Apsolutno uspjela misija

Ove godine u 10 dana publika je imala priliku da uživa u čak dva izdanja

5183 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Medijatag
Foto: Medijatag

Dva izdanja Made in New York Jazz Festivala su iza nas, a ovoga puta ljubiteljima pomenutog žanra organizatori su priredili deset dana uživanja. Program se odvijao u Tivtu i Podgorici, a u okviru istog nastupila su najznačajnija svjetska imena počev od Džon Lija, Stenli Džordana, preko Sajrusa Čestnata, Kamile Turman, Alena Harisa i mnogih drugih.

Publika je zadovoljna napuštala programe, jer nijedan koncert nije prošao bez traženog bisa iako su trajali preko dva sata, a prema riječima direktora Made in New York Jazz Festivala Vladimira Maraša i organizatori su zadovoljni.

Nije bilo lako ugostiti veliki broj zvjezda, organizovati toliko koncerata na dvije lokacije, međutim, organizatori su i sebi postavili domaći zadatak.

O dva izdanja, ali i budućim planovima za “Vijesti” priča Vladimir Maraš...

Ove godine priredili ste 10 dana džeza. S obzirom na to da je za to vrijeme publika uzivala u čak dva izdanja, kako ste zadovoljni i kakvi su utisci?

Apsolutno uspjela misija. Nakon pandemije koja nas je onemogućila da prethodne, 2021. godine održimo šesto izdanje Made in New York Jazz Festivala u Crnoj Gori, u dogovoru s partnerom iz Njujorka, RabbitRecords odlučio se na hrabar potez - u dva vikenda u junu 2022. godine održati odgođeno izdanje i prvo naredno, sedmi jazz festival. Uz to, još tri manja koncerta u “Sejdefi” (drumbooty, Mapo keys i Kuhinjazz), dva master class predavanja, četiri afterparty programa, četiri Streetjamsession programa… sve to u 10 dana. Ogroman posao, ogroman napor, ali slatko zadovoljstvo na kraju zbog činjenice da je Crna Gora bila epicentar najboljeg svjetskog džeza u tom periodu. Ne kajemo se, naprotiv.

Made in New York Jazz Festival
foto: Mediatag

Ovakve manifestacije ne mogu da se rade bez podrške države i institucija. Imaju li sluha za Made in New York Jazz Festival?

Imaju sluha, samom činjenicom da Made in New York Jazz Festival traje u kontinuitetu od 2016. godine. Bez pomoći državnih institucija, ne bismo mogli. Iako smo ove godine blago razočarani iznosima koje smo dobili od nekih stabilnih partnera, trudimo se da razumijemo okolnosti, nedostatak novca, ali i gajimo nadu da će Crna Gora pravilno vrednovati ovaj projekat kao nekomercijalni, kao umjetnički, pa da ćemo tako u godinama koje slijede, u direktnoj komunikaciji s Ministarstvom za kulturu i medije, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada, uspjeti da pronađemo mehanizam za dugoročnu održivost festivala kao jednog od najprepoznatljivijih crnogorskih umjetničkih proizvoda. Sve drugo bilo bi neodgovorno i osuđeno na borbu sa komercijalnim festivalima koji, gle čuda, dobijaju mnogo značajniju potporu. Made in New York Jazz Festival i dalje je među najjeftinijima projektima i kao takav, trebalo bi da nakon sedam godina dobije stabilnu i jasno definisanu podršku, ako ništa drugo, samo iz jednog razloga - da bi bio konkurentan na najvećoj svjetskoj džez pozornici i bio u prilici da na vrijeme bukira najveće svjetske izvođače.

Bez Jakova, Šuleta i Majka Brovkina, gotovo da je festival nezamisliv. Jesu li se već navikli da su dio manifestacije?

Oni ne samo da su dio manifestacije, već su i prepoznatljivi po tome što bez njih, ovu bi manifestaciju bilo skoro pa nemoguće održati. Naš Šule Jovović postao je zaštitni brend festivala, ne samo u Crnoj Gori, već i u Americi, pa tako, većina izvođača koji dolaze kod nas, upoznati su sa njegovim sviranjem od strane kolega koji su prethodnih sedam godina bili naši gosti, jedva čekaju da ga upoznaju i zasviraju s njim. Jakov Majman umjetnički je direktor istoimenog festivala u Njujorku i kao takav, glavna je konekcija za najveće svjetske džez zvijezde. Na neki način, njegovo učestvovanje dokaz je najvećim imenima džeza da dolaze u sredinu koja njeguje visok nivo profesionalizma. O Majklu Brovkinu, direktoru festivala u Njujorku ne treba trošiti mnogo riječi - čovjek je veliki prijatelj Crne Gore i našeg festivala i kao takav, biće njegov sastavni dio dok god festival traje. A trajaće.

Made in New York Jazz Festival
foto: Mediatag

Kako inače birate izvođače koji će nastupiti na festivalu, prepuštaš li američkim partnerima da oni odrede ko će to od stranih gostiju učestvovati ili sam upetljaš prste?

Američki partneri prave prve kontakte i gledaju dostupnost izvođača u periodu za koji nam muzičari trebaju. A onda, zoom konferencijama i telefonskim kontaktima zajednički donosimo odluke. Naravno, kada vam ponude imena kao što su Rendi Breker, Majk Stern, Deve Vikl, Bil Evans, Stanli Džordan ili Leni Vajt, teško da možete imati bilo kakav prigovor savjesti. Ali uvijek gledamo da zajednički napravimo najfunkcionalniju moguću ekipu koja nam dolazi iz SAD, a da joj pridodamo evropske, regionalne i na kraju, crnogorske muzičare. To je do sada bila dobitna kombinacija.

Džez je poznat po improvizaciji pa im nije strano da čak i na velikim koncertima sviraju a da se ne poznaju i sarađuju prethodno. Kakva je atmosfera na probama?

Zabluda je da se prvi put zasvira tek na koncertima ili probama u Crnoj Gori, po njihovom dolasku. Svemu tome prethodi temeljit rad, kombinovan s probama u Njujorku, pa tako, kada svi umjetnici slete u Crnu Goru, probe koje imamo u Porto Montenegru samo su “sklapanje” dogovorenog repertoara i usaglašavanje sitnica, uvoda, solo dionica i završetaka numera. Improvizacija je strogo kontrolisan momenat, u kome je taj, definisan prostor za improvizaciju svakako ostavljen umjetniku kao trenutni osjećaj, neponovljiv i jedinstven. Sve ostalo je pod debelom kontrolom i maksimalno uigrano. Na probama je atmosfera jako dobra, ako izuzmemo džet-leg za one koji dođu iz drugih vremenskih zona, ali kada radite s profesionalcima, sve postaje lako izvodljivo. Upravo na probama vidite zašto se radi o najboljima na svijetu - za njih džez muzika nije preofesionalna obaveza, već nezamjenjiva ljubav u kojoj uživaju, od slijetanja do polijetanja.

Imate li već planove za narednu godinu?

Naravno, plan za narednu godinu napravljen je nekoliko mjeseci prije realizacije ovogodišnja oba izdanja festivala. Termini za osmi Made in New York Jazz Festival Montenegro su 16, 17 i 18. jun 2023. godine na istim lokacijama! Ubrzo ćemo objaviti i neka od imena koja ćemo ugostiti naredne godine i još više potvrditi superiornost ovog projekta ne samo u Crnoj Gori, već i u Evropi. Namjera je da 10. rođendan Made in New York Jazz Festivala u Crnoj Gori 2025. godine dočekamo uz all star ekipu koja je prošla kroz prvih 10 godina festivala, što će nas nepovratno staviti na mapu 10 najboljih evropskih džez destinacija. A to je zaloga za mlade i buduće crnogorske muzičare, koji neće morati mnogo da se predstavljaju kada budu krenuli u svoje džez avanture - Crna Gora (Montenegro) biće prepoznatjiva jazzfriendly zemlja, to vam obećavamo.

Made in New York Jazz Festival
foto: Mediatag

Džez nikada nije bio elitistički žanr, to je zabluda koju uspijevamo da “slomimo”

Već sedam izdanja je iza tebe. Je li se publika i koliko promijenila za sve ove godine i da li se džez i dalje doživljava kao elitistički žanr?

Zaista mislim da smo svake prethodne godine uspjeli u namjeri da napravimo korake od sedam milja, na svim frontovima. I kod mladih, što je posebno važno, ali i kod publike, koja raste iz godine u godinu. Posebno je važno što se numere sa svih festivala emituju na nacionalnim frekvencijama i samim tim, nude kao redovan muzički program. To svakako značajno pomaže u popularizaciji tog umjetničkog žanra, jer naša namjera nije da budemo komercijalni festival - namjera je da džez muzici damo mjesto koje joj pripada, ali i da edukujemo društvo unoseći novi kvalitet u ponudu crnogorskih medija i festivala. Džez nikada nije bio elitistički žanr, to je još jedna od zabluda koju uspijevamo da “slomimo”. Džez je muzika emocije, osjećaja, muzika koja nas povezuje sa naprednom evropskom i svjtskom civilizacijom i kao takva, zaslužuje da je njegujemo s posebnom pažnjom u godinama pred nama. Na kraju krajeva, mnogo crnogorske djece pokazuje interesovanje i vanserijski talent za džez muziku, pa makar samo da iznjedrimo nekoliko budućih džez majstora iz Crne Gore, isplatilo se.

Bonus video: