Život je igra između bijelog i crnog

Zoran Kiki Lesendrić u razgovoru za “Vijesti” najavljuje novi album “Mali tragovi na nebu” koji će biti objavljen u septembru

6744 pregleda 1 komentar(a)
Kiki Lesendrić, Foto: Marko Ristić
Kiki Lesendrić, Foto: Marko Ristić

Sletjeli su “Piloti” u topole kraj Krupačkog jezera u Nikšiću, repertoarom iz “starog i novog vijeka” pokazali zbog čega na muzičkom nebu traju duže od četiri decenije i uhvatili zalet za ono što slijedi - nastupi u Leskovcu, Zaječaru, Banjaluci, Budimpešti, Pragu, Beču...

A onda 22. septembra biće objavljen album “Mali tragovi na nebu”. Tog dana, Zoran Kiki Lesendrić će u veronskoj areni slušati Erosa Ramacotija, a nakon koncerta uslijediće promocije “nebeskih tragova Pilota”.

”Menadžer Erosa je Sale sa Banovog brda, moj prijatelj, a kako sam htio da u Veroni i divnom ambijentu arene, koja je poslije rimske najveća, idem da gledam bilo šta, iskoristio sam da sa prijateljima odem, budem u bekstejdžu i vidim kako to izgleda. Bio sam doduše na Erosovom koncertu prije petnaestak godina u Novom Sadu”, priča Kiki dok čeka da on i njegov bend zauzmu pozornicu na Lake festu.

Album su radili četiri godine jer je korona poremetila njihove planove i, kako je kazao, ostavila “gorak utisak da možda nije pravo vrijeme za muziku, a pogotovo ne za promociju”. Sada je vrijeme da pošalju dobar zvuk, osmijeh, trenutak svoje sadašnjosti, ali i neko zrnce prošlosti.

Kiki Lesendrić
foto: Marko Ristić

Prva numera na albumu, kako je ranije saopšteno iz PGP RTS-a, diskografske kuće koja će objaviti “Male tragove na nebu”, jeste pjesma “1981” - godina kada su “Piloti” objavili prvi album i otpočeli saradnju sa vodećom diskografskom kućom iz Srbije koja je objavila njihovih šest studijskih albuma i kompilacije najvećih hitova.

”U diskografsko nevrijeme odlučili smo se da snimimo album za PGP sa kojim smo i počeli. Diskografi su praktično nestali sa scene. PGP RTS se udružio sa Croatia Recordsom, sa Želimirom Babgredcom, vlasnikom bivšeg Jugotona, koji je moj drugar već 35 godina i koji sa velikim poštovanjem ‘gazi’ kroz tu diskografiju. On je jedan od rijetkih ljudi, čini mi se, koji to zaista voli i ulaže u to. Croatia Records će raditi promociju za hrvatsko i slovenačko, a PGP RTS za ostatak regiona. Mislim da je to logično rješenje, upravo zbog toga što ne očekujemo ništa previše. Vremena su takva da se sve vrti digitalno, niko više ne snima albume, što mi je glupo. Cilj mi je bio da napravimo album koji ima deset pjesama, pa možda sljedeće objavimo drugih deset koje nijesam završio tako da je to nekako logičan slijed za nas muzičare iz osamdesetih”.

U naslovnoj numeri albuma imaće neobičan “duet” sa legendom svjetske muzičke scene, Džonom Lenonom.

Kiki Lesendrić
foto: Marko Ristić

”Početak pjesme ‘Mali tragovi na nebu’ sam uradio 2001. u Melburnu i dugo nijesam imao riječi. Toliko godina je prošlo, a to je stajalo kao ideja. Sanjao sam Džon Lenona i napravio sam tekst da sam zajedno s njim napisao tu pjesmu. Čak sam ubacio njegov glas iz pjesme ‘Imagine’. Kako sam uspio ne znam ni sam, ali sam uspio da ga usemplujem. Nije mi Lenon bio neki idol, ali je u svakom slučaju bio preteča svih idola, sa njegovim stavom, antiratnim porukama. Kada god je bio neki problem u svijetu, eto njega. Stalno se trudio da ispravi krive Drine. Drago mi je da mi je ta pjesma došla u san”, kaže frontmen “Pilota”, benda koji je znao da napravi pauzu i po desetak godina, a opet stigao da u ovom vijeku snimi četvrti album.

Podsjeća Kiki da su prvi veći koncert i promociju debi albuma “Ne vjeruj u idole” imali prije četiri decenije u prepunoj podgoričkoj “Morači”, da su to bile godine zanosa i pozitivnog ludila, da ti se, što si stariji, čini da je u prošlosti sve bilo ljepše, nego što je bilo.

”To je bilo vrijeme kada smo svi bili naivni. Ali cio svijet je tada bio naivan i to je davalo ljepotu muzici iz osamdesetih. Sad je došlo vrijeme da smo daleko od toga da je svijet naivan. Nažalost, svijet je sada otužan i pokvaren. Pokvareniji možda nego što smo očekivali kad smo bili klinci, ali tako je kako je. Idemo dalje”.

Zbog toga Kiki ne dozvoljava da nostalgija “pokvari” trenutak sadašnjosti, već u svakom vremenu traži smisao više i “uzima” ono što mu najviše leži.

Kiki Lesendrić
foto: Marko Ristić

”Svaka generacija ima svoja obilježja i dobro je što je tako. Neke stvari iz prošlih vremena mi nedostaju, pa u tom smislu mogu reći da jesam nostalgičar. S druge strane, i današnje vrijeme ima mnogo stvari koje čine život ljepšim i jednostavnijim. Prema mom mišljenju, dobitna kombinacija je iz svakog vremena uzeti ono što ti se dopada”.

Zbog toga “Piloti” toliko dugo lete na muzičkom nebu i opstaju.

”Čovjek treba da bude pomalo lud i nenormalno uporan da bi ovoliko godina trajao. Hiljadu puta doživiš neke loše stvari, ali sjutradan sviće novi dan pa idemo ispočetka. Neko to teško preživi, a onaj ko shvati da je život igra između bijelog i crnog lakše mu je da ide dalje”.

”Piloti” nastavljaju da “jure za vjetrom”, “sanjaju širom zatvorenih očiju” ubjeđeni da “svi smo mi ponekad anđeli”.

Ne želi da koristi riječi Balaševića

Kiki je planirao da se na novom albumu nađe i pjesma za koju je tekst napisao Đorđe Balašević, ali...

”Nažalost, Đole nije više sa nama i nije bilo u redu da koristimo riječi koje je on napisao. Na posljednjim albumima sam uvijek imao neke riječi njegove, ali…Bili smo previše dobri prijatelji da bi jedan drugog mogli da koristimo na taj način”.

Bonus video: