Pokazali da imamo publiku za razne kulturne događaje

Ovogodišnje izdanje festivala proteklo je u jednoj divnoj atmosferi u kojoj se osjetila posebna emocija između publike i izvođača, učenika i predavača, ali i zajedništva kolega povezanih oko festivala. Jedna lijepa muzička priča nastavila se i ove godine, donoseći nova poznanstva, razmijenila su se različita profesionalna iskustva, a neki od mladih gitarista dobili su pozive da nastave svoje školovanje u inostranstvu

2616 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Bulatović
Foto: Siniša Bulatović

Festival “Dani gitare u Podgorici” postala je manifestacija po kojoj je glavni grad već godinama prepoznat. Tokom svih ovih godina koliko isti postoji, publika je imala priliku da u sklopu Dana gitare čuje brojna gitarska imena poznata širom svijeta. Priliku da pokažu svoje umijeće na žičanim instrumentima iz porodice gitare dobijali su i domaći gitaristi, a usklopu festa organizuovane su i brojne radionice, kako za početnike, tako i one sa iskustvom.

Sedmo izdanje festivala otvorio je gitarista iz Austrije Florian Palier, a drugi dan festivala ljubiteljima ovog instrumenta predstavio se Zoran Krajišnik. Što se tiče domaćih snaga, ovoga puta prilika je data triju Variete koga čine flautistkinja Dijana Orlandić, harmonikaš Miroslav Ilić i gitarista Petar Dobričanin, kao i duu Bojana Brajović - gitara i Boris Nikčević- flauta.

 Florian Palier
Florian Palierfoto: Siniša Bulatović

Iako je od održavanja prošlo svega nekoliko dana, direktor festivala crnogorski gitarista Srđan Bulatović je zadovoljan kako je isti prošao.

”Ovogodišnje izdanje festivala proteklo je u jednoj divnoj atmosferi u kojoj se osjetila posebna emocija između publike i izvođača, učenika i predavača, ali i zajedništva kolega povezanih oko festivala. Jedna lijepa muzička priča nastavila se i ove godine, donoseći nova poznanstva, razmijenila su se različita profesionalna iskustva, a neki od mladih gitarista dobili su pozive da nastave svoje školovanje u inostranstvu. Koncerti su izvedeni na visokom profesionalnom nivou, a najveće zadovoljsvo je to što je publika došla u velikom broju da podrži svaki od koncerata na ovogodišnjem izdanju festivala. Ovim smo se kao domaćini pokazali gostima da imamo publiku za razne kulturne događaje u našem gradu”, ispričao je Vijestima Bulatović, te otkrio koji je program za podgoričku publiku ovoga puta bio najatraktivniji:

TRio Variete
TRio Varietefoto: Siniša Bulatović

”Svaki od četiri koncerta koja su izvedena na festivalu su različita. Solisti su svirali zahtjevne umjetničke programe, ali i sopstvene kompozicije. Kamerni ansambli istakli su se dobrom međusobnom komunikacijom na sceni, kao i muzičkim dijalozima u djelima koja su izvodili. Svako od njih imao je nešto autentično, nesvakidašnje, ali i nešto prijemčivo za publiku da zadovolji ukuse svih prisutnih u sali”, smatra muzičar.

Festival je osmišljen tako da u skopu programa ne promoviše samo gitaru, već i ostale instrumente iz te porodice. Napraviti program koji je ujedno i edukativan i atraktivan, nije bilo lako.

Zoran Krajišnik
Zoran Krajišnikfoto: Siniša Bulatović

”Od prvih izdanja festivala trudim se da napravim programe koji u sebi sadrže dobar odmjer između kvaliteta i atraktivnosti ili komercijale. Da bih napravio takav izbor, uvijek se rukovodim da odaberem program koji korespondira sa današnjim vremenom, a istovremeno da sadrži kvalitet kojem nesumnjivo doprinosi izvođač koji će ga na pravi način predstaviti publici. Trudim se da pronađem i izvođače na nesvakidašnjim i neobičnim instrumentuma, ili neobične kamerne sastave. Ono što mora biti dominantno ili prožeto kroz koncertni program festivala, jeste klasična gitara i programi koji se izvode na njoj”, otkriva Bulatović kako sastavlja program.

Od prvog izdanja ovaj festival posvećen je i edukaciji, pa su radionice neizbježan dio ove manifestacije.

Nikčević i Brajović
Nikčević i Brajovićfoto: Siniša Bulatović

”Radionice su održane u jednoj opuštenoj, ali radnoj atmosferi gdje su mladi gitaristi upoznali profesore Floriana Paliera i Zorana Krajišnika. Izvodili su im programe koje trenutno rade sa svojim profesorima. Neki od njih su izuzetnim izvođenjem i posvećenošću skrenuli pažnju profesora Paliera i Krajišnika na sebe, te dobili pozive da nastave svoje školovanje u inostranstvu”, pohvalio se sagovornik Vijesti.

Bulatović se osvrnuo i na to što na svakom festivalu “Dani gitare u Podgorici” i crnogorski muzičari dobiju priliku da sviraju. Mnogima je upravo on bio profesor. Na pitanje kako se osjećaš kad vidi da je uspio da izvede tolike generacije i uspješne gitariste, odgovara:

Srđan Bulatović
Srđan Bulatovićfoto: Siniša Bulatović

”Festival od samog početka ima jedan od ključnih zadataka - da radi na afirmaciji crnogorskih gitarista, pružajući im priliku da se kroz koncertni segment festivala predstave crnogorskoj publici. Teško bi bilo sve to organizovati bez pomoći Sekretarijata za kulturu i sport, koji je prepoznao značaj promocije sopstvenih umjetnika i podržava nas od samog početka. Radeći sada već skoro tri decenije kao profesor gitare, imao sam prilike raditi sa izuzetnim našim gitaristima. Stasali su u ozbiljne umjetnike, pa mi je veliko zadovoljstvo kada postoji šansa da se predstavi njihov rad. Oni su svoj kvalitet potvrdili ovogodišnjim koncertima, repertoarom i originalnošću kojom su se predstavili svojoj publici”, sa ponosom ističe on.

”U mnogim velikim i razvijenim zemljama zapadne Evrope prednost ima domaći umjetnik, pa tek onda onaj koji dolazi iz druge zemlje. Ne mora biti tako i kod nas, ali neka makar budu ravnopravni”, zaključuje Bulatović.

Bonus video: