Preminula Olivija Njutn-Džon

"Olivija Njutn-Džon preminula je na svom ranču u Južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima", saopštio je njen suprug

22265 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pjevačica i glumica Olivija Njutn-Džon preminula je u 73. godini.

"Olivija Njutn-Džon preminula je na svom ranču u Južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima. Molimo sve da poštuju privatnost porodice tokom ovog teškog perioda", napisao je njen suprug Džon Isterling u izjavi na Instagramu.

Olivija Njutn-Džon, se 1970-ih i 1980-ih probila na vrh svjetskih top lista pop muzike sa pjesmama kao što su "I Honestly Love You" i "Physical".

Na Pjesmi Evrovizije 1974. godine predstavljala je Ujedinjeno Kraljevstvo i plasirala se na četvrto mjesto pjesmom Long Live Love.

Četvorostruka dobitnica Gremija, rođena u Velikoj Britaniji, a koja je odrastala u Australiji, otkrila je prije nekoliko godina da se bori sa rakom, što je bio treći put.

Počela je da nastupa kao dijete i postala je svjetska superzvijezda nakon preseljenja u Sjedinjene Države.

Olivija Njutn-Džon
foto: Reuters

Prvi hit "If Not for you" objavila je 1971. godine.

U narednih nekoliko godina uslijedile su pjesma "Let Me Be There", koja joj je donijela Gremi za najbolje žensko kantri vokalno izvođenje.

Svjetski hit postala je i numera "Have You Never Been Mellow“...

Njutn-Džon je takođe pobijedio kantri zvijezde Loretu Lin i Doli Parton da bi 1974. osvojila nagradu za pjevačicu godine koju joj je dodijelilo Udruženje kantri muzike.

Njen nevjerovatan uspjeh u američkoj kantri muzici uznemirio je mnoge.

Kritičari nisu uvijek marili za rad Njutn-Džon, često smatrajući da je njeno pjevanje "pjenasta i pretjerano komercijalno". Njujork tajms je jednom opisao njen glas kao "skoro bezbojan", piše Rojters.

Olivija Njutn-Džon
foto: Reuters

Te kritike nisu naštetile prodaji albuma Njutn-Džon.

Ona je prešla sa kantri top-lista na pop i dodatno zacementirala priznanja glumeći sa Džon Travolt u filmu "Briljantin" (Grease), iz 1978. koji će postati jedan od najpopularnijih mjuzikla u istoriji Holivuda.

Producent Alan Ker je želio da Njutn-Džon igra glavnu žensku ulogu Sendi nakon što je bio impresioniran njom na večeri, a Travolta je takođe pozvao da preuzme ulogu.

Njutn-Džon je u početku bila nevoljna zbog svog negativnog iskustva u neuspjeha u filmu "Toomorrow", iz 1970. godine, i brinula se da će njena glumačka, naštetiti pjevačkoj karijeri.

Olivija Njutn-Džon
foto: Reuters

Ipak, film "Briljantin" je oduševio i kritičare i publiku.

Njen sledeći muzički film, "Ksanadu" iz 1980. godine, doživio je potpuni krah.

Ipak, naslovna numera filma "Magic", bila je broj jedan na svjetskim listama.

Godine 1981. Njutn-Džon je snimila svoj najveći hit singl, "Phisical".

U pratećem video-spotu prikazana je u odjeći za vježbanje i sa trakom za glavu, što je podstaklo taj modni trend. Seksom prožet tekst numere, narušio je njen imidž dobre djevojke.

Nakon "Psihical" njena karijera je bila u padu.

Svjetski hit, na dens listama - postala je i numera "You Have to Believe", prerađena verzija pjesme "Magic" koju je 2015. godine izvela sa kćerkom Kloi Latanzi.

Sa Džon Travoltom snimila je još jedan film "Two of a Kind" 1983. godine.

Njih dvoje su 2012. godine snimili album božićnih pjesama.

Njen prvi brak, sa glumcem Metom Latanzijem, okončan je razvodom 1995. godine, a 2008. se udala za biznismena Džona Isterlinga.

Bonus video: