Isak Šabanović za "Vijesti": Bio sam najpopularniji pjevač bez centa u džepu

Osvrnuo se na slavu koju mu je donijelo muzičko takmičenje, ali i na godinu koja je na zalasku

14199 pregleda 9 komentar(a)
Šabanović, Foto: MIKA Proart
Šabanović, Foto: MIKA Proart

Dok su se mnogi umjetnici žalili na koronu, jer zahvaljujući pandemiji nijesu mogli da rade, crnogorski muzičar Isak Šabanović pauzu od nastupa iskoristio je da se pojavi u takmičenju Zvijezde Granda i bukvalno preko noći postao poznat širom regiona.

Njegov nastup zahvaljujući pozitivnim komentarima žirija i danas je jedan od najgledanijih na Youtube servisu, a zbog iskrenog stava, ali i suza koje se nije stidio da pokaže u emisiji, Šabanovića je publika odmah prihvatila i zavoljela.

”Koliko je korona drugima odmogla, meni je pomogla u jednom segmentu. No, u drugim je i meni odmogla, dobio sam koronu, pa nisam učestvovao u drugom krugu takmičenja. Međutim, zbog popularnosti koju sam stekao tokom prvog kruga, pustili su me dalje. Bio sam najpopularniji momak na prostoru bivše Jugoslavije bez centa u džepu. Korona, niđe se ne radi, a ti si najpopularniji. Sad kad je sve prošlo, prilično mi je smiješno kad se sjetim toga”, ispričao je u razogovoru za Vijesti Isak Šabanović kojeg smo sreli na snimanju novogodišnjeg programa Televizije Vijesti.

Tokom 2022. izbacio je tri singla, te će istu pamtiti po numerama “Kataklizma”, “Ja za bolju nisam” i “Kunem se”.

”Pamtiću godinu za nama po pjesmama, ali i po gradovima koje sam obišao, po nekim mogućnostima koje nijesam imao 2021. kada je ovo ludilo krenulo. Mnogo se desilo dobrih, ali i ružnih stvari. No, vodim se lijepim stvarima, ali eto, moglo je bolje, jer u poređenju sa 2021. na koju sam se lako navikao, ova nije bila baš toliko uspješna, ali je odličan zalet za 2023. koja se nadam da će biti moja”, ne krije svoja očekivanja Šabanović i ističe da čeka da neka njegova pjesma nadmaši uspjeh koji je postigao singl “Prvo jutro”.

”Zadovoljan sam kako su ti singlovi koje sam objavio toko 2022. prošli, iako je moglo bolje. Dao sam gas, pa dosta snimam u želji da ‘ubodemo’ ono što ljudi vole i očekuju od mene”, obećava on.

Dok se takmičio, dobijao je razne ponude za saradnju od starijih kolega - za albume, duete... No, nažalost, ništa od toga do sad nije realizovano.

”To nije do mene. Ja bih sve to volio da imam”, kratko je prokomentarisao Isak.

Popularnost je na mnoge uticala u negativnom kontekstu, te slavi nijesu umjeli da odgovore na pravi način, no to nije bio slučaj i sa crnogorskim umjetnikom.

”Jesam se izborio sa tim jer sam bio jak u glavi. Imao sam padova sam sa sobom, jer pukneš, pa se sam sebi izjadaš, plačeš, ali novi dan nova nafaka, pa ti krene. Jedan dan ne vidiš izlaz, a već narednog ti je sve otvoreno, pa treći dan ne znaš đe ćeš i odeš malo kod majke u Bijelo Polje. Uspona i padova će uvijek biti. Uspio sam da se izborim sa slavom, mada mnogi komentarišu da je odjednom stala, što nije tako. Nisam htio da se forsiram, jer ko zna zašto je to dobro”, iskren je sagovornik Vijesti.

Zahvaljujući svemu što je uradio od pojavljivanja u pomenutom muzičkom takmičenju do danas, zaživjele su i neke njegove starije pjesme.

”Čula se ‘Moj slatki anđele’ koja je izašla 2011. godine, deceniju prije mog pojavljivanja, pa zatim ‘Ti moja si’ iz 2015. godine. Bilo mi je smiješno što publika otkriva jednu po jednu te moje stare pjesme, pa sam ih predstavljao u raznim emisijama. Baš ih volim i kad snimim još neku pjesmu i zaokružim priču o albumu, staviću i te stare singlove kao bonus”, obećava Isak.

Dok nije postao popularan, bilo mu je teško da dođe do prave pjesme, te otrkiva koliko je taj “posao” lakši danas, kad je njegovo ime poznato ne samo publici, već i autorima:

”Nije lakše danas doći do dobre pjesme. Jedino što je lakše, da ne zvučim prepotentno, je finansijski ispratiti tu priču. Te 2013. godine dizao sam kredit da platim pjesmu, a danas imam četiri svoje pjesme koje sam uspio da platim od svog rada. I opet ih je teško naći. Sad više nije do para, već je bitno da se poklopi i da publika to voli, ali i da je meni lijepo dok pjevam te pjesme. Treba preslušati sedam pjesama, pa izrabrati od njih jednu i nikad ne znaš je li ona ta”, priznaje Šabanović, koji se i pored iskustva u muzici još nije osmjelio da sam sebi radi pjesme.

”Probao sam nekoliko puta, ali nemam dara za to. Možda imam dar da nešto iskomponujem, pa da neko na to napiše tekst, ali opet bih ja to prepustio boljima”, zaključuje Šabanović.

Bonus video: