Hip hop pruža slobodu u izražavanju misli

Stato do kraja godine obara rekord - u planu mu je da objavi čak pet albuma

2384 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski reperi posljednjih godina najaktivniji su od svih muzičara. Gotovo da nema sedmice a da neko od njih ne objavi novi singl. Ipak hiphoper Nenad Tomović poznatiji kao Stato u proteklom periodu bio je prilično vrijedan. Rezultate toga čuće publika do kraja godine. On je riješio da postavi rekord na sceni te da do kraja godine objavi čak pet albuma.

Stato je objavio po jedan najavni singl za svaki od tih projekata, te publika na njegovom zvaničnom kanalu može poslušati numere “Buđenje”, “”Ispočetka”, Potraga”, “Ljubav” i “U istini”.

”Svaki od pet singlova predstavlja po jedan album. Nisam imao plan, ni ideju koji bi odredili broj albuma, već sam htio da se izrazim na što bolji, iskreniji način, i kroz pjesme obratim što više tema. Kako je vrijeme odmicalo, albumi su se, maltene, sklapali sami, a broj i teme su polako stvarale ime pjesama i albuma”, priča u razgovoru za Vijesti Stato.

Iako će ih biti pet, svi će biti tematski drugačiji jedan od drugog.

”Svaki album je konceptualan i predstavlja jedan period mene i mog života, ali može se posmatrati iz svačijeg ugla. Nadam se da će svaki od albuma biti dovoljno univerzalan, kako bi se svako mogao pronaći i izvući neku pouku iz njih”, otkriva svoja očekivanja reper.

Mediji nijesu naklonjeni hip hopu pa se domaći reperi rijetko mogu čuti na radiju ili televiziji. Međutim, i pored takvog onoda većine medija prema ovom muzičkom žanru Stato smatra da ne treba odustati i da će se rad svakako isplatiti.

”Ne znam šta je razlog tome što repa ima malo u medijima. No, naravno da se isplati snimati i objavljivati pjesme, novcem nikako, ali mogućnost izražavanja slobodne misli je nezamjenjiva, a hip hop upravo to pruža. Što se tiče ulaganja i novca, iz mog ličnog iskustva, za album od 10-ak pjesama je dovoljno nekih 500 eura i malo znanja o produkciji. U to 500 eura ulaze matrice/muzika i oprema, koja uz osrednji laptop dovodi do produkcijski korektnog proizvoda, što je svakako sekundarno u odnosu na poruku koja se manifestuje kroz misli, riječi i ritam, odnosno tekst i flow. To ne košta ništa”, savjetuje Stato.

Albumi će, otkriva nositi nazive “Peživi”, “Ja”, “Paul Pierce”, “Realno” i “Vjerujem”, a reper otkriva da govore o njegovom viđenju i načinu preživljavanja, sa istinom, u realnosti, gdje je potrebno dosta vjerovanja, nadanja i ljubavi.

”Na svakom albumu postoji lista pjesama koje, nadam se, dosljedno, opisuju moj put, ali i simbolizuju potencijalnu trasu nekom drugom”, siguran je on.

Plan je da publika ne čeka dugo na pjesme, te da ih ne dijeli jednu po jednu.

”Objaviću svih pet albuma odjednom, nadam se, do kraja godine, a fizička izdanja, zajedno sa slikovnicama i knjigama tekstova, naknadno će izaći tokom sljedeće godine”, obećava reper.

Bonus video: