POTVRĐENO

Lake Fest od 4. do 6. avgusta

Peđa Zečević potvrdio da će i ove godine Nikšić biti domaćin mnogim regionalnim izvođačima, ali da su u susret izašli i mlađoj publici koja će u kasne sate uživati uz DJ-eve

4557 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Dok je u jednom trenutku postojala rezerva da li će ovogodišnje izdanje Lake festa biti održano zbog nedostatka finansijskih sredstava, sad je izvjesno - topole i jezero Krupac i ove godine u periodu od 4. do 6. avgusta biće domaćini ljubiteljima dobrog zvuka. Kako je nedavno direktor festivala Predrag Zečević na društvenim mrežama objavio, odluka Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da za najveći crnogorski rok festival opredijeli 5.000 eura predstavlja “jasnu namjeru da se festival ugasi”.

”Vidjećemo ovih dana da li će do toga i doći, ali sama činjenica da Lake festu, manifestaciji koja je trajno pomjerila Nikšić na kulturno-muzičkoj mapi regiona svodi na takvu trivijalnu podršku govori dosta”, napisao je tada Zečević.

Međutim, situacija se promijenila i EPCG je odlučio da za Lake fest, čiji je pokrovitelj, zajedno sa Pivarom “Trebjesa” i Opštinom Nikšić, izdvoji sredstva na nivou prošlogodišnjih.

”Riječ je o podršci od 15 hiljada eura. Uz tu podršku tu je i nastavak višegodišnje prakse ustupanja zemljišta na besplatno korišćenje, tako da očekujemo da se ta saradnja, koja traje od 2012. godine, nastavi i u godinama koje predstoje. Što se tiče Elektroprivrede, saradanja sa Lake festom ni u jednom momentu nije dolazila u pitanje, pod uslovom da se festival održi”, kazao je Tomaš Damjanović iz EPCG.

Prema riječima Zečevića, njihovi apeli su urodili plodom. Iako je problematičan kratak vremenski period za organizaciju, Zečević obećava nastupe kvalitetnih izvođača čija imena ne želi da otkriva dok ne objavi kompletnu listu.

”Mogu reći da je reakcija na neke naše javne istupe urodila plodom. Imali smo konstruktivne i otvorene razgovore u prethodnom periodu i uspjeli smo da zaokružimo sve. Opština Nikšić nas je podržala na nivou prošle godine i to je veoma izdašno. Što se Elektroprivrede tiče i tu je napravljen veliki iskorak, a tu je i nikšićka Pivara koja nikada nije dovodila u pitanje svoju podršku. Osim domaćih i eks-Yu zvijezda, imaćemo i neke strane izvođače, ali ćemo oko lajnapa nekom od narednih prilika”, kazao je Zečević.

Iako je, kako je kazao, nemoguće napraviti festival sa potpuno novim imenima, potrudili su se da bude priličan broj onih koji nijesu nastupali na Lake festu.

”Svi festivali u regionu koji se bave ovom vrstom muzike imaju isti problem - da se neki izvođači ponavljaju, ali meni to nikad nije bio problem, jer bend koji volim mogu slušati mjesečno, a ne jednom godišnje, ali shvatam i ljude koji traže nešto novo i gledamo da im izađemo u susret”.

Tako će i ove godine, kako je kazao, izaći u susret mnogobrojnoj mlađoj publici koje se najviše interesovala oko nastupa DJ-eva.

”U nekim kasnijim satima će nastupati DJ-evi. To je zahtjev u posljednjih pet-šest godina. Mi smo kao ljudi starog kova pokušavali da forsiramo rok zvuk, to i forsiramo, ali je najviše pitanja i zahtjeva, čak i van Crne Gore baš oko ovog žanra, tako da će biti i toga”, kazao je Zečević.

Publici, smatra on, fali festivala, dobre energije, druženja, a to je sve ono što im Lake fest i lokacija pored Krupačkog jezera nude.

Uz blagovremeni budžet moguće dovesti i zvučna imena iz inostranstva

I Opština Nikšić će, kako je kazao predsjednik Opštine Marko Kovačević, ovogodišnji Lake fest podržati sa istim iznosom od prošle godine - 30.000 eura.

”Prepoznajemo značaj festivala u muzičkom i turističkom smislu i zato dajemo podršku. Nadamo se da će nakon godina u kojima je korona stopirala održavanje ili smanjila posjećenost, ove godine festival biti na očekivanom nivou. Prošle godine je cilj bio da nakon godine pauze vratimo festivale, a ove godine se nadamo i njihovoj boljoj posjećenosti od čega ćemo svi imati koristi”, kazao je Kovačević, uz napomenu da Opština drugu godinu zaredom izdvaja mnogo više novca nego što je to u ranijim godinama bio slučaj.

Upravo je novac, i to blagovremeni budžet, ističe Zečević, uslov da festival napravi korak više i dovede izvođače iz inostranstva.

”Kad bismo početkom godine znali sa kojim novcem raspolažemo, mogli bismo možda da razmišljamo o znatno skupljim bendovima iz inostranstva i da tražimo dodatna sredstva. Mi smo u situaciji da mjesec prije Lake festa otkrivamo ‘toplu vodu’ da će festivala biti, tako da nije nam lako kao organizatorima, ma kako to izgledalo sa strane”, kazao je Zečević.

Tu bi, kako je istakao, dobro došla pomoć države, jer dok pojedini festivali dobijaju, kako je kazao, i po pola miliona eura, kada se priča o Lake festu pominju se sponzorstva između pet i 15 hiljada.

Tomaš Damjanović ističe da što se Elektroprivrede tiče, organizatori ne moraju da čekaju na odobrenje sredstava mjesec prije održavanja festivala, kao i da će eventualno izdvajanje veće sume zavisiti kako od poslovnih rezultata EPCG, tako i od “zvučnih imena” koja će nastupiti.

”U ovom trenutku je rano govoriti o tome jer tek sljedeće godine možemo da znamo kakav je poslovni rezultat ove godine, kakav je plan organizatora ovog ili nekog drugog festivala, tako da uvijek postoji mogućnost za manji, isti ili veći iznos. To zavisi od procjene na kom nivou smo i mi u pogledu mogućnosti da se opredjeljuju sredstva, i kakvi su planovi samog organizatora u smislu dovođenja nekih zvučnih imena iz zemlje i regiona. Ukoliko se zahtjev podnese i razmatra u januaru onda odluka o tome mora biti donesena u januaru. Da bi molba bila razmatrana, nama je sa druge strane potrebno nešto što je konkretan pokazatelj, detalj u vezi s tim koga planiraju da dovedu”, istakao je Damjanović i kao primjer navodi 2016. godinu kada je Lake fest ugostio Manu Čao.

Upravo njegovo gostovanje je bila prekretnica da Elektroprivreda za Lake fest počne da izdvaja mnogo više sredstava (15 hiljada), nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Narednih dana publika će saznati koga će to imati priliku da sluša od 4. do 6. avgusta, a možda već početkom naredene godine organizatori uspiju da “rezervišu” neka od zvučnih imena iz inostranstva za naredno izdanje Lake festa.