„Odiseju” Lea Martina rado pjevušim

Slikar Milutin Obradović otkriva koje su to pjesme obilježile neke njemu bitne životne momente

9090 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva/ Grafika: Jelena Bujišić
Foto: Privatna arhiva/ Grafika: Jelena Bujišić

Slikar Milutin Obradović postavkom svojih slika “Obični malecki san” osvojio je publiku širom regiona. No, slikarstvo i muzika su oduvijek išli, te Obradović ne krije da je muzika obavezna dok stvara svoje priče na platnu.

U razgovoru za “Vijesti” otkriva kojih se to pjesama sjeća iz najranijih dana, koje rado pjevuši, ali i šta sluša dok slika. Ipak, na njegovoj listi gotovo uvijek u vrhu su Indexi i Arsen Dedić...

Prva pjesma koju pamtiš iz djetinjstva?

Pjesma koju pamtim iz djetinjstva i koju i danas rado slušam je “Plavi safir” od Bajage.

Prva kaseta ili CD koji si kupio zbog neke pjesme?

Prva kaseta koju sam kupio je bila je YU Grupa i to zbog pjesme “Od zlata jabuka”. U mojoj kući se uvijek slušala kvalitetna muzika, a YU Grupa je bila u tom periodu jako popularna i slušana i od nekog džeparca sam kupio kasetu i tako danima slušao a pogotovo “Od zlata jabuka”.

Idealna romantična pjesma?

Moja idealna romantična pjesma je “Kuća pored mora”, Arsen Dedić.

Pjesma koju rado puštaš na žurkama?

Pjesma koju volim čuti na slavljima i koju tražim na žurkama “Fatima” od Željka Bebeka.

Pjesma koju najčešće naručuješ u kafani?

Najčešće naručujem od Džeja numeru “Nedelja”, podjseća me na vrijeme kada sam kao 13- godišnjak otišao od kuće da bih upisao srednju likovnu školu na Cetinju i često bio tužan kada nedeljom moram otići. Tu je i ona čuvena od Tozovca - “Jesen u mom sokaku”, sjeća me na neke tinejdžerske ljubavi.

Pjesma koju si najviše slušao na repeat?

Na repeat sam najviše slušao vjerovatno od Olivera Dragojevića “Ko sam ja da ti sudim”, ali ima ih još mnogo koje sam vratio na repeat.

Pjesma koju najčešće pjevušiš?

Najaviše pjevušim “Odiseju” Lea Martina. Ova pjesma mi pravi jednu slavu života, i uz nju se osjećam sigurno dok je pjevušim.

Pjesma uz koju slikaš?

Slikam uz Arsena, Indexe, Aldina itd. Ima ih još mnogo, ali njih najradije slušam. Volim te laganije note kada stvaram.

Pjesma koja te asocira na ljubav?

Na ljubav me asocira pjesma “Sve smo mogli mi”, Jadranke Stojaković. Ta pjesma ima toliko tuge, kajanja, posvećenosti, ljubavi i sve se to zove iskrenost.

Koja te pjesma podsjeća na porodicu?

Na porodicu me podsjeća “Dida moj” od Arsena Dedića. Odrastao sam u đedovom naručju, a moj đed je volio da okuplja porodicu i da nas hrabri da moramo biti složni i upravo ova pjesma je asocija na sve te ideale koje je on uselio, a sada žive u meni.

Pjesma koja ti se sviđa, ali ne želiš da priznaš?

Od “Zabranjenog pušenja” Ženi nam se Vukota. Ova pjesma je potpuno luda, a nastala je u vremenu kada je ova zemlja živjela upravo po tim pravilima i za te ideale, a to je bio period mog tinejdžerskog perioda.

Pjesma koju više ne možeš da slušaš?

Postoji više takvih pjesama, a jedna od tih je “Krivo je more”.

Koju pjesmu smatraš najboljom prazničnom?

Najboljom prazničnom pjesmom smatram “Nova godina kuca na vratima” od Nervoznog poštara i uvijek joj se obradujem i uvijek me oraspoloži. Nova godina, dragi ljudi, puno smijeha, muzike.

Omiljeni ljetnji hit?

Omiljeni ljetnji hit je “Tropski bar” numera koju su zajednički otpjevali Vlado Georgijev i Niggor. Mada volim i od dvojca Who see numeru “Bar- Bari”.To su opuštene ljetnje pjesme u kojima se osjeti ta boja crnogorskog Jadrana, sunca i mora, ljetnjih krema.

Pjesma s najboljim tekstom?

Indexi, “Da sam ja netko”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Balada” su definitivno za mene pjesme s najboljim tekstom, mada nisu jedine, ima ih još mnogo, ali nekako njih uvijek izdvojim jer su zaista posebne.

Koja je pjesma najbolja za prvi ples na vjenčanju?

Za prvi ples bih odabrao Oliverovu “Ako voliš me” ili od Vlada Divljana “Samo jednu ljubav imam”. Ove pjesme sam odabrao jer mislim da za prvi bračni ples i prvi koraci života u obliku plesa zaista treba da prate ritam ovih pjesma. Zasigurno garantujem da, ako bi tako bračni život počeo, bio bi beskrajno lijep.

Bonus video: