"Global Citizen" festival

Metalika, Maraja Keri i Bajden na festivalu pozvali na borbu protiv siromaštva

Ulaznice su izdavane posjetiocima u zamjenu za obećanje da će djelovati protiv svjetskog siromaštva tako da, na primjer, pišu izabranim predstavnicima kako bi povećali inostranu pomoć

8729 pregleda 3 komentar(a)
Metalika, Foto: REUTERS
Metalika, Foto: REUTERS

Metalika i Maraja Keri predvodili su muzičare na "Global Citizen" festivalu, na kojem su se prikupljala sredstva za borbu protiv siromaštva i klimatskih promjena, a na kojem se videovezom obratio i američki predsjednik Džozef Bajden.

Šest sati dug festival je na svom 10. izdanju doveo hiljade posjetilaca u njujorški Central park, a sestrinsko izdanje održalo se u Akri, prijestonici Gane, gdje su nastupali muzičari poput Ašera i Stormzija, prenosi N1.

"Global Citizen" davao je ulaznice posjetiocima u zamjenu za obećanje da će djelovati protiv svjetskog siromaštva tako da, na primjer, pišu izabranim predstavnicima kako bi povećali inostranu pomoć. Festival se održava u isto vrijeme kad i Opšta skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku, želeći time da stvore veći pritisak na svjetske lidere.

"Inspirisani smo i zahvalni za sav vaš rad i želimo da znate da je vaša borba i naša“, rekla je američka prva dama Džil Bajden u obraćanju videom uz svog supruga.

Predsjednik Bajden je govorio o svom novom klimatskom paketu, najopsežnijem do sada setu američkih zakona o čistoj energiji, piše agencija Rojters.

Legendarna grupa Metalika svirala je osam pjesama, uključujući i verziju "Nothing Else Matters" s vokalistkinjom Miki Gajton, jednoj od najistaknutijih crnih muzičarki u kantri muzici.

Osim protiv siromaštva i klimatskih promjena, gosti festivala govorili su o ženskim pravima, uključujući aktualne proteste u Iranu zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, nakon hapšenja iranske policije.

Na pozornici se pojavila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Trebamo se brinuti za naše djevojke i žene. One to zaslužuju", rekla je.

Naglasila je nedavnu evropsku pomoć vrijednu 600 miliona eura za sigurnost ishrane u Africi, na Karibima i na Pacifiku.

Uz Metaliku i Maraju Keri, na festivalu su, između ostalih, nastupili i italijanski pobjednici Evrovizije Maneskin, španska pop zvijezda Rosalia, kao i sastav Džonas Braders.