Ljubav prema muzici i filmu naslijeđena od oca

U razgovoru za “Vijesti” modna dizajnerka Marta Miljanić otkriva šta voli da sluša i čije koncerte redovno posjećuje

8027 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Ukropina/ Grafika: Jelena Bujišić, Vijesti
Foto: Luka Ukropina/ Grafika: Jelena Bujišić, Vijesti

Modna dizajnerka Marta Miljanić imala je priliku da sarađuje sa brojnim poznatim ličnostima, ne samo iz regiona, već iz čitavog svijeta. Njene kracije nosili su između ostalih i Lejdi Gaga, reper Lil Nas X, Ketrin Meknamar, Kia Kosarin, Eli Bruk, Ester Anaja, glumice Ava Mišeli Loren i Spid Hamilton...

No nije samo kroz posao vezana za muziku, već i privatno je rado sluša i posjećuje koncerte. Iako se kao beba uspavljivala uz Gerija Mura, danas sluša mnogo tvrđi zvuk. Još od djetinjstva fascinirana je Madonom, a u posljednje vrijeme na njenoj plejlisti najčešće se nalazi darkwave, metal i goth zvuk.

U razgovoru za “Vijesti” Marta Miljanić otkriva šta voli da sluša i čije koncerte redovno posjećuje...

Prva pjesma koju pamtiš iz djetinjstva?

Ne pamtim, ali mi je otac ispričao kad sam imala samo nekoliko mjeseci da je puštao “Still Got The Blues”, Gerija Mura i da bih poslije prvog takta odmah zaspala.

Ono što ja pamtim je ljubav na prvo slušanje - Madona i njen album “The Immaculate Collection”. Prvi put kad sam čula “Like a Prayer” sjećam se koliko me je pjesma hiptnotisala, a kad sam čula “Vogue” to je već bilo spitirualno povezivanje (smijeh).

To je bio prvi razred osnovne skole. Imala sam oko sedam godina i tada sam se prvi put takođe susrela sa muzikom iz filma “Kraljica Margo” i veličanstvenom Ofra Hazom i pamtim “The Best of Metallica”.

Prva kaseta ili CD koji si kupila zbog neke pjesme?

Prva kaseta, doduše piratska verzija, jer devedesetih nismo imali originale, bila je od Madone - album “Erotica”. Taj album je toliko i dan danas progresivan. Revolucija! Danas ovaj album imam i kao ploču, CD i kasetu.

Pamtim takođe "The Best Of" od Bjork na CD-u, takođe piratska verzija.

Idealna romantična pjesma?

Prvo što mi je palo na pamet je Vast - "Pretty When You Cry" i stihovi ‘’I didn’t want to hurt you. But you’re pretty when you cry’’ i Ancient Methods - "A German Love", mada može i bilo koja od She Wants Revenge.

Pjesma koju rado puštaš na žurkama?

Bilo šta od Boy Harsher, mada bih izdvojila od njih ‘’Machina’’ (koji su inače imali sjajan koncert u Domu Omladine u Beogradu prije nekoliko mjeseci) i KMFDM - "Animal Out" na primer, mada sam u posljednje vrijeme jako luda i za NNHMN.

Pjesma koju najčešće naručuješ u kafani?

Pošto me je iz kafane jako teško izvući i čest sam gost (ovo je ironija), volim da naručim od Boy Harsher - "LA" (ona najskuplja).

Pjesma koju si najviše slušala na repeat?

Moj Spotify kaže da je to “Swerve City od Deftones”. Ovo me je na neki način iznenadilo pošto sam mislila da mi je najslušaniji bend Gojira ili Recoil.

Pjesma koju najčešće pjevušiš?

Definitivno “The Shooting Star” od Gojira, ali sam često slušala “Tempest" i "Rosemary” od Deftones. I ove godine sam imala sreću da sam otisla na četiri njihova koncerta i družila sam se sa članovima benda Gojira. Deftones, nažalost, nisam imala priliku da sretnem zbog viših sila (smijeh).

Pjesma uz koju kreiraš?

U posljednje dvije godine najviše sam slušala darkwave, metal i goth (što i inače slušam), ali baš sam agresivno slušala Zanias i njen EP - "To The Core", mada i sve ostale albume. Imaće nastup u Beogradu u oktobru i jedva čekam.

Pjesma koja te asocira na ljubav?

Prvo što mi je palo na pamet su: She Wants Revenge - "Red Flags and Long Nights", Boy Harsher - "Pain", Nine Inch Nails - "Reptile" i Diamanda Galas - "I Put A Spell On You".

Koja te pjesma podsjeća na porodicu?

To može biti samo neki old school kao što su Pink Floyd, The Doors, Led Zeppelin, Iggy Pop i Dejvid Bouvi. Moj otac je pasionirano skupljao ploče, CD-ove, muzičke magazine i sva ljubav prema muzici, ali i filmu mi je prešla od njega.

Pjesma koja ti sviđa, ali ne želiš da priznaš?

Jako mi je teško da priznam (smijeh), ali to bi bilo od Sajsi MC “Kod tvoje devojke”, fetiš čist, i spot i pjesma. Želim da uputim Sajsi javni apel da napiše “KOD TVOJE DEVOJKE II” i da me pozove da snimimo zajedno spot (smijeh).

Pjesma koju više ne možeš da slušaš?

Samo ću reci “Born To Die” od Lane Del Rej. Overrated i previše komercijalno i mislim da Lana ima mnogooo boljih!

Koju pjesmu smatraš najboljom prazničnom?

Ne slavim praznike, jer je svaki dan praznik. Život svaki dan treba slaviti u principu. Može bilo šta od Rotting Christ ili Ministry.

Omiljeni ljetnji hit?

Ne znam zbog čega, ali u posljednjh nekoliko godina mi je postala tradicija da čim dođe ljeto pustam "Bloodline" ili "Breath Control" od Recoil i to obavezno u miksu sa Sister Machine Gun i Ditom Von Tesse.

Pjesma sa najboljim tekstom?

Massive Attack - "Inertia Creeps" i spot, i tekst, i pjesma.

Koja je pjesma najbolja za prvi ples na vjenčanju?

Tito&Tarantula i čuvena “After Dark”, ja bih to na svom vjenčanju pustila kada bih se udala, mada se udati ne želim, tako da ništa. Pjesmu slušam svakako.

Bonus video: