Igor je meni uvijek "tu"

Renata je za novogodišnji program TV Vijesti snimila jednu od najljepših balada koju je pjevao njen pokojni brat

13089 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Marija Vasić
Foto: Marija Vasić

Crnogorski festivali iznjedrili su veliki broj hitova, a upravo se “Sunčane skale” iz 1997. godine pamte po baladi “Da si tu”, pokojnog crnogorskog muzičara Igora Perazića.Sa ovim singlom Igor je osvojio drugu nagradu za kompoziciju, a publika će imati priliku da je čuje i u okviru novogodišnjeg programa Televizije Vijesti. Naime, za potrebe programa, numeru je snimila njegova sestra Renata Perazić.

”Komplikovano je i teško pjevati Igorove pjesme, jer ih je donosio sa posebnom emocijom, ali sam se potrudila da je iznesem na pravi način. Njegove pjesme su posebna priča i generalno njegova interpetacija. On je bio violončelista, a to je instrument čiji je zvuk najsličniji ljudskom glasu. Kako je svirao, tako je i pjevao, tako je i fraze donosio, tehnika pjevanja je bila savršena. Sad kad sam je snimala nisam imala previše vremena za studijski rad, mada konstantno vježbam i radim na sebi, ali mi je blokada bila strašna snimiti njegovu pjesmu. U pitanju je jedna od meni najljepših njegovih pjesama. Kod mene su tokom interpretacije bila ispreplijetana osjećanja”, ispričala je Renata koja je za svaku Igorovu pjesmu pjevala prateće vokale:

”Čak nam se preplijeću boje glasa u donjim lagama. A ova pjesma mi je posebna jer se njemu obraćam ‘da je tu’, jer i pored njegovog fizičkog odlaska, on je meni uvijek tu”, dodaje sagovornica Vijesti.

Renata je jedan od izvođača i zajedničke numere koja će premijerno biti puštena u sklopu novogodišnjeg programa 31. decembra.

”Komponovao je Danijel Alibabić, dok je Marijana Kadić Bojanić uradila predivan tekst. U njoj svako ima svoju dionicu, a svi zajedno pjevamo refren sa dječijim horom iz D-moll školice. U pitanju je lijepa novogodišnja pjesma, sa porukom”, ispričala je Perazić.

Iako je sve ove godine u muzici, posljednja njena pjesma prezentovana je na Pjesmi Mediterana 1998. godine. U pitanju je numera “Glavu gore”, ali je Renata odlučila da je ipak ne izvede u sklopu novogodišnjeg programa.

”I tada, a i danas mi se ta pjesma sviđa. Rađena je u fank fazonu, pravac koji baš volim i neće zastarjeti, jer uvijek tjera naprijed”, kaže Renata.

Pjesmu je komponovao Vladimir Maraš, dok tekst potpisuje Golio Štrudlić. U pitanju je još jedan alijas Gorana Nikčevića (Brčka Brčkovića).

”Tih godina je iza Pjesme Mediterana stojala izdavačka kuća Komuna, i tada je bio najjači festival. Kada mi je rečeno da je pjesma prihvaćena, sa mnom su provjeravali autore i rekli kako tekst potpisuje Golio Štrudlić. Kako nijesam znala da je Goran pod tim imenom posao pjesmu, počela sam sa njima da se raspravljam i saznala da je insistirao da bude potpisan kao Golio Štrudlić. Poslije smo se smijali”, prisjetila se Renata koju je ova numera osvojila na prvo slušanje.

”Maro mi je pustio demo i svidio mi se. Međutim, bio je problem tekst, pa ga je povjerio Brčku. Volim izazove, ne volim uobičajene stvari. Pjesma je puna nekih asocijacija, veoma smjela i interesantna i smjela u to doba (recimo stih ‘nemoj nikad da ti fali goriva’). I danas da su mi je ponudili snimila bih je, ima gruv u sebi, moj stil, tu najbolje plivam”, priznaje Perazić koja posljednje dvije decenije nije diskografski aktivna, iako je svih ovih godina u muzici.

”Opredijelila sam se za pedagoški rad. Mi nemamo izdavačku kuću, pa treba puno sredstava za snimanje pjesama, a nikad nijesam ni slušala komercijalnu muziku da bih mogla da se približim publici. Mogu ja da pjevam pop, ali nije to to. Kasnije su došla djeca, pa i neke teže godine. I prije i poslije toga sam pjevala prateće vokale, konstantno sam u muzici, ali mi je pjevanje hobi. Bilo je tokom svih ovih godina i dosta klupskih svirki, bila sam aktivna do korone”, podsjeća Perazić koja je od ove godine i jedan od predavača u školi pjevanja D-moll.

”Ima talentovanih đaka, učimo ih tehnikama pjevanja, od njih pravimo dobre i interpretatore”, zaključuje Perazić. M.V.

Bonus video: