"diskriminacija zbog nacionalnosti, rase ili vjere u potpunosti je neprihvatljiva"

Sea Dance: Kalush Orchestra neće nastupiti, odbili smo ultimatum da otkažemo nastup Nine Kraviz

Iz Sea dancea su rekli da je Kalush Orchestra putem Instagrama pozvao svoje fanove da podrže, kako su rekli, "čišćenje scene", i od Sea Dance festivala zatražili da otkaže nastup Nine Kraviz

12794 pregleda 28 komentar(a)
Plaža Buljarica, Foto: Sea Dance
Plaža Buljarica, Foto: Sea Dance

Organizatori Sea Dance festivala saopštili su danas da ukrajinski sastav Kalush Orchestra neće nastupati na tom festivalu.

"Nakon što je Sea Dance festival odbio ultimatum Kalush Orchestra kojim je zahtijevano otkazivanje nastupa jedne od najvećih zvijezda elektronske muzike današnjice Nine Kraviz koja je porijeklom iz Rusije, ovaj ukrajinski sastav neće nastupiti na festivalu", ističe se u saopštenju Sea Dance-a.

Oni su dodali da je Kalush Orchestra putem Instagrama pozvao svoje fanove da podrže, kako su rekli, "čišćenje scene", i od Sea Dance festivala zatražili da otkaže nastup Nine Kraviz.

"Sea Dance festival se potom oglasio zvaničnim saopštenjem i menadžmentu Kalush Orchestra poslao odgovor u kojem je ovakav zahtjev jasno odbijen i izričito izražen stav da je diskriminacija bilo kog čovjeka i umjetnika zbog nacionalnosti, rase ili vjere u potpunosti neprihvatljiva. Sea Dance festival je u saopštenju za javnost osudio rat u Ukrajini, istovremeno naglašavajući da otkazivanje nastupa izvođača samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje nije put za postizanje mira, već upravo suprotno tome – put ka daljim podjelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba", poručili su iz Sea Dancea.

Sea Dance se održava od 26. do 28. avgusta na plaži Buljarica.

Kalush Orchestra je trebalo da nastupi iste večeri kao i Nina Kraviz, u nedjelju 28. avgusta, na zatvaranju festivala.