Drugačiji autorski pristup u odnosu na sveostale audio formate

Predstava “Izložena” biće premijerno odigrana 5. decembra u KIC-u, radio muziku

1625 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Trake crnogorskog DJ i producenta Veska Lazovića (Pim Secle) vrte se na mnogim radio stanicama širom svijeta, puštaju ih kako domaći, tako i inostrani DJ-evi, a mogu se čuti i na brojnim platformama. Međutim, sada je otišao korak dalje i riješio da odgovori izazovu - odradi muziku za predstavu “Izložene” koja će premijerno biti odigrana 5.12. u KIC-u Budo Tomović.

”S obzirom na to da sam djetinjstvo proveo igrajući se u ulicama u kojima je Crnogorsko narodno pozorište, nama su pozorišne predstave bile sastavni dio odrastanja. Ne samo da smo gledali dječije predstave, nego smo još u starom CNP-u prije nego je izgorjelo, krišom ulazili i gledali probe naših glumačkih veličina poput Bora Begovića, Zefa Bata Dedivanovića, Veljka Mandića, Dragice Tomas i drugih. Oduvijek sam bio fasciniran spojem glume i muzike i toliko je to imalo jak utisak na nas, da smo u školi danima prepričavali scene sa tih proba koje su možda bile i previše agresivne i neprilagođene za naš uzrast”, otkriva kako se zainteresovao za pozorište još kao klinac. Predstava “Izložene” je njegov prvi teatarski angažman.

”Do saradnje je došlo sasvim slučajno. Dramaturškinja Sandra Vujović koja ujedno potpisuje i režiju predstave mi je ponudila da uradim muziku, što sam i bez čitanja scenarija prihvatio. Kada mi je Sandra poslala scenario i nakon što sam ga pročitao imao sam pomiješana osjećanja od bijesa i šoka, do smijeha i oduševljenja, jer je tema toliko jaka i toliko direktno ispričana, da sam inspirisan tekstom, odmah ušao u studio i krenuo da radim”, ispričao je Lazović koji dodaje da je raditi muziku za predstavu nešto posebno.

”To iziskuje potpuno drugačiji autorski pristup u odnosu na sve druge audio formate koje sam radio do sad. Već nakon prve odgledane probe sam shvatio kakav zvuk želim da imam i sa koliko emocije”, otkriva sagovornik “Vijesti” koji je muziku za ovaj komad napravio tako da može da se pušta i na žurkama.

”Skoro sva muzika u predstavi će biti u duhu elektronske muzike, što je bila negdje i Sandrina ideja. Vrlo brzo smo se složili da kroz elektronski zvuk i moderniji pristup možemo da dočaramo smijeh i suze, ali i svojevrsni bunt koji scenario nosi. Svi songovi koji će biti u predstavi će moći da se vrte na radio stanicama i na žurkama što ću na prvom sljedećem nastupu ‘testirati’ pred publikom”, obećava muzičar.

Do sad nije bila praksa da se elektronska muzika čuje u pozorišnim komadima, no ovaj će to promijeniti.

”Slažem se da je pozoriste kad je muzika u pitanju poprilično zatvoreno i konvencionalno. Mislim da crnogorski autori ne obraćaju dovoljno pažnju na muziku koja je, što se mene tiče, važna isto koliko i gluma, svjetlo ili scenografija, a vjerujem da je razlog tome što su u nekom, uslovno rečeno strahu od promjene ili strahu od nekog novog pristupa. Zaista sam imao sreću da je moj prvi teatarski angažman krenuo baš sa Sandrom Vujović koja je odlična za saradnju i od koje sam dobio povjerenje i punu slobodu da se kreativno izrazim”, sa ponosom ističe Lazović koji je učestvovao i u samom procesu i posjećivao probe.

”Nakon dvije odgledane probe poslao sam im muziku koja će otvoriti predstavu i kompoziciju preko koje će glumice pjevati tekst koji je Sandra osmislila. Svi su pozitivno reagovali i nije bilo nekih većih korekcija”, ispričao je kako je tekao proces, te otkrio da sa nestrpljenjem očekuje premijeru 05. decembra u KIC-u “Budo Tomović” i reakciju publike.

Bonus video: