Pjesme Depeche Moda su muzički bukvar

U pitanju je jedna od najpopularnijih pjesama Depeche Moda, te AudisoStorm otrkiva u razgovoru za “Vijesti” koliko je raditi remikse vanvremenskih hitova mač sa dvije oštrice

3247 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BERNARD BODO
Foto: BERNARD BODO

Za pjesme britanskog benda Depeche Mode mnogi svjetski producenti su pravili remikse. Od danas na YouTube servisu može se poslušati još jedan. U pitanju je čuveni hit “Enjoy the Silence”, iza kojeg je ovoga puta stao crnogorski producent Ognjen Vuković poznatiji kao AudioStorm.

U pitanju je jedna od najpopularnijih pjesama Depeche Moda, te AudisoStorm otrkiva u razgovoru za “Vijesti” koliko je raditi remikse vanvremenskih hitova mač sa dvije oštrice:

”Ne treba trošiti riječi o ovom remek djelu, moj izazov i želja da ostavim lični pečat je isuviše velika i nadjačala je sve druge momente. Ja sam underground artist, minoran u muzičkom svijetu, tako da nemam neku obavezu da budem na visini zadatka, i time je neka negativna konotacija maltene isključena. Remix je svakako moja želja i entuzijazam i svakako ide na slobodno preuzimanje (free download)”, kazao je AudioStorm.

Remiksi nekad uspore, nekad ubrzaju pjesmu, a sagovornik “Vijesti” napravio je verziju za koju se nada da će dodatno razmrdati publiku.

”Nisam želio da idem u neka velika odstupanja, upravo iz beskrajnog poštovanja prema Depeche Modu, te sam dodao nekih svojih nekoliko produkcijski prepoznatljivih ukrasa, a struktura je ostala jako slična originalu, s tim da je brža za nekoliko podeoka. Taman za danceflor”, siguran je on.

Od osnivanja ovaj britanski bend kroz svoje stvaralaštvo njeguje elektronski zvuk, te AudioStorm priznaje da je zbog toga bilo lakše da upravo za njihovu pjesmu odradi remiks.

”Oni su pioniri elektronskog zvuka, avangarda onog vremena, nešto što je zaista bilo inovativno i svježe, mada su osamdesete inače krasile taj pop/synth zvuk. Recimo, baš uzorci sa Endijevog Rolanda su nevjerovatnog kvaliteta i danas nakon više od 30 godina. Zaista je bilo uživanje raditi na remiksu”, ispričao je producent koji kroz svoje setove pušta hitove, ne samo ovog benda, već i drugih izvođača, te otrkiva i da li se upravo ideja za ovaj remiks rodila na nekom nastupu:

”Da, volim u svojim nastupima da puštam kvalitetne remikse starih hitova, u nekom modernom fazonu. Uvijek je reakcija publike fenomenalna. Ne, ideju imam oduvijek, ali sam iz tehničkih razloga bio onemogućen da krenem u realizaciju projekta”.

Za ovaj remiks AudioStorm je imao i pomoć crnogorskog muzičara Stefana Pantovića, vođe benda Parampaščad.

”Stefan je izvanredan umjetnik i muzičar, a možda još bolji audio miks inžinjer. Pomogao mi je dosta sa vokalima sa kojima sam imao poteškoća da ih uklopim u miks, te ih je on tehnički perfektnom intervencijom sredio pa sam ih lako umiksao u moj projekat. Takođe je radio mastering (finalnu postprodukciju) remiksa u svom studiju STIVI”, otkriva ulogu Pantovića prilikom remiska sagovornik “Vijesti”.

Ni Pantović ne skriva zadovoljstvo što je imao priliku da radi na ovom projektu. Iako ima najviše iskustva u studiju sa dionicama koje se uživo sviraju, Pantović ističe da mu je rad na remiksu i te kako poznat te da nije bilo teško dati svoj doprinos.

”Radi se puno rapa, drilla, hip hopa u našoj kući, koji nisu uživo svirani, tako da nam nije nepoznat “sintetički” zvuk, tu smo da mu damo prirodnu toplinu. Ognjen i ja se poznajemo jako dugo, pratimo uzajamno naše autorske radove od samih početaka, godinama smo razmjenjivali mišljenja o raznim žanrovima - alternativi, rokenrolu, tehnu, grandžu, hip hopu, tako da je ova saradanja išla lagano, jer prije svega poznajemo jedan drugom senzibiletet i put, tako da nije moglo da omane”, ispričao je Pantović.

”Ognjen i ja radili smo edit i miks original vokala na ovoj traci, tako da sam ja jedan od krivaca, što je vokal ovako lijepo legao, uz naravno master koji sam uradio”, pohvalio se Pantović.

I jedan i drugi su veliki poštovacio rada i djela Depeche Moda.

”Samo ću reći - odrastao na njima. Oni su neprocjenjivi”, prokomentarisao je AudioStorm, dok Pantović tvrdi:

”Teško da postoji muzičar, žanr je nebitan, na kojeg Depeche Mode nije ostavio utisak, inspiraciju ili podstrek. Jedan od muzičkih bukvara”.

AudioStormu ovo neće biti prvi remiks u karijeri.

”Do sada sam uradio dva, koji su zaista prošli izuzetno dobro u ovom mom svijetu elektronike, dobili su podršku i bili na plejlistama velikih imena, poput Hernan Cattanea, Nick Warrena, Solomuna, itd. Oba originalna autora su apsolutne legende ovog žanra, u pitanju su Vangelis i Žan Mišel Žar, a kompozicije “Ask the Mountains” i “Arpegiator”. Ko želi da ih posluša ima ih na mom soundcloud kanalu kao i na YouTubeu”, zaključuje Audiostorm.

Bonus video: