neobično "oružje"

Muzika kao praksa za mučenje

Agenti američke Centralne obavještajne službe zatvorenicima puštali pjesme pojačane "do daske"

5058 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Teško je i zamisliti da neke pjesme bez kojih nekada nije mogao da se zamisli dobar provod i koje su milioni slušali pojačane "do daske", mogli nekome da posluže kao oružje.

Ipak, mučenje muzikom postalo je uobičajena praksa koju su agenti američke Centralne obavještajne službe još od početka novog milenijuma primjenjivali na zatvorenicima.

Narednik Mark Hadsel, član Tima psiholoških operacija opisao je jednom prilikom efikasnost te taktike:

"Ako puštate muziku na 24 sata, mozak i tjelesne funkcije počinju da otkazuju. Tok misli se usporava i volja vam se lomi. U tom trenutku smo ulazili i pričali s njima", rekao je on za "Far Out" magazin.

O svojim iskustvima tokom boravka u ozloglašenom Gvatanamo zatvoru jedan od zatvorenika Muzam Beg, napisao je i knjigu "Enemy Combatant" u kojoj je opisivao upravo ovaj metod.

Pored toga, kazna je podrazumijevala držanje zatvorenika u potpunom mraku, konstantno okovanih, dok je pored njih bila samo kanta za obavljanje nužde.

Cilj je bio da se stvori "strah, dezorijentisanost i trajno stanje šoka", a ovo su pjesme kojima su to postizali:

"The Real Slim Shady", Eminem

Binjam Muhamed je dvadeset dana slušao pjesmu "The Real Slim Shady" bez prestanka. Njegov advokat Klajv Staford Smit, tvrdi da su mnogi zatvorenici zbog toga izgubili razum.

Dirrty", Kristina Agilera

Muhamed al Kahtani, koji je navodno učestvovao u terorističkom napadu na Kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra 2001. tvrdio je da je bio mučen pjesmama sa eksplicitnim tekstovima, a naročito "Dirrty" od Kristine Agilere. On je svojim advokatima pričao da je cilj tog mučenja bio da povrijede njegova vjerska osjećanja.

"Saturday Night Fever", The Bee Gees

Englez pakistanskog porijekla Beg, kojega je CIA uhapsila 2002. godine, tvrdio je da je mučen pjesmom "Saturday Night Fever", The Bee Gees, dok je bio zatvoren u Bagramu u Avganistanu.

"Mislio sam da to nije ni približno dovoljno da slomi bilo koga koga znam. Ali je vremenom postalo nepodnošljivo", napisao je on u svojoj knjizi.

"The Beautiful People", Merilin Menson

Beg je takođe opisao kako se usred noći u potpuno neočekivanim trenucima muzika puštala pojačana na maksimum, zbog čega su ljudi potpuno izgubili rutinu sna.

Jedna od pjesama koje se sjeća, a koja je naročito uznemiravala ljude koji nisu navikli na takvu vrstu muzike, bila je "The Beautiful People" Merilina Mensona, a od nje su dobijali anksiozni napad.

"We Are the Champions", Queen

Veteran američke mornarice Donald Vans navodno je trpio mučenje ovom pjesmom, kada su ga njegove nekadašnje kolege uhapsile u iračkoj osiguravajućoj firmi, ne znajući da je on doušnik za Federalni istražni biro. Uspio je da izdrži zahvaljujući svom vojnom iskustvu.