Konstrakta i KOIKOI na evropskoj smotri

Srpska predstavnica na Eurosong nastupiće 19. januara na centralnom trgu u Groningenu, dok će se bend KOIKOI istog dana u okviru festivalskog programa predstaviti publici, ali i agentima, bukerima i najvažnijim akterima evropske festivalske industrije

2743 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Konstrakta sa bendom Zemlja gruva, kao i jedan od najuticajnijih indi rok sastava nove generacije - KOIKOI, biće predstavnici domaće scene na uglednoj muzičkoj smotri u Evropi, holandskom festivalu Eurosonic Nordeslag, koji će biti održan od 18. do 21. januara 2023. u Groningenu.

Srpska predstavnica na Eurosong nastupiće 19. januara na centralnom trgu u Groningenu, dok će se bend KOIKOI istog dana u okviru festivalskog programa predstaviti publici, ali i agentima, bukerima i najvažnijim akterima evropske festivalske industrije.

Eurosonic Nordeslag je muzička platforma koja se u formi festivala i konferencije održava svakog januara u holandskom gradu Groningenu, okupljajući više od 4000 profesionalaca iz festivalske industrije kojima predstavlja evropske bendove i izvođače koji su u prethodnoj godini ostavili trag u muzičkoj industriji.

Oci izvođači predloženi su i podržani od strane Radio Beograda 1 i nacionalne platforme Srbija stvara. Oni će svojim koncertima 19. januara dobiti priliku da u narednoj godini budu bukirani za najveće festivale širom Evrope.

Poslije zapaženog nastupa koji su Konstrakta i Zemlja gruva imali u okviru Eurosonga, cio svijet brujao je o njihovom, umjetničko-scenskom performansu, a numera “In Corpore Sano” danas broji više od 40 miliona pregleda na svjetskim striming servisima.

”Posebno mi je drago što ćemo baš uz KOIKOI imati priliku da u Groningenu na neki način predstavimo dio srpske muzičke scene i nadam se da ćemo uspjeti da bar malo zainteresujemo širu publiku za ono što naši muzičari rade. Ako ne računamo Eurosong, do sada smo nastupali samo u regionu, tamo gdje publika uglavnom razumije naš jezik. U tom smislu, nastup na Eurosonicu je za nas izazov”, izjavila je Ana Đurić Konstrakta.

Jedan od najtalentovanijih novih bendova regionalne scene, beogradski indi-rok sastav KOIKOI prije neku noć je na ceremoniji u Parizu nominovan za prestižnu MME nagradu.

Music Moves Europe Awards svake godine se dodjeljuje talentovanim artistima koji predstavljaju budućnost muzičke industrije.

Ove godine bend KOIKOI za titulu nove nade evropske muzičke scene u konkurenciji je sa još 14 izvođača iz cijele Evrope, a ujedno su prvi sastav iz Srbije nominovan za ovo priznanje.

Nagrada će biti dodijeljena 19. januara 2023. na najvećoj muzičkoj smotri u Evropi, festivalu i konferenciji Eurosonic Noorderslag u holandskom gradu Groningenu, gdje će KOIKOI i nastupiti u okviru festivalskog programa.

Pored nagrada koje dodjeljuje žiri, KOIKOI je u konkurenciji i za nagradu publike.

”Oduševljeni smo što se pridružujemo Konstrakti u osvajanju evropske muzičke scene! Znamo da je ovo velika prilika, ali i odgovornost da napravimo koncert za pamćenje u legendarnom klubu Vera, odakle su evropske turneje započeli naši muzički uzori kao što su Sonic Youth, Nirvana i Joy Divison. Naš razvoj je obilježila beskrajna podrška scene, publike i umjetničke zajednice u regionu, i ovo je kruna našeg dvogodišnjeg rada”, izjavili su članovi benda KOIKOI.

Bonus video: