Objavljen najiščekivaniji album godine

Nevjerovatno detaljno isplaniranom marketinškom strategijom od projekta Tejlor Svift je napravila hit i mjesecima prije nego što je izašao

3790 pregleda 4 komentar(a)
Tejlor Svift, Foto: Shutterstock
Tejlor Svift, Foto: Shutterstock

Izašao je najiščekivaniji album godine, “Midnights” kantautorice Tejlor Svift.

Samo sat vremena nakon izlaska albuma (tačno u ponoć po američkom vremenu) najcjenjeniji svjetski mediji poput New York Timesa, Washington Posta ili Guardiana pišu o albumu koji nazivaju “njenim najmračnijim i najkritičnijim albumom dosad”.

The New York Times piše da je Tejlor danas jedna od najmoćnijih kreativnih snaga u muzičkoj industriji, te naglašava da će “Midnights” vjerovatno biti jedan od najprodavanijih albuma godine. Svift je nevjerovatno detaljno isplaniranom marketinškom strategijom od albuma napravila hit i mjesecima prije nego što je izašao.

Svoje je fanove u napetosti držala pomno promišljenim tragovima koje im je ostavljala u svakom javljanju na društvenim mrežama, tjerala ih da promišljaju i smišljaju teorije (često i teorije zavjere) o albumu i pjesmama na njemu. Tako se posljednjih dana šuškalo da će Tejlor zapravo umjesto jednog albuma objaviti dva, da će se na njemu pojaviti Hari Stajls ili Sindi Loper, da će album zapravo sadržati duplo više pjesama od najavljenog...

13 pjesama, a broj nije slučajan

”Midnights” je 32-godišnja pjevačica najavila kao “priču o 13 besanih noći razasutih kroz njen čitav život”. Broj 13 tu nije slučajan. Naime, Tejlor već godinama kroz svoj rad ističe broj 13 kao njen omiljeni broj, koji za nju ima posebno značenje. Taj se broj provlačio kroz skoro sve njene albume, pa je i to fanovima dalo važnu naznaku za koju očekuju da će kasnije otkriti i dodatno značenje i smisao u pjevačicinim planovima.

Nevjerovatne prve recenzije

”Folklore” je osvojio nagradu za album godine na dodjeli Gremija 2021. Od “Midnights” fanovi očekuju više, jer ima još bolje početne recenzije od prethodnog albuma. The Independent mu je u svojoj recenziji (prvoj objavljenoj) dao skor od savršenih 100 od 100, dok na Metacriticu (koji je doživio skoro rekordnu posjetu nakon izlaska albuma) ima skor od 95 odsto.

Album se prodaje i u vinilnom izdanju, i to posebno osmišljenom kako bi kupci od ploča mogli da stvore sat koji ukazuje na ponoć (midnight). The New York Times piše da je upravo i to jedan od razloga megauspjeha Tejlor Svift - prihvata i fizičke muzičke formate što, zbog načina na koji Billboard skuplja podatke o tome kako se muzika konzumira, može imati velik uticaj na njene pozicije na muzičkim listama.

Stvari idu i mnogo dalje od samo fizičkih formata muzike. Tejlor nakon izlaska albuma na svojoj stranici prodaje i stvarni drveni sat koji se sastoji od četiri police namijenjene za držanje četiri ploče (novi album na vinilu dolazi u četiri oblika). “Samo do isteka zaliha”, naglašeno je na stranici.

Bonus video: