Glas je najsavršeniji instrument

Crnogorska operska pjevačica Jovana Muštur Ražnatović snimila novi singl posvećen Herceg Novom u kojem je spojila klasiku sa mediteranskim pop zvukom

7308 pregleda 5 komentar(a)
Jovana Muštur Ražnatović, Foto: Privatna arhiva
Jovana Muštur Ražnatović, Foto: Privatna arhiva

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog singla “Konte” sa kojim je osvajala nagrade i na festivalima u regionu, crnogorska pjevačica Jovana Muštur Ražnatović nedavno je objavila novi singl.

Nastavila je da kroz svoje pjesme njeguje tradiciju Boke kotorske i mediteranski zvuk, te da ih spaja sa operskim pjevanjem, a novi singl “Volim Herceg Novi” posvetila je svom rodnom gradu.

”Odavno sam željela da snimim pjesmu posvećenu svom gradu i da uključim talentovane učenike da budu dio te priče, jer im se svidjela moja prošlogodišnja kompozicija ‘Konte’”, otkriva u razgovoru za "Vijesti" Jovana, te priznaje da je zadovoljna reakcijama na ovaj singl.

”Prve reakcije su odlične. Ljudi su oduševljeni i pjesma se svima sviđa, što mi je drago, jer je nastala iz čistog srca i sa puno ljubavi”, iskrena je sagovornica Vijesti.

Boka i gradovi u toj oblasti opjevani su u mnogim pjesmama, te se većina tih kompozicija pušta na raznim manifestacijama. I za ovaj singl bio je zadužen autorski tandem koji je radio u numeru “Konte” koji čine Momčilo Zeković Zeko (tekst) i Slaven Knezović (muzika), dok je aranžman djelo Senada Dreševića. Za video je i ovoga puta bio zadužen Dejan Senić i njegova Bubulj produkcija, a u istom se pojavljuju učenici solo pjevanja Muzičke škole Herceg Novi (klasa Jovana Ražnatović i Marina Dedić), učenici hora SMS “Ivan Goran Kovačić”, polaznici mažoret kluba “Lili” i KSC Diano.

”Ima puno lijepih pjesama o gradu koje sam i sama pjevala i izvodila sa učenicima na raznim manifestacijama. Lijepo je i značajno kada gosti koji dođu u naš grad čuju naše bokeljsko i autentično. Nadam se da će nova pjesma u gradu zaživjeti jer je vesela i može da se izvodi na svim manifestacijama i feštama”, iskrena je Muštur Ražnatović.

Jovana Muštur Ražnatović
foto: Privatna arhiva

Uvijek je najteže nastupati pred svojom publikom i pjevati o svom gradu, no Jovana se sa zadovoljstvom upustila u ovaj projekat, no dok je nastajala kompozicija nije se puno miješala autorima.

”Rođena Novljanka i Mušturi su starosjedioci u Boki. Zeko je napisao predivan tekst, a u razgovoru sa njim sam saznala da je neko vrijeme i živio u Herceg Novom, tako da sam prezadovoljna kako je sve ispalo. Naši Bokeljski izrazi: škure, lampadine su dali posebnu draž pjesmi kao i poruka da je Herceg Novi grad otvoren za sve”, sa ponosom ističe ona.

Posebno joj je drago što se u spotu pojavljuju njeni sugrađani i neki od učenika.

Dobila podršku i od učenika kojima se dopao njen prethodni singl: Detalj iz spota
Dobila podršku i od učenika kojima se dopao njen prethodni singl: Detalj iz spotafoto: Printscreen/Youtube

”Djeca su oduševljeno prihvatila ideju da učestvuju, kao i njihovi roditelji takođe. Puno sam divnih čestitki dobila od njih. Maša Niković, Marija Vidaković, Bojana Stanković, Ivana Tomašević su imale novo iskustvo studijskog snimanja, dok je ostalima snimanje spota na raznim lokacijama bio doživljaj koji će sigurna sam pamtiti”.

Jovana je završila solo pjevanje, najprije u klasi prof. Marine Cuce Franović tokom srednje škole. Potom je usavršavala pjevanje na Konzervatoriju “Giuseppe Verdi’” u Milanu, da bi Akademiju lepih umetnosti u Beogradu uspješno završila u klasi prof. Radmile Smiljanić kao njen najmlađi diplomant, u 21. godini. Kroz svoje pjesme spaja klasiku sa mediteranskim pop zvukom, te otkriva koliko je teško u studiju glas prilagoditi snimanju:

Jovana Muštur Ražnatović
foto: Privatna arhiva

”Da, po svojoj struci sam operski pjevač, ali mi nije bio problem da glas prilagodim mikrofonu s obzirom na to da sam imala puno iskustva ranije. Na Akademiji sam naučila kako vladati glasom u raznim situacijama jer glas je najsavršeniji instrument i on nas upravo izdvaja jedne od drugih. Željela sam da način na koji pjevam i spaja različite žanrove u muzici bude prepoznatljiv”, zaključuje Jovana.

Bonus video: