Kaleziću nagrada za životno djelo

Kalezić već godinu dana bije tešku bitku sa kancerom, pa nije želio da ga bolest spriječi da okupi sve ljude koji mu zaista znače, da se međusobno prisjete nekih srećnijih vremena i da im zahvali na svemu. Na samom početku druženja Kalezić je prijatno iznenađen priznanjima koje je dobio, a svi su se usaglasili da je ove nagrade Zoran zaslužio odavno

6521 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Aleksandar Jaredić
Foto: Aleksandar Jaredić

Legenda jugoslovenske muzike Zoran Kalezić okupio je nedavno najbolje prijatelje u kući u Kosovom lugu, gdje mu je prijatelj Šukrija Žuti Serhatlić uručio u ime PAM-a priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji muzičke umjetnosti Crne Gore, a od kuće iz koje je potekao KIC Budo Tomović (Dom omladine) zahvalnicu za veliki doprinos razvoju ansambla i očuvanju tradicije Podgorice i Crne Gore. Koleginica Tanja Šeter u ime Estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore uručila mu je Nagradu za životno djelo, za izuzetne zasluge postignute u muzičkom stvaralaštvu Crne Gore.

Zoran Kalezić
foto: Aleksandar Jaredić

Kalezić već godinu dana bije tešku bitku sa kancerom, pa nije želio da ga bolest spriječi da okupi sve ljude koji mu zaista znače, da se međusobno prisjete nekih srećnijih vremena i da im zahvali na svemu. Na samom početku druženja Kalezić je prijatno iznenađen priznanjima koje je dobio, a svi su se usaglasili da je ove nagrade Zoran zaslužio odavno.

”Čast mi je i privilegija što u ime Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore Zoranu Kaleziću mogu da dodijelim Nagradu za životno djelo, za izuzetne zasluge postignute u muzičkom stvaralaštvu. Ova nagrada je trebalo da dođe mnogo ranije, jer preko 15 miliona prodatih nosača zvuka, preko 20 objavljenih albuma je za poštovanje. Ne postoji niko u Crnoj Gori ko ima preče pravo od njega da primi ovakvunagradu kao umjetika”, poručila je Tanja Šeter.

Zoran Kalezić
foto: Aleksandar Jaredić

Šukrija Žuti Serhatlić podsjetio je na širinu Kalezića i bratsku podršku svim pjevačima iz rodne zemlje.

”Za sve ono što si uradio za muzičku kulturu Crne Gore, Podgorice, tvog Danilovgrada, Jugoslavije, hvala ti od srca. Nas, tvoje kolege si dočekivao u Beogradu, ja sam klinac bio kada si ti bio veliko ime, pa si znao nas 50 iz folklornog ansambla sve da povedeš na ručak, da se pojaviš na svakom koncertu. Kad god bi te pozvali, ti bi došao. Bez ikakvog honorana, sa toliko ljubavi i nikada nisi zaboravio gdje si počeo, odakle si ponikao. Za to ti veliko hvala. Ostavio si jedan pečat neizbrisivi, koje će generacije i generacije prenositi dugo godina”, kazao je Serhatlić.

Zoran Kalezić
foto: Aleksandar Jaredić

Vedar duh nadjačao je sve poteškoće sa kojima se Kalezić suočava, te je u zagrljaju Žutog prisjetio njihovih prvih susreta u Domu omladine i onih kasnije, kada je bio u Americi.

”Nikako da se otmem utisku tvoje crvene hofnerice i tebe, malo većeg od nje. Tako je to nekako počelo, mi smo se lukavili, krali, vježbali, a ja kad sam prošao kroz onaj hodnik (Doma omladine) i čuo bubnjeve Mirka Kusovca, gitaru Blaža Jankovića i Mima Abdovića, jednostavno sam postao njihov. I od tada nikada nisam bio van Podgorice, možda sam bio fizički odsutan, u Amsterdamu, Kopenhagenu, ali sam vazda bio u Podgorici”, rekao je Zoran sa sjetom.

Zoran Kalezić
foto: Aleksandar Jaredić

Druženju je prisustvovao i šahovski velemajstor Božidar Bonja Ivanović, sin proslavljenog crnogorskog pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića. On mu je tom prilikom poklonio knjigu “Kari Šabanovi” uz posvetu “Leso je napisao Kare, a ti si ih otpjevao najljepše od svih, da traju vječno kao i naše prijateljstvo. Zoranu sa poštovanjem, Bonja Ivanović”.