Raduju se nastupu sa Vranjkovićem

Autogeni trening nakon tri godine u subotu veče će nastupiti u Podgorici, a dijeliće binu sa muzičarem sa kojim se druže i sarađuju

5867 pregleda 0 komentar(a)
Autogeni trening, Foto: Aleksandar Ratkovic
Autogeni trening, Foto: Aleksandar Ratkovic

Muzička veza između crnogorskog benda Autogeni trening i srpskog kantautora Nikole Vranjkovića postoji odavno. Naime, bezbroj puta dijelili su scenu, sarađivali, posjećivali koncerte jedni drugih. U subotu veče opet će imati priliku da dijele binu i to na koncertu u Kolektoru, prostoru bivšeg Titeksa, a organizuje ga ekipa okupljena oko Festivala kulture Zabjelo.

”Za rock’n’roll u Podgorici, ove jeseni nema zime”, poručuju organizatori ovog događaja koji će otvoriti Peđa Radović. Zatim će cjelovečernji koncert održati nakon dužeg vremena u Podgorici Auogeni trening, a nakon njih i Vranjković.

”Uvijek nam znači da odradimo nešto sa Vranjkovićem, makar to bilo i druženje. Godinama smo postali prijatelji sa njim, pa je svaki susret Autogenog treninga i Vranjkovića dragocjen”, priznao je u razgovoru za Vijesti Dino Kapetanović, frontmen Autogenog treninga.

Za predstojeći nastup ističe da postoji obostrana radost.

”I sam odavno nijesam čuo koncert Nikole Vranjkovića, a postoji i ta radost što će Autogeni trening nakon duže pauze imati koncert u Podgorici. To nikad ne bude koncert, to se uvijek pretvori u cjelodnevno druženje, počev od tonske probe, preko pred nastupa, nastupa, pa nastavimo i nakon koncerta. To je ujedno i prilika da vidimo ljude koje i ne viđam baš često”, dodaje Kapetanović.

Tokom prethodnog ljeta Autogeni trening je nastupao, najviše u Nikšiću, no u glavnom gradu Crne Gore nijesu odavno.

”Svirali smo na Ford bluz festivalu, a onda i na Grahovu. I prije toga smo imali nastupe akustične u Nikšiću, a u Podgorici nije bilo ni jednog, ni drugog. Posljednji put smo u Podgorici svirali isto akustično i isto sa Vranjkovićem, to je zanimljivo. Naime, bili smo gosti Veljko i ja na Nikolinom koncertu koji je imao prije tri godine u velikoj sali KIC-a Budo Tomović. Tada smo zajedno odsvirali tri pjesme”, prisjetio se Kapetanović.

Period korone nijesu, poput većine kolega, iskoristili da snimaju nove pjesme, jer mu je aktuelna pandemija, priznaje sagovornik Vijesti, bila neinspirativna.

”Baš zbog toga što je i bila korona, bio sam odsutan za to vrijeme. Ukapirao sam da će da tresne ponovo lockdown, da neće moći da se svira, da će biti mrtvo”, priznaje Kapetanović.

”Što se tiče novih pjesama, imamo kostur za čitav album. Pošto nijesmo svirali odavno, dali smo se na tu stranu obaveza prema bendu, jer moramo da se vratimo u staru formu, pa smo se više bazirali na spremanje živih nastupa, nego na novi materijal. Na okupu smo napokon, pa će i svirki biti, imamo dosta najava”, ističe on.

Mnogi muzičari upravo prije nego zvanično objave pjesmu vole da je publici na nastupima predstave i vide reakciju.

”Takva je situacija bila sa pjesmom “Koliko ljudi treba još da umre”. Prije nego što je snimljena uopšte, svirao sam je privatno kod drugara, kod mene kući. Tad mi je već pokazalo da će je publika zavoljeti, pošto sam okružen ljudima čije mišljenje cijenim, tako da su mi oni nagovijestili da je to to. Bilo je i ranije prilika kada imamo novu pjesmu, pa je na nekom koncertu odsviramo prije nego što je i zvanično objavimo”, prisjeća se Kapetanović. Međutim, kad je u pitanju muzika koju stvara Autogeni trening, reakcija publike na prvo slušanje nije im toliko presudna.

”Ako pričamo o tome koliko nam je bitno, moram priznati da ta prva reakcija publike nam ništa ne znači. Na prvom mjestu mi treba da smo zadovoljni kako je pjesma ispala. Pjesme Autogenog treninga nijesu na prvu loptu. Nije to ni muzika, ni tekstovi za na prvu”, tvrdi muzičar, te otkriva da iako imaju kosture novih pjesama, publika neće imati priliku da ih čuje na njihovom nastupu u Podgorici.

”Sačekaćemo sa premijerama, ali biće ih ubrzo. Bazirali smo se na žive nastupe i sad smo se 100 odsto doveli u pređašnju formu”, pohvalio se on.

Nastup će u subotu veče trajati sat i po, a za to vrijeme će publika imati priliku da čuje većinu pjesama koje voli.

”Ne radimo više skraćene nastupe, tako da je to sasvim dovoljno vremena da publika čuje sve one naše pjesme koje voli”, zaključuje Kapetanović.

Bonus video: