dio višemjesečnog rada crnogorskog muzičara

Od „Himne za Tošeta Proeskog” do „Bilo kud”

Nedavno je na svom Youtube kanalu objavio četiri pjesme, a u razgovoru za “Vijesti” crnogorski muzičar Luka Đurđević najavljuje da publika uskoro može očekivati i album, ali i promociju numera, svirke i nastupe

5233 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Mihailo Miha Radonjić
Foto: Mihailo Miha Radonjić

Crnogorski muzičar Luka Đurđević nedavno je na svom Youtube kanalu objavio četiri pjesme - “Jedna”, “U srcu”, “Bilo kud” i “Himna za Tošeta Proeskog”, od kojih su tri dobile i spot, a kako je na društvenim mrežama podijelio u najavi - u pitanju je samo dio njegovog višemjesečnog rada.

Đorđević potvrđuje u razgovoru za “Vijesti” da je ukupan broj snimljenih pjesama dvanaest, pa publika uskoro može očekivati i album, ali i promociju numera u vidu svirki i nastupa.

”Da, u svojoj prvoj objavi sam napisao da objavljujem polovinu od ukupno snimljenih, mada sam kasnije ipak objavio jednu trećinu od 12 snimljenih kompozicija. Isto to sam naglasio i sa konkretnim razlogom opravdao u svojoj zadnjoj objavi, iz prostog razloga jer fizički nisam sve mogao da postignem, a mislim da je ovaj broj i više nego dovoljan za prvu prezentaciju mene i moje muzike”, pojašnjava on na početku intervjua.

”Mada svakako pri sljedećem otkrivanju, biće objavljene sve preostale numere i propratni video materijali, tako da ipak ostaje da će druga ‘polovina’ biti kompletno dostupna javnosti. Naime, zaista sam dugo radio na ovom kompleksnom, neobičnom i nesvakidašnjem muzičkom projektu, u trajanju od sigurno nekih pola godine, što je podrazumijevalo skoro svakodnevno studijsko snimanje - zatim produkciju i mastering, i sve to ne računajući dva mjeseca sopstvenog rada na vizuelnom dizajnu mog brenda i identiteta, zatim video editinga, produkciji i postprodukciji. Dakle, poprilično dosta vremena, složićete se...”, odgovara on na pitanje koliko dugo je trajao rad na ovom projektu.

Za razliku od drugih muzičara koji često kalkulišu sa objavljivanjem novog materijala, Đurđević nije želio da u određenim vremenskim razmacima objavljuje singlove, a komentariše i koliko je ta odluka u muzičkom svijetu isplativa.

”Veoma dobro pitanje! Smatram da u današnjici brzog protoka vremena, novca i informacija više ne važe toliko tradicionalne norme, okviri, i sve ono što je u jednom periodu bilo aktuelno. Sve se mijenja munjevitom brzinom, kako u drugim industrijama, pa tako i u muzičkoj. S obzirom na to da sam najavljivao na svom Facebook profilu još 11. jula da ću početi sa iznošenjem svog muzičkog i vizuelnog materijala i sadržaja, opet kažem da nisam fizički uspio da ispunim to obećanje u tom trenutku, zbog samostalne izrade unikatnog cjelovitog dizajna sa mojim logom, zatim video editovanja, produkcije i postprodukcije, na čemu sam radio mukotrpno i svakodnevno, pa sam takoreći želio publici da nadoknadim taj period obećanja. Zato sam objelodanio mnogo više kompozicija nego što je to bilo i predviđeno, čime sam uspio u krajnjoj liniji da zadovoljim, pa čak i da nadmašim očekivanja publike, što se može i vidjeti po pozitivnim komentarima!”, pohvalio se muzičar.

Luka Đurđević
foto: Privatna arhiva

”Istini za volju, tradicionalno gledano ovakav jedan metod vjerovatno nije put kojim bi većina mojih kolega i ostalih muzičara i pjevača pošla, već bi najednostavnije snimili pjesmu i uradili spot na kojem su oni u prvom planu i objavili taj jedan singl. Ja sam se ipak odlučio za jedan vid ‘new-age’, alternativnog pravca, što se konkretno može jasno vidjeti po video materijalima koje prate moje kompozicije”, dodaje on.

”Kako sam rekao i na samom početku, u današnjoj muzičkoj hiperprodukciji, možda ova moja odluka i nije toliko loša, i možda baš bude suprotan efekat u raznim segmentima, pa i u segmentu finansija, s obzirom na to da nisam imao nikakvih izdataka (osim ekonomije vremena) što se tiče video spotova i to mi je odgovaralo, jer svi znamo koliko su video spotovi skupi, a trenutno nisam u toj poziciji da mogu da se izložim tome”, nastavlja sagovornik “Vijesti”.

”Dakle, kad sam već počeo sa ovakvim pravcem, ritmom i dinamikom izrade i objavljivanja mojih audio-vizuelnih sadržaja, ponosno ću nastaviti sa istom metodom, ako se ne ukaže neka kreativna ponuda koja bi bila u okviru konkretnog video spota gdje sam ja u prvom planu”, tvrdi Đurđević, koji je naglasio i da prilikom rada na ovom projektu nije želio da pravi kompromise.

”Prije samog početka ovog projekta, imao sam unaprijed smišljen i razrađen plan, odnosno vizuelizaciju u svom umu kako sve ovo treba da izgleda kao finalni produkt. Mislim da sve ovo ide dosta ubrzanim tempom, baš poput moje dinamike objavljivanja audio-vizuelnih sadržaja”, pojašnjava muzičar koji je u najavi na društvenim mrežama otkrio da je prije, ali i tokom snimanja pjesama dobija razne manje ili više dobronamjerne savjete.

”Nakon svega toga jednostavno sam odlučio da ne pravim tu neke kompromise, već da idem po sopstvenom planu, osjećaju, intuiciji, i u krajnjoj liniji da poslušam svoje srce, što sam i uradio!”, poručuje on.

Osim pomenutih savjeta, Đurđević je dobio i konkretnu pomoć kolega muzičara, pa otkriva ko je sve učestvovao u snimanju pjesama.

”Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svojim autorima i saradnicima na ovom muzičkom projektu, koji su zaista veliki ljudi i profesionalnci u svojim domenima! Neki od njih nisu u deskripcijama na video snimcima koje su sada dostupne javnosti, iz prostog razloga jer je tek transparentna trećina od mojih ukupnih kompozicija, te nadolazećeg albuma. Dakle, to su sljedeća imena: Dražen Bauković, Milan Minjo Perić, Dejan Dejo Božović, Kaja Milačić, Nebojša Đukanović - grupa Grim, Igor Perović, Grigor Koprov, Vladimir Dojčinovski, Ognen Nedelkovski, Bobo Stanišić, Dragan i Dražen Miljanović - grupa Krug, dok posebna zahvalnost pripada Mihailu Mihi Radonjiću, mom velikom prijatelju prije svega, koji je tokom naše saradnje zaista pokazao veliko razumijevanje, strpljenje i profesionalnost u punom i pravom smislu te riječi, a upravo kod kojeg sam radio studijsko snimanje, produkciju i postprodukciju u njegovom studio - M Sound”, nabrojao je on.

Na pitanje kada publika može očekivati objavljivanje drugog dijela projekta, odnosno ostale pjesme Đurđević uz smijeh kaže: “Uh! Najteže pitanje za mene!”.

”Šalu na stranu, to zaista zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno kako će šira javnost da prihvati sve ovo što sam do sada objavio, a s obzirom na to da imam veoma pozitivne naznake, to mi daje podstrek da nastavim dalje sa radom. Prema tome, mislim da možete očekivati drugi dio pjesama uskoro!”, nagovijestio je on, a zatim dodao da planira i promo nastupe.

Na kraju razgovora Đurđević je pristao da otkrije koja je od četiri objavljene numere koje se mogu poslušati na Youtube servisu njegov favorit, ali i za koju misli da će najbolje proći kod publike.

”Moj lični favorit je kompozicija ‘Jedna’, autora Dejana Deja Božovića. Mislim da će kod publike najbolje proći kompozicija posvećena Tošetu Proeskom pod nazivom “Himna za Tošeta Proeskog”, čiji tekst potpisuje jedan od najboljih tekstopisaca na Balkanu Milan Minjo Perić, a muziku i aranžman Mihailo Miha Radonjić”, izjavio je on.

Pored CD-a razmišlja i o postavljanju na striming platformama

Iako se odlučio za neuobičajeni potez pri objavljivanju pjesama, Đurđević kaže da će ipak snimiti klasičan album na kojem će se naći sav materijal, a pored CD-a razmišlja i o postavljanju numera na striming platformama.

”Na tom polju sam jedino ostao tradicionalan (smijeh)... Zaista volim stari dobri CD sa sve fizičkim omotom, fotografijama, unikatnim dizajnom, nazivom albuma, nazivima pjesama… iako mislim da danas to i nije možda najvažnija i najrelevantnija stavka za jednu uspješnu muzičku karijeru. Takođe sam razmišljao o objavljivanju svog muzičkog materijala na Deezeru, Spotifyu, Soundcloudu i slično, ali još uvijek nisam siguran kada ću, i da li ću to uopšte raditi. Svakako ako odlučim da postavim svoj muzički materijal na navedenim digitalnim platformama, svi ćete biti blagovremeno obaviješteni o tome”, kazao je on.