koncerti.

“To mi je najviše nedostajalo iz cijelog da tako kažem, šoubiznisa, jer lijepo je svirati u studiju, lijepo je svirati na televiziji, ali bez žive publike ispred vas ništa ne može da bude tako dobro”, zaključuje on.

U proteklom periodu ljubitelji muzike Bajage i instruktora dobili su i nekoliko iznenađenja – zanimljive muzičke saradnje poput onih sa Vukašinom Markovićem (frontmenom i pjevačem sastava Irie FM), bendom E Play, ali i popularnim srpskim glumcem Milošem Bikovićem, a Bajaga otkriva kako je do njih došlo.

“Ja sam čovjek koji voli da sarađuje sa ljudima. To je sve bilo interesantno, i da kažem na njihov poziv”, objašnjava on.

“Miloš Biković me je zvao za film ‘Hotel Beograd’, Maja (Cvetković iz sastava E Play) me je zvala zbog ‘Hotela Jugoslavija’ koju smo zajedno pravili…”, nabraja popularni muzičar.

“… A Vukašin Marković je predložio da uradi aranžman za ‘Ni na nebu, ni na zemlji’ i onda sam rekao - ako je već pravio novi aranžman što ne bismo uradili nešto novo? To smo i probali, i nije loše ispalo”, prisjetio se on. Momčilo Bajagić Bajaga sa instruktorima će uskoro obilježiti i četvrtu deceniju od osnivanja benda, pa na pitanje da li je očekivao da će “Bajaga i instruktori” trajati tako dugo, iskreno kaže da “nije, ali se nadao”.

Ovaj popularni sastav osnovao je 1984. godine, nakon što je duži vremenski period bio član drugogo, jednako popularnog ex-Yu sastava - Riblja čorba. Za ovaj bend napisao je veliki broj pjesama, ali neki od njegovih materijala se nisu uklapali u stil “Riblje čorbe”, pa je odlučio da snimi solo-album uz pomoć kolega muzičara od kojih su kasnije neki postali “instruktori”.

S obzirom na to da je svoj sastav osnovao prije četiri decenije, Bajaga, kojem nije strano ni pojavljivanje u filmovima (“Ni na nebu ni na zemlji” 1994, “Profesionalac” 2003), se vrlo rado osvrnuo i na to koliko se muzička scena u Srbiji i ex-Yu prostoru promijenila za to vrijeme.

“Muzička scena se od tada promijenila potpuno. Otprilike se na svakih pet godina mijenjala toliko da teško možeš da prepoznaš neke stvari iz onog vremena, jer se ne uklapaju u ovo vrijeme. Ali ono što je uvijek bilo dobro je da one pjesme koje su stvarno bile dobre - one su ostajale, bez obzira na to kojem stilu pripadaju”, zaključuje on.

U međuvremenu Bajaga i instruktori ujedno najavljuju izlazak Blu-raya i dvostrukog CD-a sa snimkom koncerta za rok grupu, orkestar i hor održanom u Sava centru u Beogradu 2019. godine, a izdanje će objaviti Croatia Records. Hype festival održaće se u Herceg Novom tokom tri dana, a Bajaga i instruktori nastupiće drugog (odnosno 20. avgusta) uz splitski rep-rok sastav TBF, ali i domaćine Dejana Dedovića Dedduha i Marija Đorđevića Noyza koji čine hip hop duo Who See.

Prvi dan festivala, 19. avgust, rezervisan je za bivšeg člana legendarne grupe Zabranjeno pušenje, dr Neleta Karajlića i hrvatske sastave Hladno pivo i Brkovi.

Posljednjeg dana hercegnovskog festivala koji će se održati 21. avgusta, publiku će muzikom zabavljati Zlatan Stipišić Gibonni, Urban&4 i sastav Silente.

Trodnevne i dnevne ulaznice za festival trenutno su u prodaji po promotivnim cijenama (40 i 15 eura), a posredstvom gigstix prodajne mreže.

Bonus video: