Mora se pronaći održivo rješenje za organizaciju festivala Sea Dance

Direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović tvrdi da postoji još načina da Vlada Crne Gore pomogne Sea Dance, reagovali i Krapović i Radović

9166 pregleda 9 komentar(a)
Detalj sa jednog od festivala, Foto: Sea Dance
Detalj sa jednog od festivala, Foto: Sea Dance

Postoji još modela saradnje države i organizatora festivala Sea Dance, pored subvencija.

To je za “Vijesti” kazao direktor Turističke zajednice grada Umaga (TZGU) Milovan Popović.

Upravo u ovom istarskom gradu EXIT tim, organizuje festival Sea star.

Milovan Popović
Milovan Popovićfoto: Privatna arhiva

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma se poziva na dokument koji po evropskim standardima propisuje da Vlada u okviru tzv. “de minimis” državne pomoći može da opredijeli maksimalno 200 hiljada eura subvencije u okviru tri godine.

Zamoljen da prokomentariše da li je to tačno i da li to sprečava saradnju države sa Sea Dance festivalom za ovu godinu, Popović je naveo da je tačno da postoji navedeno ograničenje u Evropskoj uniji.

”Ne znam da li je navedena Uredba usvojena i u Crnoj Gori, ali ona ne sprečava saradnju sa organizatorima događaja. Štaviše, postoji još modela saradnje pored subvencija na koje se ovaj propis odnosi”, istakao je Popović.

Na pitanje kako to rješavaju u Hrvatskoj kada su u pitanju manifestacije koje su od nacionalnog i turističkog značaja za državu, Popović je istakao da Turistička zajednica ne dodjeljuje donaciju, tj. subvenciju organizatorima događaja već ugovara protivuslugu za sredstva koja isplaćuje

" Isti slučaj je, koliko mi je poznato i sa drugim drzavnim institucijama. Konkretno, riječ je o poslovnoj saradnji koja se temelji na promociji grada i države. To znači da TZGU s organizatorima dogovara promociju destinacije Umag prije, za vrijeme i nakon događaja na domaćem i inozemnom tržištu. Nakon dostave podataka o izvršenoj promociji skladno ranije dogovorenom promotivnom planu i iznosima, organizator ispostavlja fakturu na ugovoreni iznos", istakao je on.

Nakon što su Vijesti objavile pozivajući se na izvore da je ovogodišnje izdanje festivala Sea Dance pred otkazivanjem zbog izostanka dogovorene pomoći Vlade, minister ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je pojasnio da je država zakonskim mogućnostima limitirana da podrži festival Sea Dance, jer Zakon o kontroli državne pomoći propisuje da Vlada može da opredijeli maksimalno 200 hiljada eura podrške u okviru tri godine, što je iznos pomoći koju je EXIT kao organizator Sea Dancea već dobio 2021.

”Na to je jasno ukazala i Agencija za kontrolu državne pomoći tumačenjem da je shodno Zakonu o kontroli državne pomoći, EXIT kao organizator Sea Dancea lani dobio maksimalnih 200 hiljada eura podrške, predviđenih u okviru tri godine, zbog čega bi davanje nove pomoći bilo u domenu krivične odgovornosti. Ovim putem još jednom apelujemo na organizatore Sea Dancea da, imajući u vidu 4,3 miliona eura koje je Vlada Crne Gore izdvojila za taj festival od 2014, ali i prihode od ulaznica, sponzorstva i naplatu pratećih sadržaja, koji ga čine ozbiljnim komercijalnim projektom, pokažu odgovoran i profesionalan odnos i održe festival kako je i najavljeno”, zaključuje se u reagovanju.

Poslanik Demokratske Crne Gore i nekadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović poručio je da Sea Dance festival ne smije biti otkazan, te apelovao na Vladu i Opštinu Budva da se ponašaju odgovorno.

”Želim da apelujem na Vladu Crne Gore da ne dozvoli da Sea Dance festival bude otkazan ove godine, jer želim da vjerujem da smo po ovom pitanju na istoj talasnoj dužini imajući u vidu da je riječ o festivalu koji je postao brend po kome je Crna Gora postala prepoznatljiva, ne samo na nivou festivalskih događaja, već i po izuzetnim umjetnicima čija su gostovanja na najljepši način promovisala našu državu”, kazao je Krapović.

Punu podršku organizaciji Sea Dance festivala dao je i šef kabineta predsjednika Crne Gore Miodrag Radović pozivajući “Vladu i resorne institucije da bez odlaganja pronađu održivo rješenje za organizaciju festivala, u ovoj izazovnoj turističkoj sezoni”.

Organizatori festivala su naveli da izostankom Sea Dance manifestacije država neće uštedjeti, već izgubiti novac, dok će crnogorska turistička privreda biti uskraćena za milionske prihode i promociju.

Bonus video: