Prija mi da radim različite žanrove

Nakon što je nekoliko godina živio u Holandiji, Deranja se vratio u Novi i riješio da se vrati svojoj staroj ljubavi - muzici. Sa kolegom iz Boka benda Stevanom Tomaševićem pred kraj ljeta je predstavio sing “Moja ljube”, a sada je stigla i obrada velikog hita njegovog oca Đovanija ”Moje skale”

2452 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Crnogorski muzičar Deni Deranja nakon četvorogodišnje diskografske pauze, ponovo se vratio muzici. Prije nego što je uslijedila pauza Deranja je oformio Boka bend sa kojim je objavio nekoliko pjesama među kojima su “Bokeško srce” i “Crnogorski raj”. Plan je bio da se snime kompozicije za sve fešte koje se održavaju na primorju, a u sklopu istog publici su predstavljene numere “Rogač” i “Uzmi smokvu”.

No, onda je odjednom odlučio da napravi pauzu, te otišao iz Crne Gore. Nakon što je nekoliko godina živio u Holandiji, Deranja se vratio u Novi i riješio da se vrati svojoj staroj ljubavi - muzici. Sa kolegom iz Boka benda Stevanom Tomaševićem pred kraj ljeta je predstavio sing “Moja ljube”, a sada je stigla i obrada velikog hita njegovog oca Đovanija ”Moje skale”.

”Trebalo mi je malo promjene, jer smo i previše počeli da sviramo, a drugi razlog je taj što sam htio da ostvarim svoj san, a to je da napravim svoj muzički studio gdje ću raditi pjesme, tekstove i aranžmane kad ja to. Želja mi je bila i da pjevam kad mi se pjeva, pa makar to bilo i u šest ujutru, a da me komšije ne čuju jer imam gluvu sobu. Tako da su to dva razloga iz kojih sam se odlučio da napravim predah u muzici”, otkriva Deranja razloge zbog kojih je napravio pauzu.

Iako je tek predstavljena prije tri mjeseca numera “Moja ljube” napravljena je mnogo ranije.

”Pjesam Moja ljube je napravljena prije tri godine, prije nego što sam otišao iz Crne Gore. Tada je bio plan da se napravi spot čim se vratim, i eto realizovano je i to. Pjesma je prošla dobro i zadovoljan sam, mada uvijek može bolje. Međutim i sam sam svjestan vremena u kojem živimo, tako da nijesam ni imao velika očekivanja, s obzirom na to da znam da danas teško prolazi nešto što je, ajde da kažem normalno i kulturno, a kvalitetno”, smatra Deranja.

Brzo nakon “Moja ljube”, stigla je i obrada “Moje skale”. I dok je verzija njegovog oca, takođe muzičara, koja se smatra nezvaničnom himnom Herceg Novog, rađena u mediteranskom fazonu, Deni joj je udahnuo novi život kroz moderan aranžman. Na pitanje da li je to način da se starija muzika približi novijim generacijama, odgovara:

”To mi je i bila želja odavno, ali nisam imao uslove za to. Imam dosta ideja i pjesama, ali realizovati ih sa našim primanjima je jako teško. Zato sada kada imam svoj studio mogu da radim sve što mi padne na pamet, pa je tako napokon realizovana i ova pjesma ‘Moje skale’ koju sam radio u deep house i modernom aranžmanu. Naravno, uvijek težim toj progresiji i pratim šta i kako rade drugi po svijetu, a ono što mi se svidi naravno usvojim”, priznaje muzičar.

”Ta numera ‘Moje skale’ u izvođenju mog starog je u mediteranskoj verziji i ostaće upamćena dok ima Novljana. Tačno je i da je vremenom postala nezvanična himna Herceg Novog, ali sam smatrao da je treba uraditi drugačije i samim tim približiti mlađima i aktuelnom trendu”, dodaje Deranja.

Kao kantautor prisutan je na sceni dvije decenije, no ne spada u one koji su štancovali pjesme, već se Denijev rad svodio na singl, nekad i dva godišnje. Na pitanje da li je zažalio zbog toga što je bio muzički pasivan, odgovara:

”Saglasan sam da nisam puno izbacivao pjesama, ali to je samo pitanje novca, jer ideja imam. Međutim, kao što sam već napomenuo, realizacija je bila vrlo skupa i iz tog razloga sam napravio studio. U planu mi je da naredni period bude bogat mojim pjesmama. Naravno, moram da dodam da sam sve ove godine učio studijski posao, te sam svoj rad najviše vezao za italijansku produkciju. Pored toga, naučio sam da sam radim spotove u programima premieru i ediusu, tako da i ja montiram video, a sada evo učim kameru i dron. Svjestan sam da znanje može donijeti prosperitet i progres”, pohvalio se Deranja.

Kao frontmen Boka benda koji je bio zadužen i za njihove autorske pjesme, Deni je dosta eksperimentisao sa zvukom. Ipak, na kraju su se vratili mediteranskom, te sagovornik Vijesti otkriva šta je naučio iz svih tih “muzičkih izleta”:

”Boka band jeste eksperimentisao sa zvukom jer sam ga ja drugačije zamišljao. Naime, šteta je bilo neiskoristiti Stevanov ozbiljan i kvalitetan glas koji nije samo za mediteranski zvuk, nego i za druge pravce kao što su to bendovi u Srbiji. Zato sam mislio da na toj ideji gradim bend i da ne bude samo mediteranska muzika i pjesme. Mislim da će u narednom periodu biti tako nešto, ali evo, vidjećemo jer imam dosta posla što se tiče aranžmana i pjesama mojih i benda. Šta sam naučio iz toga je to da mogu da radim sve i prija mi da radim različite žanrove, a to me čini svestranim i ne vežem se samo za jedan stil. Muzika treba da bude svestrana”, smatra on.

Siguran je da će ga studio pokrenuti da više stvara.

”San je ostvaren, studio napravljen, imao sam taj prioritet i što bi se reklo mission complete. Zato sam morao da odem vanka u Holandiju da radim skoro četiri godine što nije bilo lako. Ali, sad iz ove perspektive svakome bih savjetovao da ima cilj i da ga ispuni. Pokrenuo sam se dosta po tom pitanju i skoro 40-tak pjesama imam, na nekima još uvijek radim i iskreno se nadam da će ih vrlo brzo publika čuti. Inače, imam takozvani sindrom “odsustvo ambicije”, što bi Spinoza rekao. To me nekako opušta da ne treba nikome da se dokazujem, nego samo ispoljavam umjetnost, bez nekog posebnog razloga i težnje za uspjehom, a posebno ambicije da budem neko i nešto ili ti poznat”, zaključuje Deranja.

Majkine tekstove iskoristiće za dječije pjesme

Većina muzičara, onog trenutka kad postanu roditelji svoju kreativnost usmjere i na dječije pjsme. Tako su albume snimili i Sergej Ćetković, Leontina, Marko Luis, Ivana Peters. Na pitanje koliko je njemu dječija muzika inspirativna, Deni odgovara:

”Dala si mi ideju da uradim dječije pjesme za moje ćerkice Doris i Luciju kad jednog dana počnu da pjevaju, ali za sada su još male za to. Morao bih da pomenem i moju majku koja inače piše tekstove, a upravo ona stoji iza stihova nezvanične novske himne ‘Moje skale’. Takođe, njen tekst je i kod numere ‘Prsten u moru’, ma sve očeve tekstove je pisala ona. Imam doma dosta tekstova koje je pisala i za djecu, tako da mogu reći da hoću signurno jednog dana iskoristiti te njene stihove baš za dječije pjesme”, obećava on.

Bonus video: