Stojanović: Država gubi porez od svih koji ne plaćaju korišćenje autorskih muzičkih djela

"Svi zajedno treba da damo doprinos unaprjeđenju sistema kolektivne zaštite autorskih prava"

5609 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PAM CG
Foto: PAM CG

U multimedijalnoj sali Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM CG) održan je seminar na temu "Muzička industrija i razvoj autorske muzičke scene u Crnoj Gori".

Prisutni su mogli da saznaju nešto više o muzičkoj industriji, muzičkim autorskim pravima na digitalnim servisima, zaštiti imovinskih prava autora u sudskim postupcima, razvoju muzičke scene u Crnoj Gori kao i značaju medija za afirmaciju domaćeg autorskog muzičkog stvaralaštva.

PAM CG, kako je saopšteno, ima zaključene ugovore sa servisima kao što su YouTube, Spotify, Facebook i predstavljen je način obrade podataka i zaštite autorskih prava na digitalnim servisima.

"Na ovim prostorima korišćenje pretplatničkih striming servisa za muziku je na jako niskom nivou, dok je striming domaće muzike u stranim zemljama zanemariljiv u odnosu na strimove strane muzike, zbog čega su naknade iz inostranstva niske", kazao je Srećko Barbarić iz SOKOJ-a , organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava iz Srbije.

Osnivač i izvršni direktor “Multimedia music”, “Ricom publishing / Universal Music Publishing Licensee" Rodoljub Stojanović govorio je o zanačaju autorskih prava kroz savremen način funkcionisanja muzičke industrije.

Kazao je da Privredna komore Crne Gore treba da podrži razvoj kulturnog i kreativnog sektora davanjem snažne podrške kolektivnom ostvarivanju autorskih muzičkih prava kao što je to slučaj u regionu i razvijenim zapadnim državama.

"Država gubi porez od svih korisnika koji ne plaćaju naknadu za korišćenje muzike. Organizacije kao što je PAM CG plaćaju velike poreze što kroz PDV što kroz autorske honorare autora koji su im povjerili svoju zaštitu. Iskustva iz regiona pokazuju da učešće kulturne i kreativne industrije u BDP ide i do 6 odsto, a pored toga predstavljaju veliki izvor prihoda i zapošljavanja", rekao ie Stojanović.

Pravni zastupnik PAM-a CG Ibrahim Smailović upoznao je prisutne sa zaštitom muzičkih autorskih imovinskih prava pred sudom, kako u odnosu na legalne korisnike koji neuredno izvršavaju ili ne izvršavaju obavezu plaćanja utvrđene naknade za korišćenje autorskih muzičkih djela, u kom slučaju se podnosi predlog za prinudnu naplatu potraživanja, tako i u odnosu na nelegalne korisnike, u kom slučaju se podnosi tužba nadležnom sudom.

Pojasnio je pravila procedure u oba navedena slučaja i ocijenio da je Privredni sud, kao nadležan za ovu vrstu sporova, efikasan kada je u pitanju njihovo rješavanje, i da to ima posebnu važnost za dalje unapređenje zaštite autorskih muzičkih prava.

Ivan Ivanović, autor i osnivač udruženja "STIVI MUSIC", osrvnuo se na trenutno stanje autorske muzičke scene uz konstataciju da su se stvari generalno promijenile na bolje, ali da preostaje još mnogo rada kako bi se sistemski uredile različite oblasti, zbog čega je važno da se mladi autori uključe u rad kolektivnih organizacija.

"Svi zajedno treba da damo doprinos unaprjeđenju sistema kolektivne zaštite autorskih prava i jačanju naših organizacija", kazao je Ivanović.

Na seminaru je posvećena pažnja i ulozi medija u podršci i promociji domaće autorske muzičke scene.

"Muzički serijal Obrati pažnju, emitovan na Javnom servisu, dobar je primjer kako propagirati autorski rad, čuvati tradicuju i pružiti šansu mladim autorima i izvođačima. Sa preko 40 emitovanih epizoda, muzička scena je postala bogatija i za preko 200 snimaka, uključujući veliki broj autorskih, kao i savremenih obrada crnogorskih izvornih pjesama. Benefiti tog projekta su višestruki i dobar zamajac za razvoj muzičke scene u Crnoj Gori, rekao je novinar i urednik emisije Dražen Bauković.

Seminar je organizovan u cilju realizacije projekata: "Muzika za sve! – Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite autorskog i srodnih prava u Crnoj Gori". Projekat se realizuje u okviru programa: „Organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa partnerima i saradnicima. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: