Vlatko Stefanovski: Uživao sam, meni je ovo blizak vajb

"Uradio sam nešto izuzetno. To je isto kao da sam vam svirao na uvce – direktna komunikacija između izvođača i slušaoca, nema efekata i studijskih trikova, ništa, samo gitara i mikrofon"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2017. 10:54h

Zadnju noć MIT festivala obilježilo je do poslednjeg mjesta ispunjeno pozorište, oduševljenje, gromoglasni aplauzi i ovacije, tokom cijelog koncerta legende domaće rok muzike Vlatka Stefanovskog koji je održan na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Kako su istakli organizatori koncerta sjajni makedonski gitarista koga je kritika svrstavala među sto najboljih na svijetu tokom njegove , dvadeset godina duge karijere još jednom je dokazao da je majstor i baš ta riječ čula se iz publike tokom nastupa. Oni su kazali da se način na koji Stefanovski svira gitaru opisuje se kao jedinstven i neponovljiv, a dominantne emocije na sceni i među publikom predstavljaju savršen prikaz i doživljaj umetnosti i upravo je takvom performansu, solo koncertu koji, po riječima ovog umjetnika, nije nimalo lako izvesti, svjedočila publika u "Zetskom domu".

"Pogotovo u ovako svečanom prostoru, ovo je ipak kraljevski teatar i to se osjeća u svakom uglu. Ovo je teatar, a ja sam teatarsko dijete, iz teatarske porodice dolazim, i meni je ovo blizak vajb. Ja sam večeras uživao, a vidio sam da su i Cetinjani uživali Ja sebi opraštam neke eventualne greške, nedosljednosti, neke “frljoke”, to je dio gitarističkog tona. Kad napravite “frljoku”, škripanje, cviljenje neko, promašite ton – desi se, niko nije savršen. Mi nismo savršeni i samo se trudimo da budemo što bolji. Prilično sam ležeran prema svojim eventualnim greškama, ali večeras ih nije bilo.“, kazao je Stefanovski nakon koncerta.

Stefanovski je tokom koncerta najavio kako priprema novi album, na kojem će se naći deset numera na akustičnoj gitari, od kojih je jednu, premijerno za crnogorsku publiku, odsvirao na jučerašnjem koncertu. Album koji priprema, obilježiće, kako kaže, dobra atmosfere i muzički pejzaži.

"Uradio sam nešto izuzetno. To je isto kao da sam vam svirao na uvce – direktna komunikacija između izvođača i slušaoca, nema efekata i studijskih trikova, ništa, samo gitara i mikrofon. Mislim da će to biti vrijedno parče muzike“, rekao je Stefanovski.

Stefanovski od 13. godine svira gitaru, a kao stariji tinejdžer osnovao je grupu “Leb i sol”, koja je pripadala krugu popularnih jugoslovenskih rok sastava. Iz njegove duge solo karijere izdvajaju se brojni nastupi, ali i rad sa džez i simfonijskim sastavima poput Tonkunstler orkestra iz Beča, Simphonieta orkestra iz Sofije, Orkestra filharmonija - Ljubljana, Studentskog simfonijskog orkestra iz Skoplja, "Ful kul džez big bendom" (Ljubljana), te bendovima hrvatske i srpske radio televizije. Njegov doprinos je značajan i na poljima pozorišne, filmske i baletske muzike.

Tokom ovogodišnjeg MIT festivala, pored premijere komada “Noć” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, izvedeno je sedam predstava makedonskih, bosanskih, hrvatskih i italijanskih teatara, dok su u muzičkom dijelu festivala, uz Stefanovskog, nastupili gitarski duo Bulatović – Nikčević i violinista Stefan Milenković sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Ovogodišnji MIT je završen, a njime je i otvorena pozorišna sezona u Kraljevskom pozorištu Zetski dom. Oktobarski repertoar obilježiće premijera koprodukcije sa CNP, komad Ženidba, u režiji Egona Savina, kao i premijerno izvođenje koprodukcije sa Barskim ljetopisom u Zetskom domu, Orkanskih visova, u režiji Dore Ružsdjak Podolski.

Galerija

Bonus video: