Autorski rad je za mene vrhunski izazov

Generalno više volim da stvaram dalje, napredujem u skladu sa vremenom, ali i svojim izrazom

2352 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ivana Popović Martinović već više od dvije decenije nastupa po lokalima. Njen repertoar uvijek je bio zanimljiv, a sastavljen isključivo od domaćih i stranih hitova - pop, rok, disko, dens muzike.... Ipak, da bi ostala u korak sa vremenom, repertoar je pokušala da približi i mlađim generacijama, no nije pravila ipak pretjerane kompromise. U petak će nastupiti u okviru autorske večeri koju organizuje NVO MAK u klubu ZEPPELIN, a pored nje publika će čuti još i Dejana Seferovića, kao i DJ-eve Shone i Tifany.

O tome šta publika može da očekuje, šta su za nju kompromisi u muzici, ali i o prvijencu koji već decenijama najavljuje Ivana priča za Vijesti...

Dugo si na sceni, nastupaš po lokalima, ali ovo u petak više je osmišljeno kao festivalski program. Koliko će trajati tvoj nastup i šta ćeš pjevati?

U petak ću imati neka dva sata nastupa, jer je noć kolažnog tipa, ima tu još kolega koji imaju svoj dio večeri. Što se tiče mog repertoara, razumije se da će biti kombinacija urbanog i komercijalnog pop-rocka, kao što i obično radim, definitivno življeg i bržeg karaktera, jer moj dio dolazi nešto kasnije tokom večeri.

Tvoj repertoar bio je sačinjen od domaćih i stranih, uglavnom pop hitova. No posljednjih godina dosta se promijenio ukus publike. Jesi li spremna da ga pratiš i prilagodiš ga populaciji koja danas izlazi po lokalima?

Nisam sigurno koliko je ovo što ja radim kompromisno rješenje, niti se trudim da svuda pravim kompromise, ali kao što kažu, biće za svakog ponešto, i trudiću se da se dobro provedemo i uživamo svi zajedno, i oni stariji i mlađi koji najviše izlaze, a zaista i mnogo više prate trendove. Tu sam i da ih zabavim, ali i da me upoznaju oni koji to do sada nisu.

S obzirom na to da NVO MAK uvijek gura autore, koliko su tvoje autorske pjesme zastupljene na ovakvim svirkama? Bez koje tvoje pjesme je nastup nezamisliv?

Autorski rad je za mene vrhunski izazov, od ideje do realizacije, a najveći je zapravo “život” autorske kompozicije ljudi i dalje najviše traže ‘U oku tvom’ (Montevizija 2005), ali obožavam da završim noć pjesmom ‘Dodaj’ koja je super pozitivna, i sa takvom porukom volim da završim javne nastupe.

Hoćeš li možda otpjevati neku sa Dejom Seferovićem ili DJ-evima koji će te večeri takođe nastupiti?

Moj nastup je planiran u saradnji sa mojom sjajnom koleginicom DJ Tiffany. Dejan počinje ranije, i voljela bih da mu se pridružim, ukoliko moje privatne obaveze dozvole da dođem prilično ranije. Dejana znam odavno, i malo je reći da je naša gradska muzička legenda. Obožavam njegovu emociju dok pjeva.

Tokom godina i mi se mijenjamo, kako ti danas zvuče tvoje pjesme sa početka karijere? Šta bi promijenila?

Ne bih ništa mijenjala, ali volim da pravim nove verzije. Imala sam tu priliku nekoliko puta tokom pandemije, pa su snimljeni koncert u sklopu projekata “Pjesma za društvo” i emisija “Obrati pažnju” gdje smo uradili live obrade nekih mojih kompozicija u totalno nekom drugačijem stilu. Savršena zabava. Generalno više volim da stvaram dalje, napredujem u skladu sa vremenom, ali i svojim izrazom. Uskoro će izaći i moja nova autorska pjesma “Javi se”, pa ćete čuti i neke nove ritmove od mene.

Može li danas muzičar, kad vlada kriza autorstva, a sa druge strane hiperprodukcija istih pjesama, da se izdvoji u moru svega što je aktuelno?

Autorska kriza je po mom mišljenju samo lažno opravdanje, za sve koji misle da vrhunska pjesma mora i vrhunski da se plati, i tako kvare mogućnost fenomenalnim mladim muzičarima da donesu nešto sasvim novo. Uvijek sam za mlade autore. Navijam za njih od početka, tako i sebi dozvoljavam da se gradim kao autor.

Ima li kompromisa kad je muzika u pitanju?

Takođe kompromis u muzici je višeslojno pitanje. Ja sam za kompromis između mladih autora i iskusnih producenata, aranžera takođe. Među njima mora postojati kompromis, i uvažavanje, jer obje strane imaju mnogo toga da ponude. Što se tiče muzičkih stilova, pravaca, pravim kompromise do nekih mojih granica smislenog, efektnog, pristojnog... Tako da realno postoje kompromisi, jer muzika nema granica, ali mora imati ukusa i energiju, kvalitet da bi se tako i zvala.

Davno je bilo vrijeme da objaviš album. Kad će i jesi li prestala da razmišljas o njemu?

Nisam prestala da razmišljam i planiram, naravno. Ovdje je problem sporog rada, kako zbog tržišta samog, tako i zbog finansija. Da ne ulazim dublje u problematiku podrške, generalno sam stava da album izdam simbolično, kao neku vrstu muzičke lične karte. Teško je postiči brži tempo, a u međuvremenu mnogo toga se promijeni, a bilo bi dobro da na tom albumu ima što više novih pjesma. Svakako ne odustajem od svojih zamisli, ni za nove pjesme, niti za album na koji ne gledam više ambiciozno.

Bonus video: