Od siromaštva do neviđene slave

Muzičar i publicista Dejan Cukić preveo još jednu knjigu o muzičkom velikanu

3979 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen youtube
Foto: Printscreen youtube

Dejan Cukić iako je mnogima najpoznatiji kao muzičar, već decenijama je uspješan i kao publicista. Preveo je biografije mnogih poznatih izvođača i grupa među kojima su i one o Bitlsima, Džimiju Hendriksu, Pink Flojdu.

Nedavno je objavio još jednu i to o kralju rokenrola Elvisu Prisliju. Knjiga “Biti Elvis” autora Reja Konolija poštovaocima rokenrola donosi priču o Elvisovom životu - od siromaštva do neviđene slave - zasnovanu na detaljnom istraživanju. Istovremeno publika širom svijeta gleda film slavnog ausutralijskog reditelja Baza Lurmana sa jednostavnim naslovom “Elvis”, a 16. avgusta navršiće se tačno 45 godina od kada nas je napustio “Kralj rokenrola”.

Cukić ističe da Presli nije stvorio rok, ali je bio generator rokenrol revolucije.

”Rok muzika je nastala u studijima gdje su je stvarali neki drugi pioniri te muzike, poput Ajka Tarnera, Litl Ričarda, Čak Berija... spajajući tradicionalni crnački ritam i bluz i bjelački kantri. Međitim, Elvisova harizma je uspjela da prebaci mnoge barijere. Prije svega barijeru između bijele i crne publike. Elvis je uspio da rokenrol proda čitavom svijetu, djevojčice su počele da vrište...”, ispričao je Cukić u intervjuu za Tanjug.

On ne krije da su za njegovu generaciju najvažniji bili Elvisovi sljedbenici Bitlsi, Rolingstonsi...

”Ti bendovi su prevazišli još jednu granicu: između nove američke kulture koja je izrodila rokenrol i evropske tradicije. Prepoznajemo u muzici Bitlsa uticaje francuske šansone i italijanske kancone, ruskih pjesama...”, tvrdi muzičar.

Za njega nema dileme da je Elvisov “veliki prasak” bio dio jedne specifične slagalice.

”Drugi svjetski rat je bio sukob koji do tada svijet nije vidio. Imali smo antihrista Hitlera u kojeg se zbila sva negativnost na svijetu, a nakon toga iz Amerike je došao trend veselijeg života, što je i logično jer se tamo nije odvijao rat. Iz Amerike je kroz rokenrol dolazio novi zvuk koji je simbolizovao naboj i šarenilo. Razvoj medija je takođe doprinio popularizaciji rokenrola. Televizija je postala dominantni medij u odnosu na radio. Film je takođe bio veoma značajan element Elvisove priče uspjeha. Imamo seksualnu revoluciju istovremeno... Uštogljena civilizacija koja je podrazumijevala da se stvari iz spavaće sobe ne iznose u javnost, susrela se sa muškim seks simbolom. Mlad, lijep momak sa gitarom počeo je da ‘vrti kukovima’”, prsijetio se Cukić koji smatra da je Elvisov muzički uspjeh bilo važno njegovo iskustvo u gospel crkvenom miljeu crnog dijela Amerike.

On je otkrio i da Elvis nije uspio da ostvari svoj san - napravi svjetsku turneju. U tome ga je “spriječio” menadžer.

”Parker je ilegalno ušao u SAD i nije želio da reskira probleme sa policijom eventualnim odlaskom u inostranstvo. Takođe, Parkerova posesivnost prema Elvisu je bila ogromna i nije želio da ga prepusti nekom na eventualnoj turneji u inostranstvu” ispričao je Cukić.

Bonus video: