Rege muzika je ljekovita

Kada ste u rege muzici 15 godina, ideja o rege festivalu je sveprisutna. A kako sazrijevamo, tako počinjemo vidjeti i načine kako bismo ostvarili jedan tako bitan projekat

1464 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Roots revival festival
Foto: Roots revival festival

Crnogorska festivalska scena od ovog ljeta biće bogatija za još jedan događaj, a u pitanju je Roots Revival, rege festival koji će se od 6. do 8. avgusta održati u saradnji sa Herceg Festom na tvrđavi Forte Mare.

Festival koji je nastao kao obilježavanje dvije decenije radija Reggaeneracija, organizatori su najavili kao trodnevni muzičko-kulturni događaj, u okviru kojeg će u Herceg Novom nastupiti Meta and The Cornerstones, Hornsman Coyote, DJ Dadaman, DJ Mizizi (6. avgust), Del Arno bend, White Squall Soundsystem, DJ Earl Gateshead, DJ Geto Rudi (7. avgusta), Aza Lineage, Selektor Deda, Saint Rock Soundsystem i DJ Ruffneck Smile (8. avgusta), a biće prikazana i dva dokumentarna filma “Bite of Paradise” i “Jamais Seul”.

Kako je u razgovoru za “Vijesti” ispričao portparol festivala, Mirsad Brkić, koji je ujedno i urednik radija Reggaeneracija za ovaj događaj u regionu je interesovanje već veliko.

”Već postoji veliki nivo interesovanja publike, najviše iz regiona, te očekujemo popunjen kapacitet tvrđave od 500 mjesta za sva tri dana. Ovakva vrsta manifestacije gradu će donijeti novu dimenziju koju do sada nije imao, i interesnu publiku koja je uglavnom za slične manifestacije morala da ide u Sloveniju (OverJam) ili Hrvatsku (Seasplash)”, kaže Brkić.

”Festival okuplja rege izvođače širom Evrope, Kariba, Amerike i Afrike (Senegal, Amerika, Jamajka, Francuska, Engleska, Srbija, Njemačka, Makedonija i Crna Gora) koje ukupno prati 300 hiljada pratilaca na socijalnim mrežama”, najavljuje on i dodaje da povod nije samo dvije decenije postojanja radija Reggaeneracija.

”Šestog avgusta u svijetu se obilježava proslava Dana nezavisnosti Jamajke u čiju se čast organizuju rege festivali i proslave. Ove godine će i Herceg Novi imati predstavnicu sa Jamajke i to zvijezdu u usponu koja sarađuje sa najvećim imenima rege scene, Azu Lineage. Pored muzičkog programa festival će sadržati segmente edukacije o različitim kulturama u cilju razumijevanja različitosti među narodima i vrijednostima koje te kulture nose. Ti segmenti podrazumijevaju govornike, prezentacije, i vizuelni odnosno video sadržaj”, ističe.

U susret festivalu u Herceg Novom biče organizovana i dva promo događaja u Beogradu i Zagrebu 23, odnosno 30. jula na kom će biti predstavljena ponuda festivala uz promociju sponzora i podržioca festivala, pojasnio je urednik radija Reggaeneracija.

”U Beogradu u saradnji sa Reggae Serbia program čine White Squall Sound System i predstavnici Radija Reggaeneracije, dok je u Zagrebu saradnja sa organizacijom Reggae Hrvatska”, dodao je sagovornik “Vijesti”.

Na pitanje kako je prvenstveno došlo do ideje za pokretanje ovog festivala, Brkić kaže da ona postoji već duže vrijeme.

”Kada ste u rege muzici 15 godina, ideja o rege festivalu je sveprisutna. A kako sazrijevamo, tako počinjemo vidjeti i načine kako bismo ostvarili jedan tako bitan projekat”, smatra on, a zatim otkriva da ekipu koja stoji iza ovog festivala čine Danko Drašković poznat kao Dadaman, Dejan Vidić poznat kao Vidar, i on.

”Imali smo želju i prije deset godina da organizujemo festival za proslavu deset godina postojanja organizacije. Ali tada nismo imali resursa da izvedemo takav projekat, a ja sam se više kretao po Francuskoj nego po Crnoj Gori. Zato ove godine, kada slavimo dvadeset godina postojanja, nismo imali izgovor i jednostavno smo odlučili da napravimo nešto. Nešto veliko i za ponos kada je program i repertoar u pitanju”, naglasio je Brkić.

Jedan od pokretača festivala i urednik radija Reggaeneracija otkriva i kako je tekla selekcija izvođača, ali i pregovori sa njima.

”Line up je poprilično bogat. Svako ko sluša reggae muziku kada čuje Meta and The Cornerstones ili Aza Lineage, reći će - vau. Da ne pominjemo da je tu i legenda domaće reggae scene Jovan Matić i Del Arno bend. A onda na sve to jedan Earl Gateshead, fenomenalni DJ legendarne izdavačke kuće Trojan Records i Trojan Soundsystema”, nabraja on.

”Selekcija izvođača je tekla tako da nađete apsolutni muzički kvalitet koji je još uvijek u nekakvoj karijernoj ekspanziji. Lično vjerujem da će Meta Dia i Aza Lineage biti zvijezde rege muzike o kojima će tek pisati čitav muzički svijet. A već sada su vrlo poznati. Čak će i najveći laik prepoznati vrsnog muzičara. Mnogi nam već pišu i raspituju se kada je Meta and The Cornerstones i koliko su ulaznice i kako da rezervišu”, tvrdi on.

”Ali ono čime se ja najviše vodim u rege muzici, od samih muzičara, pa da ljudi koji nam rade ozvučenje su nekakvi ljudski kvaliteti. I Meta, i Aza, i Del Arno, a pogotovo Earl Gateshead su odmah rekli da žele da pomognu našu inicjativu i izašli u susret koliko su mogli. Meni tu ne igra toliku ulogu ni novac, koliko ljudski pristup. I dosta muzičara, odnosno menadžera imaju taj biznis stav, ali mi na Roots Revivalu nismo biznismeni već iskreni ljubitelji rege muzike. Jako nam je bitno koliko duše i kakav stav ima onaj ko zastupa muzičare”, kaže portparol festivala te priznaje da je ovo pilot projekat.

”Vi za ovakav program bi sigurno platili 20-30 eura po danu recimo na OverJamu (Slovenija) ili Seasplashu (Hrvatska). Cijene ulaznica će biti simbolične i vjerujemo da će publika prepoznati ovaj projekat kao pravu priču, te da ćemo iduće godine višestruko podići kapacitet i promijeniti lokaciju”, odgovara on na pitanje koliko su ambiciozni i nadaju li se tome da će festival potrajati.

”Naša želja je da popunimo kapacitet i napravimo sjajnu atmosferu. Radimo sve ovo iz ljubavi i vjerujemo gdje ima ljubavi ima i rezultata. Rege muzika je divna, ljekovita i prijeko potrebna društvu koje se tako socijalno distanciralo nakon svih ovih pandemija i ratova”, smatra Brkić i pojašnjava gdje zainteresovani mogu kupiti ulaznice i po kojoj cijeni:

”Ulaznice, zasada, moći će se kupiti na samom ulazu tvrđave. Još razmišljamo o potencijalnoj online prodaji. Ulaznice će imati simboličnu cijenu od deset eura u pretprodaji za dan, ili 25 eura za sva tri dana. Na dan festival ulaznice po večeri biće 15 eura”, pojašnjava on.

Šire ljubav i toleranciju

Iako je široj publici poznat kao reper iz klape Who See, ljubitelji rege muzike Dejana Dedovića Dedduha znaju i kao rege selektora i urednika emisije Lionstyle, a sada i kao portparola festivala Roots Revival, pa se za “Vijesti” prisjeća kako je počela njegova priča sa rege muzikom, ali i novim hercegnovskim festivalom.

”Who See je već tu sidro spustio... Publika me zna kao repera, ali i kao rege obožavatelja. Kroz Who See se provlači i rege pravac sve ove godine, a to će biti slučaj i sa našim novim, petim albumom. Od devedesetih godina prošlog vijeka kada sam čuo za Bob Marleja, Black Uhuru, Burning Spear... desila se ljubav. Otrcano zvuči, ali tako je, gola i čista ljubav. S obzirom na to da volim skupljati muziku, kupovati i dobijati, nagomilalo se toliko toga. Zato sam se odvažio da napravim jedan mixshow koji sam nazvao Lionstyle, a koji se emituje svakog utorka na zagrebačkom radiju 808”, ispričao je Dedduh.

Na pitanje kolika je bila potreba da se u Crnoj Gori pokrene ovaj projekat, Dedduh, koji je i jedan od izvođača na Roots Revivalu, kaže da “ne baš brojna publika u Crnoj Gori, ali svakako brojnija u vrijeme ljetnje sezone, istinski želi jedan svoj festival”.

”Reggae muzika širi ljubav i toleranciju, propagira mir i slobodu, zato za takve vrijednosti mora postojati potreba. Roots revival je produkt iz srca druga Mirsada i nije komercijalni festival kao mnogi drugi, već kao što ste naveli u pitanju ‘potreba’”, smatra on.

Dedduh otkriva i koliko je u razgovoru sa organizatorima festivala uticao na odabir izvođača prvog izdanja ovog festivala.

”Drug Brkić je imao želju da se konsultuje sa mnom oko izvođača i ja sam izrazio neke svoje želje, međutim ništa nije upalilo. Kao i svi pionirski pokušaji, ni ovaj ne raspolaže budžetom koji bi odgovarao. Zato, jedno su želje, drugo mogućnost, a treće hrabrost ili ludost organizatora. E pa ta hrabrost je isplivala, prepoznata je, a festival nam je tu sa zavidnim imenima domaće i svjetske scene”, istakao je Dedduh.

Bonus video: