Bluz je u duši, srcu, krvi

Barbara Blu premijerno je nastupila u Crnoj Gori, te te ističe da su je publika i organizatori festivala “kupili” srdačnošću i osmijehom

5747 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Imala je desetak godina kada je prvi put čula glas Dženis Džoplin. Bila je opčinjena snagom i emocijom koju je nosila diva rokenrola i bluza. Nije ni slutila da će je kasnije upoređivati upravo sa pjevačicom čije su pjesme odavno prerasle vrijeme.

”Dženis je jedan od mojih idola. Ona nije samo pjevačica, već neko ko praktično predstavlja emociju. To i ja pokušavam svojim glasom”, kazala je Barbara Blu koja je nastupila na prvom Fort bluz rok festivalu u Crnoj Gori, koji je prošlog vikenda održan na nikšićkoj tvrđavi.

Na 14. godišnjoj manifestaciji koja se u Teksasu organizuje povodom rođendana Dženis Džoplin, Barbara je osvojila nagradu.

”Oduvaćeh ih”, rekli su joj tada njeni prijatelji, što je ona ubrzo i uradila.

A “oduvala” je i na Bedemu moćnim glasom, emocijama i spontanošću.

”Bluz je u duši, srcu, duboko u meni. Bluz je moj život. Kada pjevam pop, rok, ili neku drugu muziku, uvijek je to bluz. On mi je jednostavno u krvi”, kazala je Barbara u intervjuu “Vijestima”.

Često voli da kaže da nije iz škole “u kojoj svi dobijaju trofeje” već one gdje radom i ljubavlju postižeš uspjeh, da je bluz lijek koji bi trebalo prepisati svima koji imaju dušu, da se rodila vrišteći i da tako i namjerava da ode.

”Da bi uspjeli, važan je kvalitet, ali smeta mi to što se sve više promoviše šund. Čujem dosta nove muzike, poslušam je i kažem - ‘to je ok, ali to je prosječno, nije to sjajna muzika’. Treba da uradimo nešto da se ti točkići okreću i dalje i da se borimo protiv šunda. Nijesam kritičar, ali jesam vrlo kritična”, uz osmijeh kaže pjevačica koja se glasom bori protiv šunda.

Svijet ima BB Kinga, jednog od najvećih bluz muzičara svih vremena, a Memfis i Ulica “Bil” - svoju BB Queen.

Zaslužila je taj naziv nakon 25 godina redovnih nastupa u legendarnoj ulici u Memfisu. Kaže da je “krunisana kraljica” jer na ruci ima tetovažu krune.

”Ja sam aktuelna kraljica Bil ulice gdje nastupam 25 godina pet puta sedmično. Tamo imam odanu publiku - oni vole mene, ja njih. Osjećam se kao ambasador bluza. U toj ulici postoji i moja mesingana nota, a u Pitsburgu i Memfisu, u Hard rok kafeu, ima izložbeni dio sa mojom odjećom”, ne bez ponosa kaže “Kraljica ulice Bil”.

Dobitnica je brojnih priznanja u raznim bluz kategorijama. Nastupala je širom SAD-a, imala velike turneje po Australiji, Kanadi i Engleskoj, posebno je popularna u Belgiji, Danskoj i Norveškoj. Nakon što je u Memfisu upoznala pjesnika i kantautora Davora Hačića, nastupala je i u Novigradu, u Istri.

Nastup na Fort festu je premijerni u Crnoj Gori.

”Super je predstaviti se novoj publici. Oni vole ono što mi radimo, mi volimo njih. Očekujem da bude bučno”, kazala je prije koncerta.

I bilo je. Kazala je da su je Nikšić, publika i organizatori festivala “kupili” srdačnošću i osmijehom, a gradska tvrđava veličanstvenošću i zidom na kome je neko sprejem ispisao datum njenog rođenja.

Djelići biografije koji čekaju da budu sastavljeni

Nedavno je Barbara Blu objavila novi album i kaže da još uvijek osluškuje kako je to ispalo, obraća pažnju na sitnice. Pored svoje muzike, rado sluša i klasičnu, a otkriva da je “navučena na dokumentarne filmove” i da je nedavno gledala dokumentarac o Areti Frenklin, filma koji je premijeru doživio 46 godina nakon što je snimljen.

“Dosta slobodnog vremena provodim čitajući. Volim da čitam biografije poznatih muzičara, a posebno muzičarki. Nedavno sam pročitala biografiju o Eti Džejms i Haniboju Edvardsu (oboje su bluz muzičari, prim.aut.)”.

Na pitanje da li možda i ona priprema autobiografski roman, uz zagonetan osmijeh odgovara: “Radim na tome. Svuda su neki djelići, treba to sastaviti, ali radim na tome”.

Bonus video: