Domaći alternativni bendovi zatvorili prvi Fort bluz rok festival

Ovo je, kako je kazao direktor festivala Predrag Nikolić, početak njihove borbe da se što više promoviše kvalitetna muzika, ali i da nikšićka tvrđava konačno bude renovirana, jer i ona i grad to zaslužuju

4346 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Treće večeri Fort bluz rok festivala scena je bila rezervisana za alternativne bendove iz Crne Gore. Veče je otvorio mladi nikšićki bend „Štrajk mozga“ koji je izveo kompozicije sa njihovog prvog albuma „Mind slaves“, objavljenog 2020. godine. Aleksandar Nikčević, vokal benda, kazao je da je u pripremi novi album i da se nadaju da će biti objavljen u maju naredne godine.

„Prvi album je imao osam pjesama i voljeli bi da napravimo još jedan album. Imamo pripremljeno devet kompozicija, svi aranžmani su gotovi i voljeli bi da novi album izbacimo do maja naredne godine. Vidjećemo šta će od toga biti. Na novim kompozicijama radili smo nas četvorica iz benda i mislim da bi trebalo da ima nešto više pjesama od prvog i da bude malo ozbiljniji produkcijski“, kazao je Nikčević nakon nadtupa.

Prve dvije večeri festivala publika je imala prilike da uživa u bluzu i roku, dok je završno bilo veče rezervisano za nešto tvrđi zvuk i domaću scenu. Nikčević smatra da je dobro što je Fort fest otvorio vrata i alternativnooj sceni jer crnogorskim bendovima fali prostora da se iskažu.

„Jako nam svima znači što imamo priliku da se pokažemo još jednom. Zaista imamo jaku scenu, samo što nemamo toliko prostora da pokažemo i iskažemo svoj puni potencijal“, kazao je vokal benda koji je 2019. godine na takmičenju rok bendova u Budvi osvojio prvo mjesto, a njihov album je snimljen kao pobjednički na konkursi NVU “Sinteza” u okviru projekta “Uhvaćeni tonovi”.

Nakon njih binu su preuzeli momci iz pank sastava „Punkreas“, benda koji postoji skoro dvije decenije. Riječ je o grupi koja iza sebe ima veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu i koja je sarađivala sa nekim od najznačajnih imena domaće muzičke scene.

foto: Svetlana Mandić

Publika je imala priliku i da čuje dva spuška benda “Parampaščad” i "Bubnjivi & Psi". Radi se o bendovima koji nastupaju u istom sastavu, a rotiraju se samo pjevači. Grupa “Parampaščad”, iako nastala 2011. godine prvi studijski album pod nazivom “Na putu ka suncu” objavili su prošle godine. Nastupali su na mnogim festivalima u zemlji i regionu.

Prvo izdanje prvog bluz-rok festival u Crnoj Gori zatvorio je najpoznatiji crnogorski alternativni bend “Autogeni trening”, koji se na domaćoj sceni pojavio 2000. godine i do sada je snimio tri albuma. Prvi album je dobio nagradu u Sarajevu za najbolji debi album u bivšoj Jugoslaviji, a drugi je na nekoliko sajtova uvršten u najbolje albume bivše Jugoslavije u 2011. godini. Treći album “Spasi se sam” objavili su 2018. godine i zbog pandemije nijesu imali prilike da pjesme dovoljno ispromovišu, niti da nastupaju. Kako je kazao frontmen benda, Dino Kapetanović, posljednja njihova svirka bila je u Kotoru za doček Nove 2019. godine.

“Bili smo malo raštrkani po svijetu i sad smo se okupili. Ono što nam je prvo na umu da odradimo jeste da se vratimo u onu našu staru koncertnu formu. Znali smo da držimo koncerte po tri sata iz cuga, bez pauze. Nove pjesme su spremne i kad se dobrano vratimo u formu krećemo sa njima“, kazao je Kapetanović.

foto: Svetlana Mandić

Treći album su najavili pjesmom „Koliko ljudi još treba da umre“, a pri kraju je ekranizacija kompozicije „Po predjelima“. Nakon toga, svu snagu će usmjeriti na završetak novog albuma i ekranizaciju novih pjesama.

Drago mu je, kako je kazao, što je Fort fest spojio bluz, rok i alterntivu.

“Volim tu šarenolikost, kad ima za svakoga po nešto i da se ukrštaju ti muzički pravci. Bude onda ne samo raznolikije, nego i interesantnije“, kazao je Kapetanović.

Korona, smatra on, nije promijenila crnogorsku muzičku scenu. Možda je samo „uspavala“ autorski duh.

„Mogu da primijetim da je malo uspavan taj autorski duh i da se sad više rade singlovi. 'Autogeni' trening nije imao tu kalkulaciju. Mi smo tri albuma izbacili odmah. Sve to nekako ide malo sporije, strpljenje je slušalaca na nezavidnijem nivou i muzika se, čini mi se, drugačije sluša. Zapravo negdje se više i gleda nego sluša i naravno ne slušaju se albumi“, zaključio je Kapetanović.

foto: Svetlana Mandić

Tokom prethodne dvije večeri festivala publika je imala priliku da čuje Yu grupu, Barbaru blue, Vlatko Stefnovski trio, Crossroads blues band, Zonu B, grupu Rudolf, školu gitare „Oktava“.

Bedem zaslužuje stari sjaj

Direktor festivala, Predrag Nikolić, zadovoljan je prvim izdanjem Fort bluz roka i što se tiče publike, i što se tiče izvođača.

„Prezadovoljan sam. Publika je odreagovala fenomenalno, bendovi su više nego zadovoljni sa produkcijom i cijelom organizacijom. Posebno svi hvale tonca Bojana Bojanića – oduševljeni su kako izlazi zvuk. Festival je pokazao da ima mjesta i za bluz i za rok“, istakao je Nikolić.

Ovo je, kako je kazao, početak njihove borbe da se što više promoviše kvalitetna muzika, ali i da nikšićka tvrđava konačno bude renovirana, jer i ona i grad to zaslužuju.

„Borićemo se. Obećavam nastavak borbe sledeće godine. Pregovori kreću već početkom narednog mjeseca sa nekim stranim imenima. Probaćemo da podstaknem renoviranje tvrđave jer je zaista potpuno neuslovna za pravljenje ovolikih događaja. Nedostatak toaleta, zapuštenost Bedema, veliki su problem, koji u mnogome otežava pravljenje festivala. Ove godine smo ovo izgurali na mišiće i dobro je ispalo“, zaključio je Nikolić.

Bonus video: